Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"szyb " wentylacyjny wdmuchuje zimne powietrze

RURKA

Recommended Posts

witam,

mały dylemat, a może i nie mały. Otóż jeden z pionów wentylacyjnych zamiast wyciagać powietrze z pomieszczenia wdmuchuje zimne.

podmuch jest silny, aż czasem gasi płomień w zapalniczce. dziwne to dla mnie trochę. co może być przyczyną takiego zachowania komina wentylacyjnego. zbyt duzy przekrój komina, warunki atmosferyczne ( ciśnienie powietrza).

jak powinny być usytuowane wyloty wentylacyjne na kominie -na boki jednostronnie czy do góry??

wspomnę też że pomieszczenia są duże i raczej nie ma opcji wytworzenia się podciśnienia.

Jakieś porady??

witam,

mały dylemat, a może i nie mały. Otóż jeden z pionów wentylacyjnych zamiast wyciagać powietrze z pomieszczenia wdmuchuje zimne.

podmuch jest silny, aż czasem gasi płomień w zapalniczce. dziwne to dla mnie trochę. co może być przyczyną takiego zachowania komina wentylacyjnego. zbyt duzy przekrój komina, warunki atmosferyczne ( ciśnienie powietrza).

jak powinny być usytuowane wyloty wentylacyjne na kominie -na boki jednostronnie czy do góry??

wspomnę też że pomieszczenia są duże i raczej nie ma opcji wytworzenia się podciśnienia.

Jakieś porady??

Ile masz razem tych pionów ?

Palisz może przy okazji w jakimś kominku ?

Masz dopływ powietrza do pomieszczeń ?

witam,

Jakieś porady??

Ile masz razem tych pionów ?

Palisz może przy okazji w jakimś kominku ?

Masz dopływ powietrza do pomieszczeń ?

Generalnie w domu są dwa kominy.

w salonie gdzie pracuje kominek wentylacje działa ok.

drugi komin tzn "wentylacja/komin/wentylacja"-jeden pion

znajduje się w drugiej połowie domu. i powietrze wdmuchuje do łazienki (mimo iż okno ma własną wentylację i nie pali się ogień w kominku) a z drugiego ciągu wentylacyjnego wdmuchuje do kotłowni. jest tam piec gazowy ale do tej samej kotłowni jest doprowadzone powietrze z zewnątrz rurą fi 200 i też ostro dmucha. ale ta rura być musi. a z kratki wentylacyjnej przy suficie dmucha aż gasi płomień zapalniczki.

dziwne dla mnie to jest troszkę.

RURKA, napisz może jeszcze, jaki jest przekrój kanału, który ma

wentylować łazienkę.

To masz w końcu doprowadzone oddzielnym kanałem powietrze do kominka ?

Przekrój kanału około 130/130, ten co wentyluje łazienkę, a kotłownię ma rozmiar większy gdzieś około 180/200

A do kominka jest doprowadzone powietrze ale sytuacje z wdmuchiwaniem pojawia się nawet jak niepali się w kominku. tak więc kominek nie wytwarza podciśnienia.

mysze zrobić dokładne rozeznanie. zjawisko zauważyłem kilka dni temu. w domu jeszcze nie mieszkam (remontuję).

pzdr.

salon z kominkiem jest na tym samym poziomie co lazienka, czyli na piętrze. kominek. kominek ma własny szyb kominowy i salon ma własny szyb wentylacyjny. i tutaj jest ok. mimo nawet palenia w kominku wentylacja działa poprwanie.

Łazienka jest w drugiej części domu, po przejśćiu przez korytaż okoo 1,70m. i jest tylko jeden otwór wentylacyjny. z którego dmucha zimne pow. ten kanał wentylacyjny jest odrębnym od tego przy kominku.

pisałem ciąg w salonie z kominkiem ma układ wentylacja/komin/wentylacja. czyli 2 wentylacyjne i w środku kominowy. jeden wentylacyjny wentyluje parter a drugi piętro.

w drugiej części domu tej z łazienką układ komina taki sam tylko działanie odwrotne. ponadto okap kuchenny jest podłączony do tego samego kanału wentylacyjnego i też nie wyciąga tylko dmucha.

ciekawe zjawisko moim zdaniem, tylko czy do rozwiązania.