Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant EcoTec VC246 + Calormatic 630 - kilka problemów

Recommended Posts

Witam,

Mam zainstalowany następujący zestaw: kocioł Ecotec VC-246 + zasobnik VIR 150 + regulator Calormatic 630 + sterowanie zdalne VRC 90. Są 2 obiegi grzewcze - grzejniki + podłogówka oraz sprzęgło hydrauliczne. Zasobnik podłączony jest za sprzęgłem. W kotle zdjęta została wtyczka z zaworu pierwszeństwa przepływu, w regulatorze system rozdzielny ustawiony jest na "NIE".

Podczas instalacji regulator został spięty z kotłem przewodem 7-8-9. Zdalne sterowanie dla obiegu grzejników spięte jest z Calormatic'iem 630 poprzez EBUS.

Wszystko z ogrzewaniem było OK (przez 2 miesiące) do czasu gdy chciałem uruchomić zasobnik. Mimo ustawień na regulatorze kocioł cały czas pokazywał kod S.36 czyli: "temperatura zadana na regulatorze ciągłym < 20 °C, regulator zewnętrzny blokuje tryb pracy grzewczej (zacisk 7-8-9)". Na regulatorze wyłączone obiegi grzewcze (w trybie pracy letniej) załączone grzanie zasobnika - status pokazuje włączone pompy (cyrkulacja i ładująca), temp. zadana 63 stopnie a kocioł zablokowany.

Wówczas instalator zmienił połączenie Calormatic'a 630 z kotłem z kabla 7-8-9 na połączenie EBUS i zasobnik zaczął pracować poprawnie (ogrzewanie również działa w tej konfiguracji poprawnie).

Jednakże zauważyłem że po tej zmianie zatrzymał się licznik czasu pracy palnika oraz licznik jego załączeń. I to zarówno w regulatorze oraz w kotle pod kodami d.80 i d.82. Co ciekawe przy połączeniu EBUS kody d.80 i d.82 pokazują to samo co jest w regulatorze (albo regulator pokazuje to co jest w kotle), a przy zmianie połączenia na 7-8-9 te wartości różnią się znacznie (w kotle 833h i 15 a w regulatorze 531h i 124).

Moje pytanie - jak prawidłowo powinnien być połączony regulator Calormatic 630 z moim kotłem? Jeżeli tak jak podaje instrukcja instalacji ma to być połączenie 7-8-9 to co oznacza ten kod S.36? Co zmienic aby kociol zaczal grzac zasobnik?

Z gory dzieki za wszelkie pomysly i sugestie.

BTW. dzwonilem na infolinie Vaillanta ale gosc chyba wogole nie wiedzial co to sa kody diagnostyczne - porazka...

Pozdrawiam,

Grzesiek