d5620s 25.05.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 marzą nam się takie dekory wokół okien ale mamy ich sporo... wykonawca dobił nas ceną...czy wykonanie takich dekorów ze styro to wielka filozofia? jak to przykleic, aby nie pękało i nie odpadło? bardzo proszę o radę...http://www.aluplast.com.pl/galeria/hi/realizacje/obrazki-real44.jpghttp://www.aluplast.com.pl/galeria/hi/realizacje/obrazki-real43.jpg u nas wszystkie okna proste-bez wygibasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek309 26.05.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Popatrz na nasz dziennik budowy. Nasze wykonaliśmy ze styro 2cm. Jest z tym troszkę zabaw, ale efekt jest super. Polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 ja tez robiłem ze styropianu 2 cm , udało się nawet zrobić takie zworniki nad oknami, zabawy jest , bo trzeba tą opaskę obrobić kątownikiem z siatką, ale efekt całkiem całkiem, w moim dzienniku też znajdziesz jakieś fotki jak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.05.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 generalnie proste można zrobic samemu ale możńa je kupić gotowe, wystarczy je później tylko pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 26.05.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 jak masz czas to zrob to samemu,nie jest to wyczyn, a fachowcy slono licza za takie ceregiele ....rowno dociac styropian (lub kupic), dobry klej i katowniki z siatka, ot i po zabawie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 28.05.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Gotowe elementy to chyba bonie się nazywają, jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 28.05.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Wykonanie takich obramowek nie jest trudne, trzeba tylko troche cierpliwosci i dokladnosci. opis : nie wiem jakie maja byc szerokie, jezeli takie jak na załączonym obrazku to mysle iz sa na 15cm. - tniesz styropian grubosci 2 cm na szerokosc 14cm, powiedzmy tak ze 20mb. - smarujesz cala plyte klejem(mozna uzyc pacy zebatej np. 3mm) - przyklejasz( wczesniej sprawdzasz czy styropian byl polozony w pionie badz w poziomie- mozliwe zgrubienia w przypadku gdby byl nierowno przyklejony, a to bedzie widac gdy polozysz inny kolor na obramowke a inny na sciane. - przyklejony styropian mozesz "podopinac" plastikowymi gwozdziami ktore zostaly ci z kolków np. po 3-5 sztuk na jedna) - smarujesz cala poiwerzchnie klejem i nakladasz wczesniej przyciete narozniki i siatke. W rogach dajesz dodatkowe wzmocnienie siatki (motylki) tj. na polączeniach plyty poziomej i pionowej - dajesz drugi klej na cala obramowke. - gruntujesz - dajesz tynk - pijesz piwo, pepsi ,soczek, wodke(niepotrzebne skreślić) i cieszysz sie ladna obramowka inne dobre rady : 1 dołoz sie do rownego przyciecia plyt( niech maja ten wymiar 14cm+- 2mm. 2 sprawdzaj polozenie naroznikow poziomica. 3 przypilnuj aby narozniki nie wybrzuszaly w rogu(polaczenie plyty poziomej i pionowej) 4 lepiej nie isc na latwizne czyt. nie odcinaj siatki, tylko daj ja na styropian(sciane) jako polaczenie i wiazanie. 5 nie pisalem otym, ale to oczywiste przed nalozeniem drugiego kleju wyczysc cala obramowke z resztek. 6 tynku nie dawaj na sloncu no chyba ze masz umiejętności i jestes odpowiednio szybki w przypadku boni (elementy narozne na scianie) postepuj wg tego samego szablonu. dodatkowo ustal dystans np. styropian2-3 cm. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 30.05.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Profilo przekroju prostokątnym - da się zrobić samemu. Inne - raczej nie. Profil nie powinien wystawać więcej niż 2 cm. (bez obróbki blacharskiej)Nie ma potrzeby jego kołkowania/ szpilkowania.Krawędź od góry dobrze, aby była choćby trochę nachylona na zewnątrz w dół, aby zapobiec zaleganiu śniegu i deszczu Kleić koniecznie pełnopowierzchniowo na zazbrojoną warstwę połączenia krawędzi wewnętrznych uszczelnić akrylem (nie silikonem ) - przed otynkowaniem. Zbroić siatką, z zakładami po 10 cm dla sąsiednich elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.05.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Woda spływająca z tych ramek na zdjęciu będzie spływać po tynku zostawiając ślad od parapetu w dół. Warto dać dodatkowo listwę podparapetową, nieco szerszą, z wyżłobionym kapinosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikorb 01.06.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 bardziej skomplikowane kształty polecam robić ze styroduru np łuki wtedy tniesz wyrzynarką i jest pięknie listwy proste tnę piłą tarczową z tarczą do metalu wtedy lekko przetapia brzegi i robią sie twarde jak cholera trochę papierkiem ściernym tak ze można sie przeciąć o brzeg i wtedy eliminujesz kątowniki aluminiowe na brzegach ja kupuje płyty xps 2500x600x20 w cenie 6.5zł m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 01.06.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 polecam gotowe elementy wystarczy dociać na wymiar , klej montazowy i pomalowanie, szybko sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 02.06.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 gotowe elementy sa bardzo drogie. ceny zaczynaja sie od 20 zl mb, takich najprostszych. Ladne i skomplikowane to koszt rzedu 50 zl mb. za taka cene to sobie sam zrobi piekną obramowkę na cale okno. Ja robie wg w/w receptury od lat i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 02.06.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Gotowe elementy nie są tanie ale zawsze jest jakieś ale. U mnie na 5 drzwi balkonowych, 7 okien, drzwi wejściowe i drzwi garażowe kosztowało 2 100 zł.Ale mogłem wybrać kształt ramek, listwy podparapetowej, wszystko idealnie pasuje, elementy trzeba było tylko przykleić i pomalować bo były już otynkowane.Nie wiem ile trwało by wykonanie tego samodzielnie, czy tego czasu nie można lepiej wykorzystać i jaki byłby ostateczny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 04.06.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A gdzie można kupić takie gotowe elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 04.06.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 najlepiej na hurtowni budowlanej. austrotherm takie profile produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.06.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A gdzie można kupić takie gotowe elementy? Ja zamawiałem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts