Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym skosić trzcinę?

Recommended Posts

Rozumiem, że chcesz sie jej pozbyć?

Koszenie nie zalatwi sprawy to tak jak z trawą (bo nią jest). Koszenie "szkodzi" jej tylko jeśli jest przeprowadzone w m-cu sierpniu - ale i tak nie jest to sposób na bezwarunkową kapitulacje trzciny :evil:

Tak chcę sie jej pozbyć z działki.

Jest tego 10 arów!!! Praktycznie połowa działki porosnięta trzciną.

Na tutejszym podforum o ogrodach ktos pisał że zimowe koszenie pwinno dac rezultaty, bo nowe rosliny rosnące na wiosnę zagłusza trochę te trzciny.

A potem drugi raz trzeba w sierpniu.

Tylko jaką maszyną? może rzeczywiście małym kombajnem.

... Tylko jaką maszyną? może rzeczywiście małym kombajnem.

możesz to zrobic na kilka sposóbów

- kombajn

- kosiarka z rozdrabniaczem (w ubiegłym roku z tego typu maszyny korzystałem - chwasty 2- 2,5 m o grubych łodygach mieliła na drobne patyczki - polecam )

- kosa o krótkim ostrzu lub maczeta (wtedy masz okazje zbyc słome na maty czy strzechy do szopki itp.)

- sierp - j.w.

- moze poradzi sobie kosiarka nozycowa /inaczej zwana listwową/ ale tu juz mam watpliwości ...

Jest taka specjalna kosa do trzcin!

Dziś mało kto już jej używa, bo tak się jakoś porobiło, że trzcina nikomu nie potrzebna, jeziora też (choć to nie prawda!).

Widziałeś ośnik?

To taki ośnik pchany jak wózek dla dziecka. Ośnik z dołączoną rurką w kształcie odwróconego U.

Kosi się po lodzie (jak jezioro zamarznie).

Ale zrozumiałem, ze tu masz tę trzcinę na prawie suchym.

Trzeba by na końcach dać małe płozy. Krótkie. Takie, co pozwolą pchać całość po śniegu. Czasem ostrze bywało wygięte we klęsły łuk, co ułatwia pracę.

Stara trzcina jest do du.py!

Trzeba skosić, zebrać , spalić.

Trzcina jednoroczna ma wartość i zastosowanie!

Podany sposób to na trzcinę długą, nie pomiętą, nie połamaną, którą łatwo zebrać w wiązki.

Pozdrawiam Adam M.

Wiem, że rada do kitu, ale podobno w lutym ma być trochę śniegu! Może wtedy? Zdążysz se ośnik przerobić! :lol:

Dobrze naostrzony naprawdę działa! Sam tym popracowałem! (no, dość dawno...)

Jeszcze coś! Teraz sobie przypomniałem!

Raz widziałem "profesjonalistę!". W tej rączce do pchania miał taką wygiętą poprzeczkę, na której zbierał mu się "pokos".

"Jechał" paskami. Pchał, aż mu się nie zebrało w tej rączce na snopek, zawijał jakimś sznurkiem, odrzucał za siebie i pchał dalej. Kolejna wiązka - i dalej. JEMU to bardzo składnie szło! "Gotowca" dostawał... :lol:

W "cienkiej koszuli" pracował! :roll: Ciekawe czemu?! :roll:

Zimno było! :o No, MNIE było zimno! :lol:

Może wiecie gdzie można wynająć taką konkretną kosiarkę?

Albo jakoś inaczej się jej pozbyć. Wykopywać łopatą nie będę, bo jest jej za dużo.

Porządna kosa spalinowa z metalową tarczą powinna spokojnie dać radę. Szukałeś informacji o wynajmie w googlach? Możesz też poszukać w firmach zajmujących się utrzymaniem zieleni. Mnie się udało pożyczyć z zaprzyjaźnionej firmy która ma biurowiec ze sporym kawałkiem trawnika więc i sprzęt muszą mieć :).