Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zdecydować się na okna do podłogi w salonie ?

Gość polly

Recommended Posts

Gość polly
Mam pewien problem. W moim projekcie w salonie znajdują się okna w wykuszu sięgające podłogi umieszczone po bokach drzwi. Muszę przyznać, że bardzo często zastanawiam się nad zamianą ich na zwykłej wielkości okna, ponieważ obawiam się braku intymności w takim salonie gdzie wszystko jest widoczne jak na dłoni. Z drugiej strony duże okna wyglądają efektywniej i sprawiają wrażenie większej przestrzeni. Nie wiem co wybrać. Jestem bardzo ciekawa jakie rozwiązanie macie u siebie, czy jesteście z niego zadowoleni i czy przy dłuższym mieszkaniu się ono sprawdza. Dom nie buduje się na trochę, ale na długie lata i na co się zdecydować, żeby nie żałować ? :(

Wykusz straci stanowczo na urodzie, jeśli zmniejszysz te okna. Ja mam trzy okna wys. 2,30 w wykuszu. Wygląda to naprawdę imponująco. W projekcie były do samej podłogi (2,40), zmniejszyłam je tylko o jeden bloczek tak żeby można było zrobić wąskie parapety. Ale jeśli u Ciebie pośrodku są drzwi balkonowe, to raczej zostawiłabym jednakowo. Jeśli chcesz zmniejszyć koszty, to możesz zrobić te okna nie otwierane, znając życie to i tak nie będziesz ich otwierać jeśli obok jest wyjście na taras. My wprawdzie narazie siedząc w salonie czujemy się jak na wystawie, ale jak będzie ogród, posadzimy żywopłot i nic nie będzie widać. Na szczęście okolica nie jest zbyt zaludniona, więc ta wystawa nie jest tak znowu często oglądana. :)

Ja mam w wykuszu okna standardowe, bo i takie były w projekcie (jadalnia), ale zaraz obok mam 1x1,5 (taras) i 1x3,0 (taras) i chodź okna dopiero zamontuję, wygląda to rewelacyjnie i zgadzam się z przedmówcami dużo roślin w ogródku, roletki, żaluzje i będzie OK.

Oczywiście część okien będzie FF - co by obnizyć koszty samych okien.

Pozdr..

Gość polly
A czy ktoś zrezygnował z dużych okien i wstawił standardowe i jest z tego rozwiązania zadowolony :roll: ? Wasze wszystkie wypowiedzi są za zostawieniem dużych okien. W takim razie jak ogrzać taki wykusz ? Podłogówką ?