samsonklos 15.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 WitamMam problem z ww drewnem. Nie wiem gdzie popelnilem bledy i jak mozna naprawic sytuacje.A mianowicie:2 lata temu scialem 2 jesiony i jedna grusze (wszystko po ok 30 cm srednicy), drewno 1,5 roku lezalo sobie nieprzetarte. Dodam ze bylo nieobkorowane, nie popekalo. W grudniu zawiozlem wszystko na tartak i przetarlem na deski 45 mm. Obkorowalem i ulozylem z przekladkami na stropie garazu. Z tygodnia na tydzien jednak pojawialy sie coraz wieksze pekniecia przy krawedziach najszerszych desek (glownie w tych jesionowych). W tym roku zamierzam zawiezc drewno do suszarni bo slyszalem ze takiego prosto z tartaku lepiej nie wozic. W przyszlosci chcialbym zrboic sobie z niego jakies mebelki do nowego domu. Pytalem stolarza i powiedzial ze pekniecia nie przeszkadzaja, kazda peknieta deska przetnie na pol, obrown i na nowo sklei. Mam jednak kilka pytan:1. gdzie popelnilem blad przy suszeniu/skladowaniu drewna - niektore pekniecia maja juz po 2-3 mm2. czy takie drewno najlepiej juz teraz wiezc do suszarni czy jeszcze nie3. czy podczas lezakowania desek na suszarni pekniecia sie poglebia4. czy nie lepiej bylo zawiezc do suszarni deski odrazu po przetarciu, bez skladowaniaa na wlasna reke5. jak myslicie jak bedzie wygladal np stol w ktorym blat bedzie z gruszy a reszta z jesionuZ gory dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 ... 1. gdzie popelnilem blad przy suszeniu/skladowaniu drewna - niektore pekniecia maja juz po 2-3 mm... czoła desek powinienes pomalowac lub zbić listewkami ... 2. czy takie drewno najlepiej juz teraz wiezc do suszarni czy jeszcze nie... wg mnie - bez znaczenia ... 3. czy podczas lezakowania desek na suszarni pekniecia sie poglebia... zbij czoła desek listewkami ... 4. czy nie lepiej bylo zawiezc do suszarni deski odrazu po przetarciu, bez skladowaniaa na wlasna reke... wg mnie - bez znaczenia ... 5. jak myslicie jak bedzie wygladal np stol w ktorym blat bedzie z gruszy a reszta z jesionu... łaczenie daje dobre efekty łaczyłem rózne gatunki drewna (przy wyrobie mebli) dąb, brzoze, jodłe, buk, modrzew, orzech i wychodziły fajne efekty tu przykład jak mozna posklejac - połaczenia dębu z orzechem blat nogi bukowe http://img265.imageshack.us/img265/1466/stoy012cw0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 5. jak myslicie jak bedzie wygladal np stol w ktorym blat bedzie z gruszy a reszta z jesionu ważne, że Żywiec unoszony z gruszy smakuje tak samo jak ten podniesiony z jesionu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 16.04.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Piękny stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsonklos 16.04.2008 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 OK malowac ale czym? Zwykla farba emulsyjna do scian czy jakims impregnatem.Zajeb** ten twoj stol.. moze zrobie se podobny tylko wiekszy do jadalni. Ale czy to ze w samym blacie polaczyles rozne gatunki drewna nie wplynie negatywnie na jego wytrzymalosc i trwalosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 16.04.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Ja malowałem brusy jesionowe i inne zwykłym wapnem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 moze byc wapno, jak pisze Listek, moze byc wapno z gliną, moze byc emulsja ale jesli juz czoła popękały to aby pęknięcie nie szło dalej, lepiej przybic paroma gwoździami listewke do czoła deski która zatrzyma pękanie klejenie z róznych gatunków nie osłabia wyrobu a wręcz odwrotnie wazne tylko aby drewno było dobrze wyschniete i wysezonowane tu kolejny przykład łaczenia róznych gatunków blat jodła obwiedziona dębem nogi brzozowe http://img108.imageshack.us/img108/1027/stoy001xj4.jpgkolejny blat to jesion z dębemnogi brzoza http://img168.imageshack.us/img168/4224/stoy005eq0.jpgpraktycznie wszystkie meble jakie robiłem to mieszanka róznych gatunków drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 16.04.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 ja ostatnio zabezpieczałem pocięte klepki (100x8x2,8 cm) parkietolepem rozcieńczonym wodą - oczywiście nie całe tylko czoła. do suszarni pójdą bezpośrednio przed przetarciem i układaniem.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts