riveth 01.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Założyłem nowy temat na forum ponieważ mam dość poważny problem – na który nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.Postanowiłem dogrzać pokój piecem typu koza – na początku była to zwykła blaszana koza z szamotami z tylnym wylotem do którego podczepiłem 1m poziomej rury z nierdzewki (przechodziła przez ścianę na dwór), potem kolanko 90 stopni i 2 m w górę ponad dach. I wszystko było fajnie, tylko że rura pozioma nagrzewała się do czerwoności. Doszedłem do wniosku że szkoda tego ciepła które mogło by być emitowane do mieszkania i na nowy rok grzewczy zaplanowałem „ulepszenie”. Polegało to na tym że domontowałem (w mieszkaniu w miejscu kozy) kolanko 90 potem metrowa pozioma rura, znowu kolanko 90 i dopiero koza – zyskałem poziomą rurę w domu która dawała fantastyczne ciepło… przez 2 tygodnie. Potem zaczęły się problemy z ciągiem. Rozłożyłem komin i okazało się że w poziomym odcinku nagromadziły mi się glutowate farfole na których osadza się jakby sadza – całość śmierdziała kurczakiem wędzonym i skutecznie zablokowała komin. Nie musze mówić że w domu nie dało się wytrzymać – smród „kurczaka” i straszne dymienie przy rozpalaniu. Postanowiłem wprowadzić kolejną „poprawkę”. Kupiłem piecyk pokojowy (taka trochę lepsza koza). Trzeba było kupić komplet rur o średnicy 120 (poprzednia koza miała 110) i zrobiłem nową instalację:Koza – kolanko 90 w górę – 1m rury w domu – kolanko 90 – pozioma rura na dwór – kolanko 90 - 1m rury z daszkiem. No i co? I dalej to samo – farchole wiszą jak wisiały. Poszukałem na forach i wyszło że są to mokre osady, wynikające ze złego paliwa, za niskiej temperatury spalin lub z za dużego paleniska.Pytanie brzmi – co mam w praktyce z tym zrobić – jak zwiększyć ciąg? Czy przedłużenie komina załatwi sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.12.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Założyłem nowy temat na forum ponieważ mam dość poważny problem – na który nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Postanowiłem dogrzać pokój piecem typu koza – na początku była to zwykła blaszana koza z szamotami z tylnym wylotem do którego podczepiłem 1m poziomej rury z nierdzewki (przechodziła przez ścianę na dwór), potem kolanko 90 stopni i 2 m w górę ponad dach. I wszystko było fajnie, tylko że rura pozioma nagrzewała się do czerwoności. Doszedłem do wniosku że szkoda tego ciepła które mogło by być emitowane do mieszkania i na nowy rok grzewczy zaplanowałem „ulepszenie”. Polegało to na tym że domontowałem (w mieszkaniu w miejscu kozy) kolanko 90 potem metrowa pozioma rura, znowu kolanko 90 i dopiero koza – zyskałem poziomą rurę w domu która dawała fantastyczne ciepło… przez 2 tygodnie. Potem zaczęły się problemy z ciągiem. Rozłożyłem komin i okazało się że w poziomym odcinku nagromadziły mi się glutowate farfole na których osadza się jakby sadza – całość śmierdziała kurczakiem wędzonym i skutecznie zablokowała komin. Nie musze mówić że w domu nie dało się wytrzymać – smród „kurczaka” i straszne dymienie przy rozpalaniu. Postanowiłem wprowadzić kolejną „poprawkę”. Kupiłem piecyk pokojowy (taka trochę lepsza koza). Trzeba było kupić komplet rur o średnicy 120 (poprzednia koza miała 110) i zrobiłem nową instalację: Koza – kolanko 90 w górę – 1m rury w domu – kolanko 90 – pozioma rura na dwór – kolanko 90 - 1m rury z daszkiem. No i co? I dalej to samo – farchole wiszą jak wisiały. Poszukałem na forach i wyszło że są to mokre osady, wynikające ze złego paliwa, za niskiej temperatury spalin lub z za dużego paleniska. Pytanie brzmi – co mam w praktyce z tym zrobić – jak zwiększyć ciąg? Czy przedłużenie komina załatwi sprawę? Nie jestem w stanie poradzić ci co zrobić, ale chcę tylko podpowiedzieć, że twoje problemy nie muszą wynikać tylko z powodu paliwa. Puszczenie w poziomie rury za kozą nie sprzyja ciągowi oraz puszczanie przez pomieszczenia zimne może powodować wytącanie się pary ze spalin co spowoduje również zarastanie rury i opisane problemy. Jeśli w pierwsej wersji nie miałeś problemów to jej się trzymaj. Gdyby jednak również rura zarastała to zaizoluj ją na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 zamień to sowoje rozwiązanie na pionowe, drugie kolanko nie 90st a max 30st (wyjdzie Ci większa dziura w ścianie, ale powinno pomóc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 01.12.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 dorzuć jeszcze radiator na rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riveth 01.12.2008 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 zamień to sowoje rozwiązanie na pionowe, drugie kolanko nie 90st a max 30st (wyjdzie Ci większa dziura w ścianie, ale powinno pomóc) Niestety nie można zastosować kolanka 30 - przeszkadza krawędz dachu. Może zainstalowanie szybra coś pomoże - tzn szyber zmniejsza ciąg, ale za to można by palić z otwartymi dolnymi dzwiczkami - spowoduje to wyższą temperaturę spalin. Wyczytałem też że problemem może być zbyt duże palenisko - trochę nie wyobrażam sobie palenia cały czas "na full" aby utrzymać wysoka temperature - poprostu się ugotuję w mieszkaniu no i niebardzo to ekonomiczne. Może jakiś osadnik na rurze? Później wkleję rysunek obecnej instalacji - będzie łatwiej zrozumieć jak to wygląda - i może zdjęcie farfoli dla ciekawych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riveth 01.12.2008 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 dorzuć jeszcze radiator na rurę Wydaje mi się że takie rozwiązanie tylko pogorszy sprawę - lepsze odprowadzanie ciepła z rury (radiator) spowoduje niższą temperaturę spalin - czyli wieksze osadzanie... A co powiecie na palenie weglem "od góry" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts