Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozbycie się stiuku ze ścian

Monika Zakrzewska

Recommended Posts

Witam,

kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Poprzednia właścicielka w sypialni miała czarny stiuk na ścianie, którego ja chcę się pozbyć. Stiuk wygląda dziwnie bo nie jest gładki tylko taki chropowaty. Jak można się tego pozbyć? Czy gips trzymałby się ściany czy trzeba go zetrzeć? Niestety nie wiem co jest pod nim czy np. nie ma płyty kg. Proszę o pomoc.

zdjęcie pokoju. niestety nie mam lepszego zdjęcia teraz.

pok1.JPG

Edytowane przez Monika Zakrzewska
dodane zdjęcie

• 5 years później...
Witam,

kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Poprzednia właścicielka w sypialni miała czarny stiuk na ścianie, którego ja chcę się pozbyć. Stiuk wygląda dziwnie bo nie jest gładki tylko taki chropowaty. Jak można się tego pozbyć? Czy gips trzymałby się ściany czy trzeba go zetrzeć? Niestety nie wiem co jest pod nim czy np. nie ma płyty kg. Proszę o pomoc.

zdjęcie pokoju. niestety nie mam lepszego zdjęcia teraz.

[ATTACH=CONFIG]290157[/ATTACH]

witam

Artykuł na temat malowania stiuku:

https://happyboy.pl/blog/2019/11/27/stiuk-malowanie/

• 2 weeks później...

Szanowna Pani,

skutecznym rozwiązaniem jest usunięcie tynku oraz wykonanie gładzi. W przeciwnym razie gładź oraz farba mogłyby wejść w interakcję z tynkiem. Pu usunięciu tynku rekomenduję dokładnie oczyścić podłoże i zagruntować je gruntem polimerowym Śnieżka Acryl-Putz® GU40 oraz wygładzić masą Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Gładź należy nałożyć dwukrotnie. Jest ona elastyczna, ma długi czas obróbki, prosto się nakłada i szlifuje. Tworzy równą i gładką powierzchnię.