Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUZ na drogę skąd go załatwić? HELP!!!

szila

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc lub podpowiedź skąd kupić GRUZ lub coś taniego na wysypanie drogi?

Jak wy sobie z tym radziliście? Buduję w Czosnowie (trasa na Gdańsk)ok.40 km od warszawy.

Moja działka jest trzecia w głębi, aby tam dojechać trzeba pokonać 200 m drogi polnej nie ubitej (rośnie tam piękna trawa).

Ruszam z budową za 10 dni, obawiam się, że BETONIARY zakopią się (lipiec to zwykle pora deszczowa u nas:))

Dziękuję za każdą podpowiedź i radę:)

A na marginesie czy 12 zł za 1m dachu to dużo czy OK?

Szila

ariete ma chyba rację. Jeśli chcesz gruz - to nie mam doświadczenia - ale mogę przytoczyć zdanie mojego Pana Koparka w rozmowie z moim Panem Fundament. Twierdził że "po prostu trzeba zatrzymywać przejeżdżające ciężarówki. Każdy ma jakiś gruz do przywiezienia." Oczywiście radził by najpierw "zdjąć to czarne (humus: przypis redakcji ;-) z przyszłej drogi". A potem szła mrożąca w żyłach historia jak to gość nie zdjął "tego czarnego", wywalił na drogę 7 000 zł jesienią, a na wiosnę cały gruz "zniknął" i nie miał jak dojechać ....

Ponieważ mam działkę "przy asfalcie" i panowie wiedzieli że drogi nie będę budował, gadka nie była po to by ode mnie wyciągnąć kasę. Więc może i prawdę powiedział?

A co do ceny za dach: zależy za co konkretnie. Sądząc z wysokości kwoty - to chyba sama robocizna. To powstaje pytanie: na jakim dachu (pełne deskowanie czy nie), co wchodzi w zakres (np. położenie folii czy już jest, łaty+kontłaty czy nie bo papa, rynny w cenie czy dodatkowo, okna dachowe w cenie czy dodatkowo) i jakie pokrycie (papa, blacha, blachodachówka, dachówka cementowa, dachówka ceramiczna). Ja mam doświadczenie z dachówką cementową i wyszła mi robocizna, jeśli dobrze pamiętam, ok. 35 zł/m^2 (z łatami, podbitką PCV, rynnami i zamontowaniem okien)

Pozdrawiam

Miałem 100 metrów. Wykorytowałem dwa pasy - tak żeby był rozstaw samochodu ciężarowego i osobowego. Potem wrzuciłem gruz betonowy. Szukałem w ogłoszeniach. Akurat w mieście rozbierali stary budynek po jakimś zakładzie. Kierownik który to robił, ogłosił sie i dawał gruz za darmo. Koszt stanowił tylko transport. Myslę że jest to częsta metoda, bowiem dla niego byłby to dodatkowy koszt transportu na wysypisko - a może i tam jakaś opłata. Trochę gruzu wziąłem też od kolegi (rozpytywałem po prostu znajomych), ale była to już końcówka i woziłem to przyczepką - masz za mało czasu. Potem na to wysypałem kliniec, a na to jeszcze drobny kamyk. Do dzisiaj jest ok, nic się nie zakopało. Może jednak droga wytrzyma, zależy jak tam jest grząsko. Popytaj sąsiadów jak u nich było. Możesz też uprzedzić kierowce w betoniarni o stanie drogi i zaprosić go na ispekcję - czy sobie poradzi (kierowcy z betoniarni gdzie brałem beton deklarowali taką możliwość - choć nie zdecydowałem się i zrobiłem jednak drogę). Powodzenia!

Szila, gdzie dokładnie budujesz? Ja mieszkam w Janowie-Mikołajówce - wioska za Małocicami. Jesli chcesz, to mozesz podjechac powiem ci co i od kogo kupic taniej w okolicach. Jesli chodzi o gruz, tez sie zastanawiam, bo mam do zrobienia 100 m drogi. Mam namiar na goscia: kierownik - 601-673-251; centrala - (23) 662-21-55. Przywozili mi zimię z torfem za 370 zl (b. dobra). Jak byśmy razem dogadali, to jest szansa na duży rabat. Wywrotka gruzu w tej firmię kosztuje (jesli dobrze pamietam) 320 zl z transportem.