Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akt notarialny a wartość dzialki

SzipBudowniczy

Recommended Posts

Witam,

Szukam pomocy w nastepujacycm temacie: jestem wspolwlascicielem dzialki, znieslismy wspolwlasnosc dokonalismy podzialu, teraz bedziemy powtierdzac to notarialnie, notariusz chce zeby podac wartosc dzialki, nie trzeba do tego rzeczoznawcy, notariusz mowi enigmatycznie "ile dla Pani ta dzialka jest warta", no ale przeciez jesli podam cene zanizona, zeby oplaty notarialne byly nizsze to wtedy wejde w zle stosunki ze skarbowka bo musze oddac VAT i beda mnie wzywac za ten Vat, jak okresla sie wartosc dzialki do takiego aktu, zeby nie przesadzic w dol no i w gore?

A od kiedy przy podatku majątkowym płaci się VAT ? :o Co najwyżej zostaniecie wezwani do podwyższenia wartości działki ale od tego płaci się podatek PCC. Trzeba podac wartość rynkową czyli tyle ile byście chcieli za to dostać, odejmijcie trochę i taka wartość może być podana. Nie wiem czy US poda od tak sobie cenę metra w danej okolicy, ale spróbować warto.

Witam,

Szukam pomocy w nastepujacycm temacie: jestem wspolwlascicielem dzialki, znieslismy wspolwlasnosc dokonalismy podzialu, teraz bedziemy powtierdzac to notarialnie, notariusz chce zeby podac wartosc dzialki, nie trzeba do tego rzeczoznawcy, notariusz mowi enigmatycznie "ile dla Pani ta dzialka jest warta", no ale przeciez jesli podam cene zanizona, zeby oplaty notarialne byly nizsze to wtedy wejde w zle stosunki ze skarbowka bo musze oddac VAT i beda mnie wzywac za ten Vat, jak okresla sie wartosc dzialki do takiego aktu, zeby nie przesadzic w dol no i w gore?

Tez mnie bedzie czekac wizyta u notariusza po podziale dzialki. Sprawdzilem ceny ziemi w mojej okolicy w necie i mam poprostu zamiar podac najnizsza.

Jeżeli podacie za niską cenę w US to Was wezwą przed swoje oblicze . Będziecie musieli napisać oświadczenie dlaczego działka miała taką cenę - i co na to wpłynęło np. słup energetyczny , uciążliwa droga itp. Jeżeli przyjmą to do wiadomości to OK. ,jeżeli nie to będą chcieli abyście dopłacili różnicę w podatku pomiędzy wartością działki wg. Aktu Notarialnego , a cenami działek w Okolicy .Urząd z tego co wiem ma na to 3 lata .

Ja takie spotkanie pierwszego stopnia ostatnimi czasy zaliczyłem , ale nie było tak źle i z tego co wiem to US jest zadowolony jak sam pójdziesz wyjaśnić temat bez ich wezwania.

Tam też pracują normalni ludzie i nie ma się co bać !

Zasadnicze pytanie: z kim była współwłasność i czy zniesienie współwłasności jest bez wzajemnych rozliczeń. Jeżeli współwłasność w najbliższej rodzinie i bez wzajemnych spłat, to jest to wolne od podatku i wtedy US nie doczepi się, a dla notariusza, ze względu na taksę- lepiej podać niższą wartość.

Na temat współwłasności "nierodzinnej" nie wypowiem się, bo nic nie wiem :D

I jeszcze jedno, nie wiem, jak teraz, ale wcześniej, dużo taniej załatwiało się to przez sąd.

Zasadnicze pytanie: z kim była współwłasność i czy zniesienie współwłasności jest bez wzajemnych rozliczeń. Jeżeli współwłasność w najbliższej rodzinie i bez wzajemnych spłat, to jest to wolne od podatku i wtedy US nie doczepi się, a dla notariusza, ze względu na taksę- lepiej podać niższą wartość.

Na temat współwłasności "nierodzinnej" nie wypowiem się, bo nic nie wiem :D

I jeszcze jedno, nie wiem, jak teraz, ale wcześniej, dużo taniej załatwiało się to przez sąd.

No wlasnie w moim przypadku dzielimy rodzinnie. I tak sie zastanawiam czy podanie jeszcze nizszej ceny za metr niz najnizsza w okolicy nie bedzie przegieciem? :wink: Co myslicie?