Gość Tradycja 08.02.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Proszę doradżcie mi ,w projekcie mam okna 1- skrzydłowe (120x145 ) ze szprosami,ale nie mając doświadczenia jakoś nie wyobrażam sobie otwierania takiego okna.Wydaje mi się że okno 2-skrzydłowe jest funkcjonalniejsze,tylko czy przy tych wymiarach nie będzie zbyt mało światła i wtedy jakie szprosy?Dom chcę wykończyć drewnem (szczyty,obramowania wokół okien itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 08.02.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Proszę doradżcie mi ,w projekcie mam okna 1- skrzydłowe (120x145 ) ze szprosami,ale nie mając doświadczenia jakoś nie wyobrażam sobie otwierania takiego okna.Wydaje mi się że okno 2-skrzydłowe jest funkcjonalniejsze,tylko czy przy tych wymiarach nie będzie zbyt mało światła i wtedy jakie szprosy?Dom chcę wykończyć drewnem (szczyty,obramowania wokół okien itp.) taka wielkosc jednego skrzydla jest dopuszczlna, z otwieraniem tez nie powinnobyc problemow ale na pewno jest latwiej otworzyc mniejsze skrzydlo. sama musisz zadecydowac czy praktyczniejsze jest wieksze czy mniejsze skrzydlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 08.02.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 My również mamy w projekcie okna 120x150cm i decydujemy sie na dwuskrzydłowe. Będą na pewno wygodniejsze do otwierania. Dodam, że w obecnym mieszkaniu mamy okna 110x180cm i również są dwuskrzydlowe, drewniane i wystarczająco jasne. Zrezygnowaliśmy jednak ze stałych szprosów -może kiedyś dokupimy ruchome mocowane magnesami (również drewniane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 08.02.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Ho,ho szprosy mocowane magnesem? Gdzie to można zobaczyć? U jakiego producenta okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 08.02.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Ho,ho szprosy mocowane magnesem? Gdzie to można zobaczyć? U jakiego producenta okien? Nasze okna będą dwuskrzydlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 okna dwuskrzydłowe są wygodniejsze w otwieraniu, ale znacznie zmniejsza się wówczas powierzchia szyb, no i światła dziennego w domu. Należałoby zastanowić się jakie jest duże pomieszczenie i jaka jest jego funkcja. Na etapie projektu można spróbować zwiększyć okna, należy też pamiętać, że będzie to rozwiązanie droższe. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Zrob tak jak masz w projekkcie, tylko szprosy same poziome. Na pewno bedzie OK. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 proponowałbym zastanowić sie nad wyglądem elewacjiokna jednoskrzydłowe w o tych wymiarach są normalnymi oknami wiecej światła nie sa ponadnormatywne, klienci zazwyczaj wybierają projekty dostępne na rynku a charakter jest raczej prosty nie powiazany z tradycyjnym dworkiem po co sobie komplikować życie dodatkowa cena za szprosy za żaluzje itp nie wspomne o przewietrzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 09.02.2004 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Okno dwuskrzydłowe zabierze więcej światła. Jest też droższe od jednoskrzydłowego. Ja mam okna trochę mniejsze 120x120. i nie wyobrażam sobie dzielenia ich na pół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 09.02.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Hej,mając okna uchylno-rozwierane i tak najczęściej będziesz je uchylać.Szkoda światła na podziały.Jednoskrzydlowe.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 09.02.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Okno o szerokości <=120 byłoby niepowaznie dzielić. Przecież praktycznie nie zostaje miejsca na szyby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts