Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z drewnem gruszy i jesiona

Recommended Posts

Witam

Mam problem z ww drewnem. Nie wiem gdzie popelnilem bledy i jak mozna naprawic sytuacje.

A mianowicie:

2 lata temu scialem 2 jesiony i jedna grusze (wszystko po ok 30 cm srednicy), drewno 1,5 roku lezalo sobie nieprzetarte. Dodam ze bylo nieobkorowane, nie popekalo. W grudniu zawiozlem wszystko na tartak i przetarlem na deski 45 mm. Obkorowalem i ulozylem z przekladkami na stropie garazu. Z tygodnia na tydzien jednak pojawialy sie coraz wieksze pekniecia przy krawedziach najszerszych desek (glownie w tych jesionowych). W tym roku zamierzam zawiezc drewno do suszarni bo slyszalem ze takiego prosto z tartaku lepiej nie wozic. W przyszlosci chcialbym zrboic sobie z niego jakies mebelki do nowego domu. Pytalem stolarza i powiedzial ze pekniecia nie przeszkadzaja, kazda peknieta deska przetnie na pol, obrown i na nowo sklei. Mam jednak kilka pytan:

1. gdzie popelnilem blad przy suszeniu/skladowaniu drewna - niektore pekniecia maja juz po 2-3 mm

2. czy takie drewno najlepiej juz teraz wiezc do suszarni czy jeszcze nie

3. czy podczas lezakowania desek na suszarni pekniecia sie poglebia

4. czy nie lepiej bylo zawiezc do suszarni deski odrazu po przetarciu, bez skladowaniaa na wlasna reke

5. jak myslicie jak bedzie wygladal np stol w ktorym blat bedzie z gruszy a reszta z jesionu

Z gory dziekuje za odpowiedzi

... 1. gdzie popelnilem blad przy suszeniu/skladowaniu drewna - niektore pekniecia maja juz po 2-3 mm...

czoła desek powinienes pomalowac lub zbić listewkami

... 2. czy takie drewno najlepiej juz teraz wiezc do suszarni czy jeszcze nie...

wg mnie - bez znaczenia

... 3. czy podczas lezakowania desek na suszarni pekniecia sie poglebia...

zbij czoła desek listewkami

... 4. czy nie lepiej bylo zawiezc do suszarni deski odrazu po przetarciu, bez skladowaniaa na wlasna reke...

wg mnie - bez znaczenia

... 5. jak myslicie jak bedzie wygladal np stol w ktorym blat bedzie z gruszy a reszta z jesionu...

łaczenie daje dobre efekty

łaczyłem rózne gatunki drewna (przy wyrobie mebli)

dąb, brzoze, jodłe, buk, modrzew, orzech i wychodziły fajne efekty

tu przykład jak mozna posklejac - połaczenia dębu z orzechem blat

nogi bukowe

http://img265.imageshack.us/img265/1466/stoy012cw0.jpg

OK malowac ale czym? Zwykla farba emulsyjna do scian czy jakims impregnatem.

Zajeb** ten twoj stol.. moze zrobie se podobny tylko wiekszy do jadalni. Ale czy to ze w samym blacie polaczyles rozne gatunki drewna nie wplynie negatywnie na jego wytrzymalosc i trwalosc?

moze byc wapno, jak pisze Listek, moze byc wapno z gliną, moze byc emulsja

ale jesli juz czoła popękały to aby pęknięcie nie szło dalej, lepiej przybic paroma gwoździami listewke do czoła deski która zatrzyma pękanie

klejenie z róznych gatunków nie osłabia wyrobu a wręcz odwrotnie

wazne tylko aby drewno było dobrze wyschniete i wysezonowane

tu kolejny przykład łaczenia róznych gatunków

blat jodła obwiedziona dębem

nogi brzozowe

http://img108.imageshack.us/img108/1027/stoy001xj4.jpg

kolejny blat to jesion z dębem

nogi brzoza

http://img168.imageshack.us/img168/4224/stoy005eq0.jpg

praktycznie wszystkie meble jakie robiłem to mieszanka róznych gatunków drewna