Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akcesoria potrzebne przy budowaniu z BK

Recommended Posts

Witam. Ponieważ będe stawiał domek z BK ale sam z ojcem powiedzcie mi czy potrzebne akcesoria (kielnia po nakładania kleju, prowadnice do ciecia..itp) można łatwo kupić?

Ja zamówiłem w hurtowni, w której kupowałem ytong. W markecie kupiłem se piłe tylko. Nie kupowałbym w markecie kielni, bo jakośtak mi nie pasowały na oko te żeby.

Dodam, że mój kątownik z ytonga jest krzywy. Niepotrzebny zakup. Maluje sobie kreskę ołówkiem i tyle.

Zamówiłem parę takich narzędzi razem z BK (Solbet).

Nieoceniona jest piła widiowa do cięcia. Tnie bardzo szybko. Była bez przerwy w użyciu. Cięliśmy bez prowadnicy i na ogół wychodziło równo, ale trzeba było uważać.

Pozostałych narzędzi murarz nie wykorzystywał.

Chwytak do noszenia okazał się za ciężki i niewygodny.

Kielnię murarz miał swoją uniwersalną z ząbkami, tej s Solbetu raz użył i odłożył.

Przydatne było jeszcze mieszadło do kleju i młotek.

KaiM,

Budowałem z bloczków 24cm odmiany 600 bez pióra-wpustu, miały uchwty monatażowe, co trochę głupio wyglada na naroznikach, dlatego przy narożnikach kombinowałem i dawałem pionowo 2 dwunastki i to chyba był bląd, bo dwunastki są ździebko wyższe. Te uchwyty montażowe specjalnie się nie przydawały. Gdybym miał wybór to brałbym bez tych uchwytów. Najbardziej przydatne są szóstki. Wyszły mi dwie palety, głównie na szybkie szalunki. Kształtek U do nadproży prawie nikt nie stosuje, bo są kosmicznie drogie. Natomiast polecam specjalne kształtki wieńcowe L do stropu Teriva z keramzytu. Dokupiłem jeszcze trochę bloczków z pobliskiej hurtowni niewiadomego pochodzenia i też były wymiarowe, chociaż wyraźnie cięższe.

dlaczego kombinowales na naroznikach skoro na to przychodzi jak nie ocieplenie to chociaz tynk?

robiles na klej czy zwykla zaprawe - jak z dokladnością wymiarów?

zawsze jak oglądam palety BK w hurtowniach to mam wrażenie że dużo za dużo jest poobtłukiwanych w narożnikach, niektóre poważnie wręcz - jak było u Ciebie? moze to zalezy od delikatnosci transportu?

KaiM,

Jest to domek w zasadzie letniskowy i nie wiem kiedy będę go ocieplał, a przez pomyłkę miałem za dużo 12 i za mało 24. Budowałem na klej i to był dobry wybór. Dokładności nie sprawdzałem, ale myślę, że się zgadzało co do mm, co najwyżej trafiały się bloczki pęknięte lub obtłuczone. Na ponad 800 x 24 + 600 x12 + 300 x 6 wyszła mi dokładnie jedna paleta kleju (czyli tona). Murarz kleju nie żałował.

Z praktycznych uwag. Zamawiałem bloczki niepaletyzowane do ręcznego rozładunku i byłem tym trochę przerażony, ale poszło bardzo sprawnie, bo towar jest lekki i kobiety z dziećmi, też sobie radzą. Konieczne są tylko długie rękawy przy koszuli i rękawice, bo moje bloczki były jeszcze ciepłe i można było się poparzyć.

Przy rozładunku ręcznym od razu sortowałem, te obtłuczone lub posklejane. Murarz wszystko wymurował, zostały może 3 taczki gruzu.

A propo narzędzi. Właśnie wróciłem z budowy, gdzie kładłem instalację elektryczną. Przydało mi się wiertło do puszek i rylec do bruzd. Uchwyty instalacyjne przybijam długimi gwożdziami. "Bułka z masłem".

Witam. Ponieważ będe stawiał domek z BK ale sam z ojcem powiedzcie mi czy potrzebne akcesoria (kielnia po nakładania kleju, prowadnice do ciecia..itp) można łatwo kupić?

Wlasnie szukam kielni o szerokosci 42 cm. Okazuje sie to skomplikowane. Nie maja jej producenci BK, narzedzi. Dzwonilem do OBI, Castoramy, Toya, Topex, ...

Moze ktos wie gdzie ja kupic? (Warszawa)

Poza tym spotkalem sie z opinia, ze nie uzywa sie kielni 42 cm bo za ciezka!

Czy wystarczy kupic 36 cm i "smarowac" 2x?