Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł kondesacyjny modularny De Dietrich MRC3 ??? nic nie wiem

kakawu

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Od niedawna opiekuję się sporym domem. Właściciel zamontował piec gazowy marki De Dietrich MRC3 ze sterownikiem qSense - zdaje się samo sterowanie wewnętrzne.

Na ogrzewaniu nie znam się wogóle - tyle co próbuje wyczytać i dowiedziałam się tylko tyle, że przy piecach kondensacyjnych lepiej zadawać niższą moc pracy. I mam do mądrzejszych ode mnie kilka pytań:

- skoro piec ma sterowanie modularne i jest na tyle mądry aby samemu dostosować moc pracy to nie lepiej ustawić większą temperaturę?

- Jak ustawić sam piec i głowice na grzejnikach?

- Czy przy tego typie pieca oszczędniej będzie utrzymywać stałą temperaturę w domu czy lepiej zmniejszać na noc i pod nieobecność.

w geście rozpaczy napisałam do dziełu technicznego de dietrich - Pan mi odpowiedział, że najlepiej wszystko dać na maxa - czyli najwyższą temperaturę na piecu i głowice na grzejnikach w moim przypadku na 5.

dom jest piętrowy i ma sporo pomieszczeń - jestem sama i ze wszystkich nie korzystam na co dzień, więc tam gdzie nie muszę więcej grzać - głowice są przykręcone na 2,5-3

liczę na pomoc i odpowiedz na pytania w jednym miejscu :)