MEDYK 26.03.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Zastanawia mnie czy w nieogrzewanej piwnicy można położyć podłogę z desek na legarach. Może ktoś ma jakieś doświadczenia. Jestem otwarty na wszystkie argumenty za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 26.03.2004 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 wydaje mi się, że tak tylko trzeba umożliwić wentylację tej przestrzeni po deskami - no i legary ulozyćna dobrej izolacji, drewno raczej zabezpieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 26.03.2004 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 No właśnie wentylacja, tylko jak ją rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 26.03.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 wydaje mi się, że wystarczy przy ścianach zostawić mały odstęp desek od ściany aby powietrze mogło cyrkulować, a dodatkowo legary układać w mijankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 26.03.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Dzięki, właśnie mam trochę podłogówki i widzę że mogę w tani sposób zrobić fajnie piwnicę, oczywiście poza kotłownią i pralnią.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 26.03.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Ja bym uważał z taką podłogą w piwnicy. Sam miałem podobny problem: mam w piwnicy salon 30m z kominkiem, więc myślałem o drenianej podłodze, żeby był odpowiedni klimacik. Ale wiadomo jak to z kasą , odwlekałem to z roku na rok. W końcu po 5 latach, gdy się miałem za to zabierać, gdzieś w okolicy wylała jakaś rzeczka i poziom wód gruntowych podniósł się na tyle, że miałem 6 cm wody w piwnicy. Nigdy wcześniej coś takiego nie miało miejsca, a piwnice ma zagłębione na około 1,4m. Teraz kupiłem tam terakotę - może w tym roku będzie położona....... Słowem uważaj na wody gruntowe. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 26.03.2004 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Ja bym uważał z taką podłogą w piwnicy. Sam miałem podobny problem: mam w piwnicy salon 30m z kominkiem, więc myślałem o drenianej podłodze, żeby był odpowiedni klimacik. Ale wiadomo jak to z kasą , odwlekałem to z roku na rok. W końcu po 5 latach, gdy się miałem za to zabierać, gdzieś w okolicy wylała jakaś rzeczka i poziom wód gruntowych podniósł się na tyle, że miałem 6 cm wody w piwnicy. Nigdy wcześniej coś takiego nie miało miejsca, a piwnice ma zagłębione na około 1,4m. Teraz kupiłem tam terakotę - może w tym roku będzie położona....... Słowem uważaj na wody gruntowe. Pozdr. Wody gruntowe to mi raczej nie grożą bo w pobliżu są stawy, a róznica poziomów ze 3-4 metry na moją korzyść. Jak kopaliśmy dół pod słupki a były strasznie długie to na głębokości ok 1,2-1,3 m był suchy sypki piach. Bardziej się boję o ogród, słaba ziemia i pewnie będzie trzeba dużo wody. Pozdrawiam i dziękuję za przestrogę bo gdyby był niższy grunt to mógłby być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 28.03.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Wody gruntowe to mi raczej nie grożą bo w pobliżu są stawy, a róznica poziomów ze 3-4 metry na moją korzyść. Jak kopaliśmy dół pod słupki a były strasznie długie to na głębokości ok 1,2-1,3 m był suchy sypki piach. Bardziej się boję o ogród, słaba ziemia i pewnie będzie trzeba dużo wody. Pozdrawiam i dziękuję za przestrogę bo gdyby był niższy grunt to mógłby być problem. [/i to nie woda gruntowa jest grożna w tym przypadku lecz wilgoć kapilarna ,która wystepuje zawsze szukajprzenikanie kapilarne wilgociposadzka na grunciejastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts