Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to ma sens (szprosy w oknach z potrójną szybą)

Recommended Posts

Witam !!

Mam mały szkopuł z oknami ponieważ mąż wymyślił sobie okna ze szprosami (prawie jak w pace ) a ja chce żeby były ciepłe i ubzdurałam sobie żeby były trzy szyby( U= 0,7) okno 6 komorowe i profil 8mm z ciepłą ramką. Rolety też będą. A pewna pani z drutexu?? powiedziała ze albo szpros albo ciepła szyba. Ale jak dzwoniłam do innych to podobno nie ma ten durny szpros wpływu. No więc jak to faktycznie ma się do tej szyby, ma wpływ czy nie .

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wyjaśnienia. :D

Szprosy wewnątrzszybowe mają dość znaczący wpływ na izolacyjność pakietu (zarówno 2 jak i 3-szybowego) . Jak duży zależy od tego jak ich dużo będzie. Mostek powstaje dlatego że tam gdzie powinno być x mm izolującego argonu jest wstawiony dobrze przewodzący ciepło element aluminiowy, podobnie jak aluminiowa ramka po obwodzie pakietu. Jeśli szprosu będzie sporo Uw może podnieść się o 0,2-0,3 a to niweczy zysk z zastosowania pakietów 3-szybowych (wiem, upraszczam ale żeby dokładnie policzyć trzeba mieć komplet danych o konkretnych oknach)

Pozdrawiam

ubzdurałam sobie żeby były trzy szyby( U= 0,7) okno 6 komorowe i profil 8mm z ciepłą ramką.

Przy trzech szybach można bez większych problemów uzyskać Ug=0,5W/m2K i takie szyby radzę zastosować. Co to za profil 6-cio komorowy 8mm to już pojęcia nie mam? Jakaś technologia kosmiczna? Tylko jak w to zapakować wkład szybowy 44mm?? Chyba Chuck Norris i MacGyver robią to po godzinach w laboratoriach NASA ;)

Przy trzech szybach można bez większych problemów uzyskać Ug=0,5W/m2K i takie szyby radzę zastosować. Co to za profil 6-cio komorowy 8mm to już pojęcia nie mam? Jakaś technologia kosmiczna? Tylko jak w to zapakować wkład szybowy 44mm?? Chyba Chuck Norris i MacGyver robią to po godzinach w laboratoriach NASA ;)

A tego to mi nie chcieli powiedzieć kto je ustruga w wycenie napisali że aluplast ma profile o takiej grubości

A tego to mi nie chcieli powiedzieć kto je ustruga w wycenie napisali że aluplast ma profile o takiej grubości

Trochę zażartowałem bo pewnie chodzi o 80mm a nie 8... Szpros we wkładach 3-szybowych powoduje mniejsze straty cieplne niż w 2-szybowych. Mimo wszystko zależnie od podziałów można przyjąć, że pogarsza Uw o 5-20%.

Trochę zażartowałem bo pewnie chodzi o 80mm a nie 8... Szpros we wkładach 3-szybowych powoduje mniejsze straty cieplne niż w 2-szybowych. Mimo wszystko zależnie od podziałów można przyjąć, że pogarsza Uw o 5-20%.

No i o to mi chodziło ;D . Tylko jak to mężowi wybić z głowy, więzienne krateczki :D ?

Wielkie dzięki :D

• 3 months później...