Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 1- czy 2- skrzydłowe?

Gość Tradycja

Recommended Posts

Gość Tradycja
Proszę doradżcie mi ,w projekcie mam okna 1- skrzydłowe (120x145 ) ze szprosami,ale nie mając doświadczenia jakoś nie wyobrażam sobie otwierania takiego okna.Wydaje mi się że okno 2-skrzydłowe jest funkcjonalniejsze,tylko czy przy tych wymiarach nie będzie zbyt mało światła i wtedy jakie szprosy?Dom chcę wykończyć drewnem (szczyty,obramowania wokół okien itp.) :roll:

Proszę doradżcie mi ,w projekcie mam okna 1- skrzydłowe (120x145 ) ze szprosami,ale nie mając doświadczenia jakoś nie wyobrażam sobie otwierania takiego okna.Wydaje mi się że okno 2-skrzydłowe jest funkcjonalniejsze,tylko czy przy tych wymiarach nie będzie zbyt mało światła i wtedy jakie szprosy?Dom chcę wykończyć drewnem (szczyty,obramowania wokół okien itp.) :roll:

taka wielkosc jednego skrzydla jest dopuszczlna, z otwieraniem tez nie powinnobyc problemow ale na pewno jest latwiej otworzyc mniejsze skrzydlo. sama musisz zadecydowac czy praktyczniejsze jest wieksze czy mniejsze skrzydlo

My również mamy w projekcie okna 120x150cm i decydujemy sie na dwuskrzydłowe. Będą na pewno wygodniejsze do otwierania. Dodam, że w obecnym mieszkaniu mamy okna 110x180cm i również są dwuskrzydlowe, drewniane i wystarczająco jasne. Zrezygnowaliśmy jednak ze stałych szprosów -może kiedyś dokupimy ruchome mocowane magnesami (również drewniane).

okna dwuskrzydłowe są wygodniejsze w otwieraniu, ale znacznie zmniejsza się wówczas powierzchia szyb, no i światła dziennego w domu.

Należałoby zastanowić się jakie jest duże pomieszczenie i jaka jest jego funkcja.

Na etapie projektu można spróbować zwiększyć okna, należy też pamiętać, że będzie to rozwiązanie droższe.

Cz.

proponowałbym zastanowić sie nad wyglądem elewacji

okna jednoskrzydłowe w o tych wymiarach są normalnymi oknami wiecej światła nie sa ponadnormatywne, klienci zazwyczaj wybierają projekty dostępne na rynku a charakter jest raczej prosty nie powiazany z tradycyjnym dworkiem po co sobie komplikować życie dodatkowa cena za szprosy za żaluzje itp nie wspomne o przewietrzeniu