SzipBudowniczy 30.11.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Witam, Szukam pomocy w nastepujacycm temacie: jestem wspolwlascicielem dzialki, znieslismy wspolwlasnosc dokonalismy podzialu, teraz bedziemy powtierdzac to notarialnie, notariusz chce zeby podac wartosc dzialki, nie trzeba do tego rzeczoznawcy, notariusz mowi enigmatycznie "ile dla Pani ta dzialka jest warta", no ale przeciez jesli podam cene zanizona, zeby oplaty notarialne byly nizsze to wtedy wejde w zle stosunki ze skarbowka bo musze oddac VAT i beda mnie wzywac za ten Vat, jak okresla sie wartosc dzialki do takiego aktu, zeby nie przesadzic w dol no i w gore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 30.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Czasami lepiej zapytac sie rzeczoznawcy o wycene lub udać sie do Urzedu Skarbowego z pytaniem jak wyceniane są aktualnie działki w tym terenie . Oni maja akty notarialce z cenami transzkcynymi i po problemie - podadzą cenę i mozna określić czy wasza na oko jest dobra czy zanizona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 04.12.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 A od kiedy przy podatku majątkowym płaci się VAT ? Co najwyżej zostaniecie wezwani do podwyższenia wartości działki ale od tego płaci się podatek PCC. Trzeba podac wartość rynkową czyli tyle ile byście chcieli za to dostać, odejmijcie trochę i taka wartość może być podana. Nie wiem czy US poda od tak sobie cenę metra w danej okolicy, ale spróbować warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PI 05.12.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Witam, Szukam pomocy w nastepujacycm temacie: jestem wspolwlascicielem dzialki, znieslismy wspolwlasnosc dokonalismy podzialu, teraz bedziemy powtierdzac to notarialnie, notariusz chce zeby podac wartosc dzialki, nie trzeba do tego rzeczoznawcy, notariusz mowi enigmatycznie "ile dla Pani ta dzialka jest warta", no ale przeciez jesli podam cene zanizona, zeby oplaty notarialne byly nizsze to wtedy wejde w zle stosunki ze skarbowka bo musze oddac VAT i beda mnie wzywac za ten Vat, jak okresla sie wartosc dzialki do takiego aktu, zeby nie przesadzic w dol no i w gore? Tez mnie bedzie czekac wizyta u notariusza po podziale dzialki. Sprawdzilem ceny ziemi w mojej okolicy w necie i mam poprostu zamiar podac najnizsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 05.12.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 To co podają ludzie u notariusza ma się czasem nijak do tego co mówią w US. Doradzałbym ostrożność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 05.12.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Jeżeli podacie za niską cenę w US to Was wezwą przed swoje oblicze . Będziecie musieli napisać oświadczenie dlaczego działka miała taką cenę - i co na to wpłynęło np. słup energetyczny , uciążliwa droga itp. Jeżeli przyjmą to do wiadomości to OK. ,jeżeli nie to będą chcieli abyście dopłacili różnicę w podatku pomiędzy wartością działki wg. Aktu Notarialnego , a cenami działek w Okolicy .Urząd z tego co wiem ma na to 3 lata .Ja takie spotkanie pierwszego stopnia ostatnimi czasy zaliczyłem , ale nie było tak źle i z tego co wiem to US jest zadowolony jak sam pójdziesz wyjaśnić temat bez ich wezwania.Tam też pracują normalni ludzie i nie ma się co bać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 05.12.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Zasadnicze pytanie: z kim była współwłasność i czy zniesienie współwłasności jest bez wzajemnych rozliczeń. Jeżeli współwłasność w najbliższej rodzinie i bez wzajemnych spłat, to jest to wolne od podatku i wtedy US nie doczepi się, a dla notariusza, ze względu na taksę- lepiej podać niższą wartość. Na temat współwłasności "nierodzinnej" nie wypowiem się, bo nic nie wiem I jeszcze jedno, nie wiem, jak teraz, ale wcześniej, dużo taniej załatwiało się to przez sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 05.12.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Tak dla porzadku US ma na takie wezwanie 5 lat od końca roku w którym zawarto taką umowę Ale to prawda że jeżeli bez spłat to wolne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PI 06.12.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Zasadnicze pytanie: z kim była współwłasność i czy zniesienie współwłasności jest bez wzajemnych rozliczeń. Jeżeli współwłasność w najbliższej rodzinie i bez wzajemnych spłat, to jest to wolne od podatku i wtedy US nie doczepi się, a dla notariusza, ze względu na taksę- lepiej podać niższą wartość. Na temat współwłasności "nierodzinnej" nie wypowiem się, bo nic nie wiem I jeszcze jedno, nie wiem, jak teraz, ale wcześniej, dużo taniej załatwiało się to przez sąd. No wlasnie w moim przypadku dzielimy rodzinnie. I tak sie zastanawiam czy podanie jeszcze nizszej ceny za metr niz najnizsza w okolicy nie bedzie przegieciem? Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzipBudowniczy 06.12.2007 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 juz po wszystkim, podalam srednia wartosc rynkowa po rozpatrzeniu cen w okolicy, wspolwlasnosc byla w rodzinie najblizszej, bardzo dziekuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 10.12.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ja zawsze po zakupie nieruchomości dla świętego spokoju zwracam się z pytaniem do US czy wartośc podana w akcie notarialnym jest zgodna z wartością rynkową nieruchomości. Płacić po 5 latach z odsetkami i kosztami rzeczoznawcy nic przyjemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts