Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec miałowy i kłopot

Recommended Posts

Witam. Na swoje nieszczęście mam piec miałowy - górne spalanie.; piec z Pleszewa. przez rok sprawował się ok (nie licząc na okrągło pyłu w kotłowni, ale to drobiazg wobec tego, co teraz mam. Otóż w listopadzie coś mu "odbiło" - niesamowity nadmuch tylko od przodu - do tego stopnia, że drzwiczki paleniskowe robiły się czerwone, a w piecu prawie wrzało. Fachowcy kazali położyć płytkę metalową na ruszcie tuż przy drzwiczkach. Cel - żeby tak nie dmuchało. (nie ma regulacji stopnia nadmuchu). No i położyłam. Obecnie może i z przodu tak nie bucha ogniem (aha - producent kazał jeszcze miał ściśle "układać" pod drzwiczkami) ale ten kocioł strzela dymem (w kotłowni czarno). Huk jest niesamowity. Na sama myśl o wejściu i rozpaleniu w piecu tętno moje osiąga 200 Co mam robić??????

Piec typu LAWA, górne spalanie..... - pozdrawiam Pleszewo i konstruktorów pieca.....

ps. Czy można w tym "potworze " palić eko-groszkiem? może to nie da wybuchów?

CZEKAM NA ODPOWIEDZI I RADY!!!!!!

Pleszewo to wiocha w Polsce, natomiast miejscem, gdzie produkowane sa kotły jest Pleszew ;-)

To na rozładowanie atmosfery...

Jeżeli wcześniej paliło się dobrze a teraz jest problem, to na 100% jest inny opał.

Nie znam tej konstrukcji kotła i pojęcia nie mam po co ta płytka.

Sam w konstrukcji miałowej palę groszkiem, nie tym tzw eko, tylko typ Gk.I 0-31,5mm, ma większą granulację.

Napisz jaki masz typ sterownika, tj. producent oraz nazwa urządzenia,

podaj typ dmuchawy, tj. producent wentyaltora i jego model

podaj jaka jest moc kotła, ile metrów ogrzewa

ki za rozładowanie.... emocji... oto dane: sterowany kocioł wodny miałowy LAWA GK, typ l-7, powierzchnia domu 220 (koszmar ) moc cieplna eksploatacyjna (cokolwiek to znaczy...) 35; ; regulator temperatury FOSTER (nic nie można w nim przestawiać - pompa się uruchamia przy temperaturze 35 stopni, wentylator wyłącza się przy 28.); wentylator typ RV-0, producent ewmar. 5 (ciągle dmucha z tą samą siłą). Co do płytki - też nie wiem, to znaczy wiem - ma ograniczyć płomień z przodu paleniska.... Poza tym wiem, ze mam w domu wybuchową sytuację....pozdrawiam! i czekam na opinie....pomoc....cokolwiek, żeby mi nie strzelało!!!!

ki za rozładowanie.... emocji... oto dane: sterowany kocioł wodny miałowy LAWA GK, typ l-7, powierzchnia domu 220 (koszmar ) moc cieplna eksploatacyjna (cokolwiek to znaczy...) 35; ; regulator temperatury FOSTER (nic nie można w nim przestawiać - pompa się uruchamia przy temperaturze 35 stopni, wentylator wyłącza się przy 28.); wentylator typ RV-0, producent ewmar. 5 (ciągle dmucha z tą samą siłą). Co do płytki - też nie wiem, to znaczy wiem - ma ograniczyć płomień z przodu paleniska.... Poza tym wiem, ze mam w domu wybuchową sytuację....pozdrawiam! i czekam na opinie....pomoc....cokolwiek, żeby mi nie strzelało!!!!

Ok, trochę już lepiej.

RV-05 to dość duża dmuchawa, dla 35-40kW może jednak być, tutaj jest zasyp w granicach 80-90kg miału.

Foster to producent, uściślij jaki masz sterownik:

-Alfa

-Sigma

-Tajfun

-Tornado

Te sterowania mają regulację siły nadmuchu.

Strzelający/wybuchowy kocioł miałowy, to przyczyna zbierających się gazów pochodzących z miału, to bardzo niebezpieczne i szkodliwe zarówno dla kotła jak i dla Ciebie (gazy nie ulegają spalaniu a ich nadmierna kumulacja tworzą mieszankę wybuchową np. w chwili załaczenia się cyklicznego dmuchawy).

Muszą być źle dobrane parametry pracy tego kotła jeśli strzela (bo się dusi) albo rozgrzewa się nadmiernie (zbyt duża częstotliwość przedmuchów lub dostające się lewe powietrze). Dlatego też kolega powyżej dopytuje o wszystkie możliwe dane, np. sterownika.

Napisz coś na temat przygotowywania przez Ciebie paliwa do tego kotła i co to za paliwo (miał).