Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty karton-gips zimą - czy kłaść ?

Maco

Recommended Posts

Czy jest ryzyko, że płyty kartno-gipsowe przykręcane do metalowego rusztu w zimie (teraz jest -5 do -10) będą inaczej pracowały jak się ociepli ?

Czy może coś się "popsuć" ?

Chodzi zarówno o ściany jak i sufit podwieszany.

Na zdrowy rozum nic nie powinno się stać. Powietrze nie jest wilgotne. To zimno może wpływa na większą kruchość płyty - ale poza tym po ociepleniu nie powinno być draztycznych zmian, pęknięć czy tym podobnych spraw ?

Macie jakieś doświadczenie lub więdzę na ten temat ?

doświadczenia nie mam, to dopiero przedemną, ale wczoraj mój instalator

kotłowni mówił mi, że płyt nie powinno się kłaść zimą, a jeżeli ktoś się na

to decyduje to nie powinno się szpachlować połączeń płyt. Taką opinię

usłyszał na jakiejś budowie, gdzie uruchamił kotłownię.

Na razie ekipa kładzie stelaże pod płyty. -10 na zewnątrz daje jakieś -7 w środku, bez wiatru da się wytrzymać.

CHodzi o to, że na płyty sufitowe będzie sypana izolacja, więc dopóki nie ma płyt to nie ma izolacji i całe ciepło ucieka na poddasze (nieocieplone i pokryte blachodachówką więc zimne...).

Też intuizyjnie wydaje mi się, że można położyć bez szpachlowania a potem po wstawieniu okien podgrzać pomieszczenie i jechać ze szpachlowaniem.

Jeżeli nie musisz, to płyt g-k nie montuj zanim zapewnisz we wnętrzu możliwie stabilne warunki, chyba że nie jesteś zwolennikiem ścian równych jak szyba.

Odnośnie paroizolacji pod ociepleniem zasypką to najpierw przeanalizuj, czy:

1. Z pomieszczenia będą przenikać istotne ilości pary wodnej (natrysk? suszarnia z pralnią?).

2. Czy opisana "zasypka" rzeczywiście chłonie wilgoć?