michalmily 13.05.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Witam wszystkich. Buduje własnoręcznie studzienkę chłonną pod deszczówkę - 3 kręgi + pokrywa. Wykopałem dół i nie mam pomysłu, jak umieścić w nim kręgi. Nie mam sie z kim osobiście skonsultować i dlatego licze na Waszą pomoc. Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej sprawie, to prosze o podzielenie się nim. Ile jest potrzebnych osób itp. Z góry dziekuję i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 13.05.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Witam wszystkich. Buduje własnoręcznie studzienkę chłonną pod deszczówkę - 3 kręgi + pokrywa. Wykopałem dół i nie mam pomysłu, jak umieścić w nim kręgi. Nie mam sie z kim osobiście skonsultować i dlatego licze na Waszą pomoc. Jeżeli macie jakieś doświadczenie w tej sprawie, to prosze o podzielenie się nim. Ile jest potrzebnych osób itp. Z góry dziekuję i pozdrawiam... Jaka srednice i jak ciezkie sa te kregi. Moze metoda studniarzy kopac w srodku kregu to krag bedzie sie sam obsuwal. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmily 13.05.2004 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Średnica kręgu to 100cm wewnątrz, na zewnatrz - 120cm. Powiem szczerze, że spodziewałem sie troche mniejszych, mniej masywnych. W porównaniu do tych, jakie były stosowane do budowy studni, którą budowali studniarze z doświadczeniem. Niestety nie miałem możliwosci obserwowani ich pracy i dlatego teraz nie wiem jak to zrobić. Masy dokładnie nie znam, ale podejrzewam, że około 400kg mogą ważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 13.05.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Dokładnie tak jak napisał Karol N. Wchodzisz do kręgu wyciągasz ziemię i krąg obsuwa się, następny umieszczasz na nim (tu niezbędna jest chyba pomoc kogoś innego - chyba że jest się Pudzianowskim) i kontynuujesz zabawę, trzeba uważać tylko coby sobie palców nie przytrzasnąć . Ja zamierzam tak zrobić zakończenie GWC, w ten sposób będę miał odprowadzenie skroplinek z wentylacji + akumulatorek ciepełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 13.05.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Średnica kręgu to 100cm wewnątrz, na zewnatrz - 120cm. Powiem szczerze, że spodziewałem sie troche mniejszych, mniej masywnych. W porównaniu do tych, jakie były stosowane do budowy studni, którą budowali studniarze z doświadczeniem. Niestety nie miałem możliwosci obserwowani ich pracy i dlatego teraz nie wiem jak to zrobić. Masy dokładnie nie znam, ale podejrzewam, że około 400kg mogą ważyć. 400 kg to nie ważą, ponieważ wkopywaliśmy takie same i we dwóch dawaliśmy radę je nasuwać, ale faktycznie ciężkie jak diabli... Wkopywaliśmy metodą studniarzy jak przytoczył Karol N., czyli ustawiliśmy krąg w miejscu, gdzie ma być studzienka, potem kopiesz w środku i starannie wybierasz ziemię wokół pod kręgiem, osuwa się ładnie. Jak już góra kręgu będzie na równo z poziomem, następny krąg nasuwasz na niego i kopiesz w środku dalej... Trzeba tylko uważać, na poziom. Pozdrawiam Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 13.05.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Ha, widzę, że awt ciut mnie wyprzedził z postem... lub szybciej pisze... Pozdrawiam Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmily 13.05.2004 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Też uważam, że bardzo dobry pomysł, ale już mam wykopany dół - 1.6m i niestety nie mogę, już skorzystać z tej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 13.05.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Witajcie, nie wiem czy zauważyliście ale michalmily ma już wykopany dół, wasze rady są świetne ale nie w Jego sytuacji, niestety najlepszą metodą będzie zamówienie dźwigu i przy "jego" pomocy umieszczenie dryn w dole. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 13.05.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Lub "od biedy" podczepienie do koparki. O koparkę najłatwiej. I wysoko podnośic nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 13.05.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Byłem w bardzo podobnej sytuacji. Moja studzienka zbiorcza do drenażu ma też trzy kręgi (po 75cm wysokości). Z betoniarni przywieźli mi ją samochodem samo rozładowczym. Zamiast podnośnika do palet miał haczyk i trzy linki. Bez problemu panowie od razu ustawili mi go w wcześniej przygotowanym wykopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.05.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Co zrobić? 1. Stanąć na chodniku i poczekać aż będzie przejeżdżała jakaś koparka 2. Zatrzymać ją i uzgodnić z operatorem warunki płatności i termin realizacji 3. Podwiesić krąg na linkach stalowych na wysięgniku czerpaka 4. Opuścić krąg do wykopu 5. Odczepić linki stalowe 6. Powtórzyć pkt. 3 i 5 jeszcze dwukrotnie. 7. Zawiesić w sposób opisany w pkt. 2 pokrywę i postąpić potem wg pkt 4 8. Uregulować należność z operatorem koparki 9. Zasypać kręgi piaskiem czy tez tym innym co masz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 13.05.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Lub "od biedy" podczepienie do koparki. O koparkę najłatwiej. I wysoko podnośic nie trzeba. U mnie "Bialorus" tak to sie chyba nazywa wpuszczala kregi o srednicy 2m, o wys. 0.5 i dala rade choc mocno stekala. Wiadomo w nazwie ma "rus" a to juz cos znaczy. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 13.05.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Wystarcza 4 kregi do takiej studnie drenazowej? Co sypiecie na dno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 13.05.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Wielkośc studni zależy od tego jaki duży masz dach i jaki jest rodzaj terenu. U mnie po przekopaniu glinki na głębokości ok. 1,2m jest żwirek (bez muchomorka ). Na razie zrobiliśmy na próbę jedną studnię z dwóch dryn (tj. 1m), do której spływa woda z jednej rynny. Mam dach dwuspadowy tzn., że rynny są cztery. Zobaczymy jak studnia się będzie sprawować, czy woda "ładnie" będzie schodzić i zadecydujemy o pozostałych studniach i ich wielkości. Na dno wysypaliśmy drobych kamyczków (nazywa się to chyba tłuczeń) a w miejscu gdzie woda wpada położyliśmy dosyć duży kamień. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.05.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Też uważam, że bardzo dobry pomysł, ale już mam wykopany dół - 1.6m i niestety nie mogę, już skorzystać z tej metody. mozesz w swietle wykopanej studni polozyc rownolegle dwie kantowki, na nich ulozyc pierwszy krag i podkopywac same kantowki tak zeby kregi obsuwaly sie rownolegle do wykopanej juz studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 13.05.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 tom soyer - nie da rady .. najlepiej jak w powyzszch pomyslach badz tez znalezc 4 osoby grube liny i opuscic samemu (tak wpuszczalem do studni) ale radze uwazac na rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 14.05.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 1. trójnóg + bloczek z zapadką 2. płytko wkopać jeden z kręgów w odległości ok. 4m i obłożyć godeskami w pionie. ustawić krąg nad wykopem i przy pomocy linki stalowejoplecinej 2 razy na wkopanym kręgu opuścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts