phans 21.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Mam zainstalowany(od tygodnia) piec Vaillant turboTEC VUW i uważam, że za głośno on pracuje - od samego początku. Wszędzie czytałem, że piece z zamkniętą komorą spalania są cichsze od tych z otwartą ale nie w przypadku Vaillantów czy tego akurat modelu. Mam porównanie bo wcześniej miałem Termeta z otwartą komorą spalania i ten Vaillant swą głośnością (wentylator?) nawet niekiedy przebija Termeta. Sąsiad ma Junkersa Acu Hit i ten faktycznie jest cichy - Boże jaki ten Junkers cichy w stosunku do mojego Vaillanta. Niestety ten piec jest używany w łazience i komfort pracy pieca(głośność) ma również duże znaczenie - a tutaj Vaillant takie gówno sprzedaje... Dzwoniłem na infolinie Vaillanta i powiedzieli mi że może wentylator trzeba przeczyścić bo się zabrudził ale przecież ten piec chodził tak od samego początku. Powiedzieli mi również że w normie do pieców jest zapisane coś o 60dB - przecież taka głośność to nawet śpiącego obudzi? Instalator pieca jak mu zwróciłem uwagę na głośność pieca to powiedział mi, że On tak pracuje i poprawnie działa? Od pieca do komina mam system rura w rurze. W kominie rura spalinowa i pobór powietrza z szachtu. Otwór w kominie jeszcze nie mam zamurowany ale wg mnie to nie powinno wpływać na głośność samego pieca. Dodatkowo jak się przełącza w piecu grzanie z co na c.wu. to słysze w piecu jakieś odgłosy(metaliczne?) - przecież tego nawet nie miałem w poprzednim atmosferyku(otwarta komora spalania). Czy ktoś na tym forum weryfikował temat głośności pieców Vaillant? Może ten temat będzie przestrogą dla innych potencjalnych klientów firmy Vaillant bo powoli uświadamiam sobie, że dałem się wpuścić w maliny z wyborem tego pieca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 21.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Powinien być prawie niesłyszalny.Chałasować może pompka lub wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 21.03.2008 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Powinien być prawie niesłyszalny. Chałasować może pompka lub wentylator. Czyli kocioł do naprawy? Albo takiego kupiłem albo coś instalator zepsuł? Gdzie można zobaczyć w Warszawie działające takie kotły aby zweryfikować głośność działania mojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.03.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Ja mam kocioł Viessmanna - podczas pracy jest praktycznie bezgłośny - i Twój Vailant też taki być powinien - reklamuj kocioł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.03.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Co słychać najgłośniej w kotle ( palnik, wentylator, pompę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 21.03.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Co słychać najgłośniej w kotle ( palnik, wentylator, pompę)? Palnik to słychać jak daje 100% mocy. Przy mocy minimalnej ledwo słychać. U mnie było słychać szum wody przepływającej przez grzejniki, zmniejszyłem bieg pompy z 2 na 1 i jest prawie niesłyszalny. Wentylatora nie posiadam, bo to atmosferyk, a poza tym stoi w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 22.03.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Nom pytanie było do phansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 22.03.2008 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Co słychać najgłośniej w kotle ( palnik, wentylator, pompę)? Gdy włączony jest palnik(pobiera gaz) słychać wentylator, gdy palnik jest wyłączony i jeszcze chodzi pompa to ją min. słychać i to jest wtedy cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts