Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bruździć czy nie bruździć?

frykow

Recommended Posts

Parę razy był już temat poruszany na forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi - robić bruzdy w ścianach pod kable elektryczne? Na razie robię, tak mi zalecił wykonawca, ale prawdę mówiąc mam już dość i chętnie bym te kable puścił na wierzchu ściany. Ściany będą wykończone tynkiem CW o grubości co najmniej 12mm - a pewnie i grubiej.

Tak więc - bruździć czy nie bruździć, oto jest pytanie.

Szkoda roboty. Bruzdy można robić w Ytongu, ale w innych materiałach nie warto - za dużo roboty, a zysk niewielki (mniejsze ryzyko, że gdzieś przewód lekko odstanie od ściany, będzie za blisko powierzchni tynku i będzie coś pękać czy wyłazić przy malowaniu).

Tak jak pisało kilka osób wcześniej - podkuć tylko tam, gdzie trzeba (narożniki, skrzyżowania kabli itp).

A co do peszli - moim zdaniem nie ma sensu, zresztą było to już dyskutowane z 1000 razy.

są inne wątki na forum, na którym ludzie skarżą się na występowanie po kilku latach (jeśli dobrze pamiętam) śladów w miejscach w których są kable przykryte tylko kilkoma mm tynku. a tak czasem wychodzi.

ja nie bruździłem, ale nie wiem czy nie będę żałował. tynku się daje nie tak dużo, kable mają swoją grubość, elektrycy różnie je montują, potem to trochę lubi odłazić (chyba, że na mocowanie poświęcimy nie mniej energii niż na bruzdy). a tynkarze przychodzą i mówią, że oni przejmować się odstającymi kablami nie będą (rozpuścili się wszyscy). trudno czasem wszystko przypilnować (najpierw elektryków, żeby super pomocowali, a potem tynkarzy, żeby każdy kabelek jeszcze przytrzymali i docisnęli). bruzdy są wyjściem bezpiecznym.

Parę razy był już temat poruszany na forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi - robić bruzdy w ścianach pod kable elektryczne? Na razie robię, tak mi zalecił wykonawca, ale prawdę mówiąc mam już dość i chętnie bym te kable puścił na wierzchu ściany. Ściany będą wykończone tynkiem CW o grubości co najmniej 12mm - a pewnie i grubiej.

Tak więc - bruździć czy nie bruździć, oto jest pytanie.

a tani chociaż ten wykonafca :-?

kazał pokuć bruzdy, czy potem każe jeszcze poukładać kable, zagipsować,

i sobie zapłacić? /może zrobi pomiary/...

u mnie będą bruzdy a w nich peszle.

A po cholerę te peszle

peszle - karbowane rury plastikowe są po to aby nie kuć tynków/ scian/ w przypadku zwarcia między przewodami i konieczności ich wymiany

(a takie przypadki były juz opisywane na forum- i nie pomaga dokumentacja fotograficzna - wystarczy, ze ktos z domowników chce np. powiesic obrazek na scianie i wbija gwóźdź w DYT ... o co nietrudno, bo teraz częśc elektryków juz nie stara sie prowadzić przewodów równolegle i prostopadle do płaszczyzn tylko leci na skróty, prowadzenie przewodów po skosie jest coraz częstsze)_

dodatkowo dyskutanci (w poprzednich watkach na ten temat) wskazywali ze w przypadku wbicia gwoździa w rurke przewody są rozsuwane na boki bo w rurce maja luz a przypadku trafienia gwoździem w DYT na ogół nastepuje zwarcie

o ciemnych smugach przebijających przez farbe tez było sporo na forum

u mnie będą bruzdy a w nich peszle.

A po cholerę te peszle

peszle - karbowane rury plastikowe są po to aby nie kuć tynków/ scian/ w przypadku zwarcia między przewodami

(a takie przypadki były juz opisywane na forum- i nie pomaga dokumentacja fotograficzna - wystarczy, ze ktos z domowników chce np. powiesic obrazek na scianie i wbija gwóźdź w DYT ... o co nietrudno, bo teraz częśc elektryków juz nie stara sie prowadzić przewodów równolegle i prostopadle do płaszczyzn tylko leci na skróty, prowadzenie przewodów po skosie jest coraz częstsze)_

dodatkowo dyskutanci (w poprzednich watkach na ten temat) wskazywali ze w przypadku wbicia gwoździa w rurke przewody są rozsuwane na boki bo w rurce maja luz a przypadku trafienia gwoździem w DYT na ogół nastepuje zwarcie

o ciemnych smugach przebijających przez farbe tez było sporo na forum

Prędzej szóstkę w totka trafię niż gwoździem w kabel w moim domu :D

Dawac peszle,nie dawac oto jest pytanie.

Proponuje zrobic male doswiadczenie:

Przygotowac peszel 3-4m,zrobic ze 3-4 zalamania pod katem 90st i probowac w niego wciagnac przewod 3x2,5.

Jesli chodzi o wieszanie obrazkow,to lepiej zainwestowac 80-100PLN w detektor do szukania przewodow,rur kan, pretow zbrojeniowych,belek drewnianych itp.