Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak myślicie czy opłaca się teraz kupić materiały do budowy ścian (YTONG) czy poczekać z tym do wiosny? Czy to prawda że materiały zimą tanieją, a na wiosnę mogą być droższe? Pytałem o to w składzie budowlanym i sprzedawca przyznał mi rację, ale obawiam się że po prostu chciał sprzedać towar. Czy ktoś może orientuje się w temacie? Jaka jest ewntualna różnica cen, czy w ogóle gra jest warta świeczki?
https://forum.murator.pl/topic/92078-czy-materia%C5%82y-budowlane-zim%C4%85-s%C4%85-ta%C5%84sze/

Jak myślicie czy opłaca się teraz kupić materiały do budowy ścian (YTONG) czy poczekać z tym do wiosny? Czy to prawda że materiały zimą tanieją, a na wiosnę mogą być droższe? Pytałem o to w składzie budowlanym i sprzedawca przyznał mi rację, ale obawiam się że po prostu chciał sprzedać towar. Czy ktoś może orientuje się w temacie? Jaka jest ewntualna różnica cen, czy w ogóle gra jest warta świeczki?

Według mojej sugesti jeśli chodzi o Ytonga to napewno nie stanieje.

Ytong co roku kalkuluje cennik na początku lutego, jak większośc producentów.Oparte jest to na sondażu konkurencji.Nie chciałbym być złym prorokiem ale mniemam ,że scenariusz na początku nowego sezonu budowlanego może się powtórzyc i będzie brakować materiału od ręki czyli trzeba będzie czekać ok 1 miesiąca , chyba że firma handlowa będzie miała zapas na składzie.Motorem napędzającym cene jest cena energ,i surowców i paliwa a te według prognoz nie potanieją , jak zostaną na tym samym poziomie to będzie sukces.Narazie dla przykładu drożeją produkty Fakro dla przykładu.Podwyżka uzależniona będzie od warunków pogodowych jak będzie zima łagodna i krótka tym krótszy czas na zakup przed sezonem budowlanym.Jeżeli masz środki i miejsce na zmagazynowanie towaru kupuj.

Z mojego podwórka odpowiem , że zimą (luty , marzec) tańsze zawsze są pokrycia dachowe, można uzyskać super rabaty gdyż handlowcy tej branży jak jest ostrzejsza zima, cienko przędą :D
W zeszłym roku nie staniały bo było ciepło i budowy nie stanęły i było zapotrzebowanie na materiały - kupuje się jak z miesiąc albo 2 jest śnieg bo hurtownie sie zapełniają bo nie mają zbytu