RYDZU 28.04.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Czekam właśnie na pozwolenie na budowę i w tzw. "międzyczasie" rozwiozłem projekt po wykonawcach i zbieram efekty ich pracy czyli wyceny. Gdy w czasie rozmowy pada słowo strop - od razu wszyscy (poza jednym) proponują bez patrzenia w projekt strop z Akermanów. Potem dzwonią i mówią: "Eeeee..... no... tego.... nie da się z akermana" (Faktycznie się nie da bo mam 8 metrów w świetle ścian i belki maksymalne z porothermu to obejmują) Czy jest naprawdę duża różnica w cenie stropu Porthermu i stropu z akermana że taka wysoka podaż tego drugiego jest? Według moich wyliczeń różnicy strasznej nie ma. Gdzie więc jest haczyk? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 28.04.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Dziwne, bo u mnie ledwo udało mi się przeforsować akermana (a mam taki w projekcie). Wykonawca koniecznie chciał terrivę, ale mu się nie dziwię, bo przy terrivie dużo mniej roboty. Uparłem się przy akermanie bo uważam że to lepszy strop (nie pęka na belkach jak Terriva, lepiej "spina" budynek, można w nim schować podciągi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.04.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Dobrze wykonana Terriva tak jak i Ackermana nie pęka. Źle wykonany każdy pęka. Zapraszam na pokaz niepękającej Terrivy. Każdy chętny może obejrzeć. Wykonawcy wolą łatwiejsze wykonanie, dlatego wybierają Terrivę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.04.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Masz rację, dobrze wykonany strop nie pęka Jednak przy akermanie pękanie jest "mniej prawdopodobne". Dla mnie decydującym agrumentem była możliwość schowania podciągów w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saia 29.04.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Proszę , napiszcie gdzie znajdę info o stropach i o tym jak sie który wykonuje .My dopiero przymierzamy sie do budowy...wiec nie jestem jeszcze zbyt obyta...o terrivie słyszałma, że chcą ją robić wykonawcy - bo łatwo, ale dla inwestora to problem, bo pęka...mój szwagier miał "normalny" lany strop. jest ładny i nie pęka... ale długo sechł i drogo kosztował.napiszcie coś więcej - bo ja mam w projekcie dwa stropy i czuję, że to majątek bedzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 ....mój szwagier miał "normalny" lany strop. jest ładny i nie pęka... ale długo sechł i drogo kosztował. Dlugo "sechł" ? Kazdy strop do ktorego dajemy beton wiąże tyla samo czasu. Do niedawna wychodzil najtaniej strop monolityczny wylewany. Teraz sadze ze nadal tak bedzie jak producenci wszystkich stropow systemowych dostosuja ceny do nowych cen stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saia 29.04.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 "Kosztował drogo"- miałam na myśli muraża, który to wykonywal, bo sam strop, choć czaso - i praco- chłonny tak drogi nie był... chyba tańszy od triva, ale nie wiem o ile.a może jest ktoś kto potrafi to określić?czy ktoś jeszcze ma srop lany?i czy faktycznie jest taki dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 29.04.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 mamy strop FILIGRAN - za 80 m kw powierzchni zapłaciliśmy niecałe 9000 - zaznaczam że bez kiwnięcia palcem - wtedy ten strop z wyliczeń wychodził najtaniej- polecam - potem nie trzeba tynkować a to też spore koszty ( o których nie myśli się na tym etapie budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 30.04.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Ano ja mam wylewany. Pękać nie pęka i jest cienki co przy podłogowym ma znaczenie, ale naprawdę holernie dobrze trzeba pilnować wykonawców i zbrojenie koniecznie tak jak w projekcie bo inaczej kicha. (u mnie nie dopilnowałem (byłem w pracy) i skurczybyki zamias gruzu se kawałeczki drewna pod zbrojenie powstawiali i teraz mi po tynkowaniu w tych miejscach tynk pęka więc muszę kawałeczek odkuć wyjąć to drewno i zaszpachlować. Na szczęście to tylko w kilku miejscach. Od spodu wyszedł równo (szalunek z desek) z górze to już trochę gorzej bo trudno jest beton rozgarnąć i są różnice na poziomie 2-3 cm). Jak monolityczny pęka to już nie jest strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 30.04.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Mam strop teriva i podciągi z hebów pochowane w stropie. Dwa miały dł. ok. 3,5m a jeden ponad 7m. Wszystko zależy od wykonawcy czy umie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.04.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Przy 8 metrach zastanów się nad filigranem. O tyle trudniej go spieprzyć niż lany monolit, że do tego zawsze robiony jest indywidualny projekt zbrojenia. Potem przyjeżdża ono razem z prefabrykatem. Natomiast jeśli masz zaufanie do wykonawcy, lej monolit. Najtańsze co jest i nie ma złącz między elementami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 30.04.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Mam strop teriva i podciągi z hebów pochowane w stropie. Dwa miały dł. ok. 3,5m a jeden ponad 7m. Wszystko zależy od wykonawcy czy umie zrobić. Możesz coś więcej napisać? Co to są heby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pooh 30.04.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 A ja mam strop z "szalunkiem traconym" ze styropianu firmy Sukiennik z Łodzi (ogłaszaja się często w Muratorze). Za płyty na strop 80 m2 zapłaciłem 4200 zł plus zbrojenie i beton. Robota prawie żadna, bo najdłuższa płyta ważyła ok 10 kg, beton lałem "z gruchy". Żadnego szalowania tylko stemple. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 30.04.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 piku: na 8 metrach nie zrobisz płyty żelbetowej, bo nie wyjdą ugięcia. ale to właśnie do lanej płyty trzeba zaprojektować dokładnie zbrojenie. a co do stropów prefabrykowanych: dopóki stal była połowę tańsza, to się zwyczajnie w domu jednorodzinnym nie opłacały. ale teraz to chyba na jedno wychodzi. tyle, że dokładność musi być większa, bo jakiekolwiek słabsze podparcie zaowocuje pęknięciem stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.04.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Filigran zdaje się da radę do 9 m o ile dobrze pamiętam.. ale to było u mnie robione jesienią ub. r. więc mogę się mylić, poza tym nie mam nigdzie więcej niż 4.5 m rozpiętości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 30.04.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Normalny dwuteownik ma półki poziome m.w. o połowę krótsze od pionowego łącznika. Natomiast HEB to dwuteownik, który w przekroju ma szerokość półki równą wysokości i jest nieco droższy od zwykłego. Za to w hurtowni przycięli już na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 18.05.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 A czy wiecie moze ile idzie zbrojenia w strop z Teriva a ile w monolityczny-lany? Drugie pytanie- jakie sa zalety stropu lanego w porównaniu z Teriva? Wiem, ze lany jest bardziej akustyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 18.05.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 RyMario - trudno powiedzieć dokładnie, ile mniej stali wyjdzie w Terivie. Może ok. 2/3 tego co w stropie płytowym wylewanym. Ilość zbrojenia zależy min. od wysokości (grubości) stropu. Dlatego więcej zbrojenia trzeba w stropach płytowych. Ale dzięki temu możesz osiagnąć większą wysokość kondygnacji.Poza tym przy stropie płytowym wylewanym nie ma niebezpieczeństwa tzw. "klawiszowania" stropu tzn różnicy w ugięciu żeber stropu mogącej spowodować spękania. Podstawowa zasada trzymać się tego co w projekcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 18.05.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Żeby nie było klawiszowania stosuje się tzw żebra rozdzielcze. Pozatym teriva mniej się ugina i ma większe rozpiętości bez dodatkowych podciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 18.05.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 A czy wiecie moze ile idzie zbrojenia w strop z Teriva a ile w monolityczny-lany? Drugie pytanie- jakie sa zalety stropu lanego w porównaniu z Teriva? Wiem, ze lany jest bardziej akustyczny. Nie wiem ile idzie do Terivy bo w nim są gotowe belki. U mnie do Akermana na 130 m2 stropu poszło ok 1t stali fi 10, fi 12 i fi 14. Z tego co słyszałem do lanego potrzeba dwukrotnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts