Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty robocizny po?o?enia p?ytek ceramicznych.

Recommended Posts

Ups a mi taki jeden fachowiec powiedział że to sie przeważnie liczy 70% wartości kafli. To u ciebie było by tanio. Może to był lichwiarz.??

kupiliśmy kafle do łazienki,

pełnowartościowe ( to znaczy w najlepszym gatunku ) !!!

z dekorami, czy jak to się zwie ...

dopasowana podłoga,

niemalże takie jak sobie wymyśliliśmy,

i to wszystko za jakieś 25% ceny :D

z wyprzedaży kolekcji znaczy się.

Warunek był taki, że musimy wziąć wszystko !

tak się złożyło, że prawie idealnie nam to pasowało.

to trochę jak wygrać w totka :wink:

Mam rachuneczek, ale płytkarz to by nie chciał robić za 70% tej ceny !!!

A mogę mu to pokazać :lol: :lol: :lol:

Cz.

Ceny są różne. Od 15 do nawet 70PLN/m2! My płaciliśmy bardzo dużo, bo 40-50PLN/m2 i drugi raz zapłacilibyśmy tyle samo z największą przyjemnością temu samemu, prawdziwemu fachowcowi. Warto było. Drugą łazienkę zamawiamy też u niego. Miałem i widziałem już różnych fachowców od płytek i nie od płytek. Oby każdy z Was znalazł takiego jak nasz ale za 25PLN/m2.

U mnie ceny były różne, ale raczej z dolnego pułapu -

w łazience, gdzie były kafle 30x30 na podłodze, 15,15 na ścianach i 3 m2 mozaiki 2x2 cm płaciłem za całość po 25 PLN (nawet za mozaikę, co mnie nieco zszokowało, bo myślałem że będzie chciał wziąć za nią podwójnie - było trochę układania).

W kuchni kosztowało mnie to taniej - przy prostym układzie 16 PLN za metr, ale woziłem pana z odległej o 12 km wsi...

Natomiast takiego pajaca, który by mi krzyknął 70% wartości kafli to chyba bym psami poszczuł, bo ciekawe kto byłby gotow płacić przy drogich kaflach np. 100-130 PLN za m2 położenia.

Pozdrowienia

Wlasnie jestem na etapie wyboru fachowca.

Widzialam efekty pracy - nie ma sie do czego przypiac.

Kafle bez wzgl. na wymiar 35 zl/m2,

silikonowanie - 7 zl/mb

calkowite osadzenie umywalki, kibelka - po 80 zl

kabina prysznicowa z brodzikiem z oblozeniem kaflami 250 zl

wyrownanie podloza - 15 zl/m2.

Drogo, dlatego sie jeszcze zastanawiam, ale ladnie.

W tym jest wszelaka obrobka kafli, raczej bez listw plasikowych naroznych.

Anula

A co to znaczy "całkowite osadzenie kibelka"?

U mnie za osadzenie kibelka i bidetu w przygotowanych już wcześniej geberitach hydraulik wziął po 50 PLN (wcześniej za montaż geberitów po 80 PLN).

IMHO osobna opłata za silikonowanie to trochę bezczelność, za niedługo i fugowanie będzie osobno...

A co to znaczy "całkowite osadzenie kibelka"?

U mnie za osadzenie kibelka i bidetu w przygotowanych już wcześniej geberitach hydraulik wziął po 50 PLN (wcześniej za montaż geberitów po 80 PLN).

IMHO osobna opłata za silikonowanie to trochę bezczelność, za niedługo i fugowanie będzie osobno...

50 zł za przykręcenie kibla do geberitu ? Ja bym CI to sławek zrobił za przysłowiowe piwo, to naprawde jest banalna robota :)

To ja was wszystkich przebiję 0zł - sama kładę :D :wink: ale tylko na podłodze, na ścianach jeszcze się nie odważyłam. Jak ktoś ma ciutkę czasu to polecam, to jest na prawdę łatwe. Nawet nauczyłam się ciąć płytki na maszyneri tylko diaksa jeszcze się boję i zatrudniam męża do pomocy :lol:

U znajomych w Warszawie facet robił za 18zł z metra i robił przyzwoicie tylko wolno.

A płacić 50 zł za przykręcenie kibla toż to rzeczywiście szok! :evil:

U nas montaż sprzętów oznaczał montaż np. stelaża, podłączenie do niego instalacji i na końcu przykręceni i zasilikonowanie szczelin. W przypadku kabiny doprowadzenie instalacji, "przyklejenie" brodzika, ustawienie kabiny, montaz baterii, silikonowanie... Ile kosztowały montaże musiałbym sprawdzić...

Powidzcie mi, jak to jest z tym szlifowaniem narożników. To jest chyba bardziej wymagająca praca. Czy można tak robić wszystkie kafelki, czy tlko te droższe i lepsze? Trochę mi się nie podobają te listwy narożnikowe i właśnie nie wiem co mam zrobić...Kafle będę miał z Tubądzina i Cersanitu...O ile może być droższe układanie ze szlifowaniem?

Pozdrawiam

qrka,

żebym to ja Dobrzyk wiedział, to bym Ci i przycisk i bidet za kilka piwek .....

Przycisk dał panu w kość, nie powiem

Nie gadaj :o To czym on go zakładał, nogą ? :D Zajeło mi to kwadransik, a był to mój pierwszy raz :oops: ;)

Jak kiedyś będę robił drugą łazienkę, to walę do Ciebie jak w przysłowiowy dym :lol:

mówisz i masz :)

Powidzcie mi, jak to jest z tym szlifowaniem narożników. To jest chyba bardziej wymagająca praca. Czy można tak robić wszystkie kafelki, czy tlko te droższe i lepsze? Trochę mi się nie podobają te listwy narożnikowe i właśnie nie wiem co mam zrobić...Kafle będę miał z Tubądzina i Cersanitu...O ile może być droższe układanie ze szlifowaniem?

Listwy są ostatnio niemodne niby, że to taki kicz i łatwizna, ale ja uważam , że to zależy co się komu podoba. Pamiętaj, że nie każdą płytkę można szlifować krawędziowo, właściwie tylko gresy żeby narożnik wyszedł taki sam jak ten fabryczny. Czasem to ma duże znaczenie bo wyobraź sobie płytki udające antyczny kamień a do tego plastikowe wykończenie? :-?