Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka kotłowni na paliwo stałe + bufor ciepła

haloween

Recommended Posts

Witam,

temat buforów ciepła był mi znany od pewnego czasu i postanowiłem wdrożyć go w domu.

Z racji tego że budżet na ogrzewanie spadł bardzo a olej do najtańszych nie należy postanowiliśmy działać.

Na tą chwilę mam na celu postawienie przewymiarowanego pieca na paliwo stałe + podbieranie ciepła z kominka i nieczęste oglądanie pieca :p

Dom ma 280m2, z czego okolice 140m2 podlogowki. Kaloryfery przestawiamy na tryb nie zamarzania.

Poniżej planowany plan instalacji

plan instalacji.jpg

Jest to praktycznie obecna instalacja, do przerobienia miał bym zawory przy podłogówce i nieco dłubania przy CWU.

Co do głównego gracza w naszej drużynie czyli bufora:

Z racji tego że zlikwidowaliśmy piec olejowy mamy dostępną taką oto ładną dziurkę 168/97/185 cm:

IMG_20141204_173219592.jpg

W dziurze wykonamy zbiornik buforowy, z podwójną izolacją próżniową(ściana| próżnia |termos próżniowy| |5cm płyta pir| epdm) , niestety prostokątny. Użyteczne będzie w okolicy 2.1m3. Zbiornik w układzie otwartym z demontowalnym wiekiem. W zbiorniku znajdzie się stelaż z nierdzewki na którym będzie można montować wężownice, grzybki, grzałki etc.

Plan grzania bufora do 95 stopni, z piecem 38kW nie powinno być żadnego problemu.

Przy założeniu że użyteczny zakres temperatur to 35-95 stopni wychodzi nam że mamy magazynek na około 210kWh.

Zasilanie:

Za główne źródło ciepła posłuży nam piec węglowy 38kW z podajnikiem + nadmuchem.

Na powrocie do pieca wrzucam zawór(A) VTC511 który poprawi mu parametry pracy.

Poźniej dorobimy płaszcz wodny do kominka...

2 x Później dorobimy solarki + dorzucimy do bufora wężownicę do solarium i lejek.

Odbiór:

Ciepło z bufora odbierać będzie wężownica wykonana z miedzi lub karbowanej nierdzewki (do policzenia / przeanalizowania).

Nierdzewka jest o tyle fajna że z miedzią + stalą w jednym zbiorniku są problemy z korozją galwaniczną.

Miedź czy stal - oto jest pytanie. Z miejscem na wężownice problemu nie będzie żadnego :wiggle:

Na wyjściu z bufora wrzucamy zawór(B) mieszający VTS552 puszczający nam na magistralę temp 45-65 stopni (regulowany)

Z magistrali zasilamy:

2 obiegi podłogówki, na każdym zawór VTA372

1 zbiornik CWU z zaworem VTA372 (Logalux LT z wymiennikiem) niestety obwód z cyrkulacją :/

1 obieg kaloryferowy (kaloryfery w trybie niezamarzania)

Teraz tak:

- czy taki plan jest ok ?

- chciałbym dobrać wężownicę aby nie przeginać i aby dało się bufor wyssać do 0 :/

Wiem że zaczynamy pobieranie niżej a kończymy wyżej, coś jeszcze ?

- czy w kwadratowym buforze i przy takim ukladzie (brak solarium) musze zadbac o to aby miec tam ruch wirowy czy woda sama ułoży się jak trzeba ?

Pozdrawiam

ad1. albo bufor albo kociołek z podajnikiem i zaworem mieszającym, zdecyduj się na coś bo obie rzeczy w jednym układzie to trochę bez sensu

ad2. bufor 2,1m3 potrzebował by większego kociołka w okolicach 80KW

ad3. jeśli ciśnienie hydrostatyczne ci nie rozerwie tego bufora to woda sama się w nim ułoży

W dziurze wykonamy zbiornik buforowy, z podwójną izolacją próżniową(ściana| próżnia |termos próżniowy| |5cm płyta pir| epdm) , niestety prostokątny. Użyteczne będzie w okolicy 2.1m3. Zbiornik w układzie otwartym z demontowalnym wiekiem. W zbiorniku znajdzie się stelaż z nierdzewki na którym będzie można montować wężownice, grzybki, grzałki etc.

Plan grzania bufora do 95 stopni, z piecem 38kW nie powinno być żadnego problemu.

Przy założeniu że użyteczny zakres temperatur to 35-95 stopni wychodzi nam że mamy magazynek na około 210kWh.

Nie wiem jak to liczyłeś.

Dla 2100 litrów wody, przy delcie 60* do zagospodarowania jest około 145 kWh

ad1. albo bufor albo kociołek z podajnikiem i zaworem mieszającym, zdecyduj się na coś bo obie rzeczy w jednym układzie to trochę bez sensu

ad2. bufor 2,1m3 potrzebował by większego kociołka w okolicach 80KW

ad3. jeśli ciśnienie hydrostatyczne ci nie rozerwie tego bufora to woda sama się w nim ułoży

Ad1. Piec to piec, akurat taki będzie, na inny nie ma kasy. Co do zaworów:

A ogarnia powrót do pieca aby nie spadał poniżej 50°, zapobiegając korozji i poprawiając warunki jego pracy.

B ogarnia wylot z wężownicy na magistralę grzewczą aby nie tłuc 90° w VTA372 (pożyją dłużej) i zmniejszyć straty ciepła. Izolacja zadziała lepiej przy 45° niż przy 90°...

Ad2. Tez bym chcial :( Ale akurat ten piec nie jest drogi. A 80kW nie zmieszczę do kotłowni.

Ad3. Jedyne co moze strzelic to wanienka izolacyjna ale bedzie w większości gięta, potem zespawana z klejonymi wzmocnieniami.

Jest tylko jeden drobny problem z radą pt. nie potrzebny ci bufor:

Z buforem oszczędzamy kasę (i to dużo). Piec pracujący na 1/3 gwizdka przy 60% sprawności kosztuje nas 25% więcej i syfi.

Więc zamiast wydać na paliwo 5000 wydam 7000.

Wykonanie mojego bufora szacuję ja jakieś 1500 zł. Mam dostęp do parku maszynowego, spawacza, klejów przemysłowych i innych bajerów nie dla Kowalskiego. Przy 7000 wydanych na paliwo bufor mam w gratisie i mam opcje rozwojowe na przyszłość.

Mam kominek, dorobię mu wężownicę, niech odbiera ciepło i pcha w akumulator.

W planach mam wykonanie paneli solarnych, jakieś 5-6kW do CWU na lato.

Więc oszczędźmy sobie tutaj rozmów w stylu nie rób bufora bo masz taki a taki kocioł. Kocioł jaki jest taki jest, dałem za niego 2000 pasuje mi to. Ustawię go na max i całe wytworzone ciepło poleci w zbiornik. Każde źródło ma być wykorzystane optymalnie. A poprzez optymalne wykorzystanie pieca rozumiem pracę ze sprawnością 80+%.

chłopie, nazywajmy pewne rzeczy po imieniu, z kociołka modulującego mocą nie zrobisz kotła taktującego mocą, to nie ta bajka, i nie ta konstrukcja

wstaw zdjęcie twojego kociołka, bo albo nie wiesz o czym piszesz albo diabli wiedzą o czym piszesz

PS albo chociaż wstaw jakąś kalkulację mocy, bo jednorazowy zasyp kociołka z podajnikiem 38KW to co najmniej 200L = 240kg węgla = 1466 kWh = 20m3 wody z dt 60 stopni

Edytowane przez mxxxx

Co do kotła to mam takie coś: http://www.stefaniak.pl/produkty/ekor.html - 38kW

Modulowanie mocy w kotłach z palnikiem retortowym wychodzi kiepsko z racji tego że spada im wydajność spalania z racji zmniejszonej wydajności dmuchaw na niższych obrotach, dlatego mając możliwość zrzucenia ciepła i pracy na mocy nominalnej ustawię sobie optymalne warunki spalania i na takich piec będzie pracować.

Trzeba go będzie podpalać, to będzie się go podpalać, nie muszę ładować do niego węgla a sam proces rozpalania jest względnie czysty, podaję porcję paliwa, na górę wrzucam podpałkę od grilla. 3 minuty pracy ? W obecnej sytuacji finansowej nie stać nas na straty 25% kasy na paliwie żeby piec działał sobie bezobsługowo.

Co do działania instalacji to w momencie wypełnienia bufora w 95% przerywamy proces dostarczania paliwa i przechodzimy na tryb podtrzymania żaru. Chyba logicznym jest że nie będę spalać całego wsadu 240kg węgla na raz .... ?

Co do cyferek to wychodzi mi że przy sprawności 80% 149kWh ciepła otrzymamy z około 24 kg węgla.

24 kg x 28.000 kJ/kg = 672.000 kJ * 80% = 537.600 kJ / 3.600 s = 149,3 kWh

Na pełnej mocy spalanie tego węgla zajmie mu z 4h.

Tak więc 240 kg styka na 10 cykli. Proces napełniania/opróżniania BC zautomatyzujemy sterownikiem na bazie arduino które przy okazji będzie zrzucać dane z termometrów z wejśc/wyjść na buforze na kartę SD. Odrazu będą dostępne dane o wydajności i zużyciu.

chłopie, nazywajmy pewne rzeczy po imieniu, z kociołka modulującego mocą nie zrobisz kotła taktującego mocą, to nie ta bajka, i nie ta konstrukcja

Niestety nie znam tych pojęć, co rozumiesz przez taktowanie mocą ?

Dla mnie: piec to piec, zasada pracy jest prosta, z jednej strony dostarczasz paliwo, z drugiej odbierasz ciepło. Z kotła z palnikiem retortortowym nie mogę odbierać ciepła w trybie ciągłym ?!

Edytowane przez haloween

Witam.Nie mam pojęcia o instalacjach cwu i buforach ,ale chcę zapytać .Mam piec ponad wymiarowy 14KW piec zwykły zasypowy czyli ok 4kw za dużo ,palę przeważnie drzewem mieszanym .Metraż 65mkw plus zbiornik cwu 100 litrów ,dom ocieplony średnio .Moje pytanie to chciałbym zamontować zbiornik 300litrów cwu który pracowałby jako bufor ,czyli paląc w piecu ponad wymiarowym drewnem nagrzewając zbiornik 300 lit. do 80st.C ,zbiornik ogrzewa mi mieszkanie np. przez całą noc .Czy takie rozwiązanie może się sprawdzić ,moze ktoś z forumowiczów miał coś takiego zamontowane.Dziękuje Edytowane przez zbyszekr114

mając możliwość zrzucenia ciepła i pracy na mocy nominalnej ustawię sobie optymalne warunki spalania i na takich piec będzie pracować

podsumowując: wydedukowałeś że twój kociołek będzie pracować optymalniej w trybie 4h palenia na maksa + 24h trybu podtrzymania żaru od zwykłego trybu czyli 1h palenia na maksa + 6h podtrzymanie żaru