Edyta80 15.03.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam !! Mam mały szkopuł z oknami ponieważ mąż wymyślił sobie okna ze szprosami (prawie jak w pace ) a ja chce żeby były ciepłe i ubzdurałam sobie żeby były trzy szyby( U= 0,7) okno 6 komorowe i profil 8mm z ciepłą ramką. Rolety też będą. A pewna pani z drutexu?? powiedziała ze albo szpros albo ciepła szyba. Ale jak dzwoniłam do innych to podobno nie ma ten durny szpros wpływu. No więc jak to faktycznie ma się do tej szyby, ma wpływ czy nie . Pozdrawiam i z góry dziękuje za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.03.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Szprosy wewnątrzszybowe mają dość znaczący wpływ na izolacyjność pakietu (zarówno 2 jak i 3-szybowego) . Jak duży zależy od tego jak ich dużo będzie. Mostek powstaje dlatego że tam gdzie powinno być x mm izolującego argonu jest wstawiony dobrze przewodzący ciepło element aluminiowy, podobnie jak aluminiowa ramka po obwodzie pakietu. Jeśli szprosu będzie sporo Uw może podnieść się o 0,2-0,3 a to niweczy zysk z zastosowania pakietów 3-szybowych (wiem, upraszczam ale żeby dokładnie policzyć trzeba mieć komplet danych o konkretnych oknach) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.03.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 ubzdurałam sobie żeby były trzy szyby( U= 0,7) okno 6 komorowe i profil 8mm z ciepłą ramką. Przy trzech szybach można bez większych problemów uzyskać Ug=0,5W/m2K i takie szyby radzę zastosować. Co to za profil 6-cio komorowy 8mm to już pojęcia nie mam? Jakaś technologia kosmiczna? Tylko jak w to zapakować wkład szybowy 44mm?? Chyba Chuck Norris i MacGyver robią to po godzinach w laboratoriach NASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta80 15.03.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Nie potrzebuje wyliczeń co do joty, chodzi głownie o to czy np.w oknie o wym 120x140 6 szprosów zmieni współczynnik znacznie czy nie wielea balkonowe 160x210 16 szprosów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta80 15.03.2011 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Przy trzech szybach można bez większych problemów uzyskać Ug=0,5W/m2K i takie szyby radzę zastosować. Co to za profil 6-cio komorowy 8mm to już pojęcia nie mam? Jakaś technologia kosmiczna? Tylko jak w to zapakować wkład szybowy 44mm?? Chyba Chuck Norris i MacGyver robią to po godzinach w laboratoriach NASA A tego to mi nie chcieli powiedzieć kto je ustruga w wycenie napisali że aluplast ma profile o takiej grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Rozwiązaniem są szprosy na szybach - przyklejone do nich ( nie wewnątrz szyb ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.03.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Rozwiązaniem są szprosy na szybach - przyklejone do nich ( nie wewnątrz szyb ). Do nich stosuje się "ślepy szpros" (inaczej kiepsko to wygląda na ramkach 16mm) a on nie tworzy mostka tylko most termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A tego to mi nie chcieli powiedzieć kto je ustruga w wycenie napisali że aluplast ma profile o takiej grubości Trochę zażartowałem bo pewnie chodzi o 80mm a nie 8... Szpros we wkładach 3-szybowych powoduje mniejsze straty cieplne niż w 2-szybowych. Mimo wszystko zależnie od podziałów można przyjąć, że pogarsza Uw o 5-20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta80 15.03.2011 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Trochę zażartowałem bo pewnie chodzi o 80mm a nie 8... Szpros we wkładach 3-szybowych powoduje mniejsze straty cieplne niż w 2-szybowych. Mimo wszystko zależnie od podziałów można przyjąć, że pogarsza Uw o 5-20%. No i o to mi chodziło ;D . Tylko jak to mężowi wybić z głowy, więzienne krateczki ? Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Tylko jak to mężowi wybić z głowy, więzienne krateczki ? Jak to jak? Obiecaj że pieniądze zaoszczędzone na szprosach będzie mógł roztrwonić w sobie tylko wiadomy sposób, bez jakichkolwiek komentarzy o słuszności tego roztrwonienia i nadzoru nad nim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.03.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 popytaj o tzw szprosy ruchome. Mają to do siebie, że jak się znudzą to można je zdemontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iga1111 28.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam, Rozważam zakup okien MS Okna: pakiet 3szybowy szprosy zewnętrzne+1wewnętrzny. Czy ktoś ma zdjęcia jak wygląda takie okno?Zastanawiam się czy szpros wewnętrzny w jednej komorze to dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts