frykow 30.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Są jakieś wady tynku robionego na miejscu na budowie (z piasku, cementu i wapna), zakładając że ekipa umie to robić? Czy gotowe zaprawy tynkarskie mają jakieś lepsze właściwości od takiego tynku "self-made"? Ekipa będzie mi tynkować w taki sposób garaż - nie jestem przekonany czy im pozwolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 30.03.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Jeśli jest to dobra ekipa, to nie musisz się obawiać, tym bardziej, że ma to być garaż. No chyba, że w garażu planujesz przyjmować gości i boisz się o ewentualne niedociągnięcia. Jeśli chodzi o samo wykonanie takich tynków, to są bardziej praco i czasochłonne od gotowych, ale czy gorsze? Na pewno nie. tynk gotowy będzie miał mniejszą ziarnistość, no chyba, że tradycyjne będą zacierane piaskiem kwarcowym i robione bardzo starannie, w innym wypadku trzeba położyć gładź wapienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.03.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Nie ma żadnych wad tynku robionego na budowie jak oczywiscie ktos potrafi go zrobić, a nawet są zalety jest zdecydowanie tańszy od gotowego. Kupiłem kilka worków tynku gotowego i używam go tylko do obróbek okien. Ten tynk gotowy z tego co zauważyłem ma chyba więcej cementu niż wapna, a ja preferuje tynki wapienne z minimalna ilością cementu, dlatego ten tynk bardziej się nadje do pomieszczeń mokrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.03.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 różnica jest tylko jedna , praktycznie cała zaprawa jest od początku do końca identyczna , takich samych proporcjach. Jednak nie należy tynków mieszanych na budowie odsuwać w zapomnienie , jest używany od wieków , chociaż jeszcze z parę lat i o nim zapomnimy .Za granicą tynku kręconego na budowie nie zaświadczysz , przepracowałem 7 lat w Niemczech właśnie przy tynkach cem.-wap. i wszystko w workach albo silosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.03.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Nie ma żadnych wad tynku robionego na budowie jak oczywiscie ktos potrafi go zrobić, a nawet są zalety jest zdecydowanie tańszy od gotowego. ... i wiadomo ile miesiecy (od wyprodukowania) miał cement uzyty do tego tynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 30.03.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Włacha!!! Sam tak robiłem (narazie) w piwnicy i jestem za. Tylko wapno warto zalać wodą dzień prędzej.I mniej cementu niż wapna - ciut - będzie super- sprawdzone ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.04.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Włacha!!! Sam tak robiłem r-32, jakie byś dał proporcje piach/cement/wapno? Jestem tuż przed tym etapem. Naturalnie mogę sprawdzić w "Poradniku majstra budowlanego", ale ty już to robiłeś, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 08.04.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Sorry że tak długo kazałem Ci czekać ,ale właśnie wracam z budowy, i dopiero teraz siadlem na forum No więc u mnie za kalfas robiła blaszana skrzynia 50 szer.100dł. 30 gł. Do niej sypałem 4-5 łopaty piachu ,jedną łopatę cementu(wiadomo że jak wsadzisz łopate do worka to nie nabierzesz tyle cementu co piachu z kupy-ale tak w przybliżeniu ) a wapno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 08.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 08.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Wapno rozrabiałem w takim duuużym , plastikowym wiadrze (chyba po jakiejś farbie)coś koło 30.ltr. Dzień wcześniej narobiłem takiej "pasty" wapiennej pełne to wiadro( trzeba się troche namieszać ).No i jak potem mieszasz to z piachem i cementem to wrzucasz tą łopatę wapna ( w postaci takiego masła ).Tyle.Tylko (ważne) tego wapna objętościowo musi być trochę więcej niż cementu. Nie od razu 2 razy więcej - ciut -10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 08.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 No i w zakresie potrzeb - wielokrotność tych proporcji ! Bo na taką skrzynie co pisałem to wszystko razy 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Jassssne. Wiem o co chodzi! Też mam kalfas, bo betoniarka się zbiesiła i wytrzymała tylko tyle, na ile miała być czyli do stanu surowego otwartego.Teraz mam kalfasik - plastikowy - z castoramy. Idealmento. Dzięki za proporcje i wiem o co chodzi z wapnem, piachem etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 09.04.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Acha, a piach przesiewasz przez sito? Bo mnie osobiście nie przeszkadza chropowaty tynk - taki chcę mieć, pytanie raczej o właściwości plastyczne nieprzesianego - nie wiem, za duże ziarno odpada ze ściany czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 09.04.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 na ostatnią warstwę tynku "flachowcy" dają tzw szlichtę z drobnego żółtego piasku i zacierają chyba filcowymi packami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 09.04.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Trzeba przesiać, ponieważ w piachu są i grubsze kamyczki i inne różne rzeczy, także radzę przesiewać. Nie jest to wielki kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 09.04.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Piachu nie przesiewałem z dwóch względów : pierwszy - tafił mi się extra dostawca extra piachu !! drugi - traktowałem tynkowanie piwnic jak ( poligon doświadczalny ) Ale na parterze chyba będe przesiewał , bo niewielki to kłopot a ściana będzie jednak gładsza. Spróbuje na początek sposobu o którym wspomniał -gorgonit- Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 10.04.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Dzięki. Gorgonit, "flachowiec" - nie znałem tego określenia. To chyba ci, co na każde pytanie odpowiadają :"Ale o so chozi???..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.04.2008 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 No, u mnie kazali kupić jaki extra piasek rzeczny. Kupiłem - eksperyment odbędzie się w garażu, więc będę widział czy robić tak samo w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts