Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - 5-komorowe czy 6-komorowe

litex

Recommended Posts

Witam

Wlasnie w tym miesiacu mam zamowic okna. i jak przeszedlem sie po wszytskich dostepnych sklepach u mnie to najnizsza cena wyszla 7000 zl do 15.000 zl w M&S . Ja wybvralem srodkowa oferte tylko zastanawia mnie w nich jeszcze jedna opcja... czy 5 komorowe czy 6 komowe..

Jaka moze byc roznica miedzy nimi i czy wogole bedzie to oplacalne dla ciepla domu, bo cos napewno one dodaja..

macie moze jakies porownianie

ilość komór nic nie daje, dla ocieplenia ma znaczenie tylko grubość ramy, im grubsza tym cieplej

Jak to nic nie daje, a poczucie bycia lepszym?

Sąsiad ma pięcio komorowe - to my kupujemy te z sześcioma, a co! Gorzej jak w międzyczasie wejdą do sprzedazy 7 komorowe - co wtedy z samopoczuciem. Ja z premedytacją wybrałem "trójki" :)

Analogiczna sprawa wyglada z ilością ostrzy w maszynkach do golenia ... :lol:

No, ale przy U okna (całego, a nie szyby) w dobrych układach wynoszącym około 1,4, a ściany dobrze ocieplonej U około 0,2 , oznacza to ni mniej ni wiecej, że w niektórych pomieszczeniach np. salonie dobrze przeszklonym - a takie z reguły bywają, U dla całej przegrody może wynieść ( długość ściany 5m, wys. 2,8m, pow. okna 6m2) coś około (średnia) 0,7.

Jest o co powalczyć :lol:

Jeszcze jedno. Dla całości domu może wygladać to tak:

powierzchnia całkowita ścian zewnętrznych dla domu 120m2 wynosi około 124m2 (przy wys. pomieszczeń 2,8m) - w tym lekko licząc około 30m2 jest okien i drzwi zewnętrznych.

Licząc tak jak w poprzednim przypadku średnie U dla pezegrody zewnętrznej wyjdzie około 0,5. Prawda jest taka, że nawet przez "dobre okna" "ucieka węcej ciepła niz przez dobrze ocieplone ściany np. 20cm styropianu. :o

a co na to zaradzisz ?? jeszcze nie ma w handlu okien U=0,3, jedyne co można zrobić to zlikwidować okna :( i mieszkać jak za króla ćwieczka

Technicznie jest już możliwe zrobienie okna o przynajmniej zblżonym U jednak ekonomicznie będzie to kompletnie bez sensu.

u mnie audytor OZC podaje 15% ciepła ucieka przez okna U=1,0

Jesteś pewien, że poprawnie podajesz parametry? Masz okna o współczynniku U=1,0 czy szyby? Jeżeli tylko szyby to całe okna mają zależnie od wielkości, konstrukcji i zastosowanych profili w najlepszym przypadku coś około 1,3-1,4. Zmiana na okna o współczynniku w granicach 0,8 (dostępne w handlu) to wtedy poprawa o jakieś 40% a to już sporo.

a co na to zaradzisz ?? jeszcze nie ma w handlu okien U=0,3, jedyne co można zrobić to zlikwidować okna :( i mieszkać jak za króla ćwieczka

nie - po pierwsze nie dać sie zwariować a po drugie liczyć poprawnie - tak jak juz bwojtek ci zwrócił uwagę - czytać ze zrozumieniem audyt

Poki co w większości wypadkow inwestycja w profile 5, 7 komorowe. w szyby ponizej 1,0 i te jeszcze cieplejsze 0,4 jest ekonomicznie nieuzasadniona ale powoli to sie zmienia

I nie zapominajcie o jednym - po co wywalać ogromna kasę na np. 7 komorowe i szybę 0,4 zostając przy tradycyjnej wentylacji grawitacyjnej której jakoś strat nikt tu nie podaje?

i jeszcz jedno: piszecie tu o procentach przerzucając je z jednego elementu na drugi, a to syzyfowa praca, straty do takiego liczenia zawsze mają 100% w sumie i jak zdejmiemy trochę z okna to pójdzie w dach, scianę czy podłogę i wtedy lament że mam tak słabo dach ocieplony itd. może do takich rozważań nalezałoby operowac komkretnymi wartościami strat (które jakieś zawsze będą) a nie enigmatycznymi procentami?

i tak i nie,

im bardziej ocieplone sa poszczególne elementy to "wychodzi" mniej ciepła z budynku

trzeba tylko przeliczyć czy dopłacanie do lepszego ocieplenia jest uzasadnione ekonomicznie bo jeśli cieplejsze okna będą kosztować parę tysięcy więcej a zwrócą się nam za 15-20 lat to można się zastanowić czy warto, a przy zwrocie za 25-35 lat już praktycznie nie warto