Slawek 1719499182 31.08.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Cześć,może ktoś zdradzi mi sposób zamontowania drewnianego progu w otworach drzwiowych, których ościeżnice (35-50 cm szer.) nie posiadają takowych. Wydaje mi się, że należałoby zrobić wylewkę, następnie przymocować do niej 2 minilegarki i do nich dopiero próg - np. kołkami.Ale może się mylę. Wszelkie wskazówki mile widziane.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 31.08.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Szczerze mówiąc to my z kołków zrezygnowaliśmy przyklejając bezpośrednio wyżej wymieniony próg na klej montażowy. Pewnie puryści zaraz na mnie nakrzyczą ale depczemy go już 3 rok i jest git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.08.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Niezly klej Nam sie prog odkleil po roku, moze my źle chodzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.08.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Niezly klej Nam sie prog odkleil po roku, moze my źle chodzimy Albo zły klej daliście. Albo źle przygotowaliście podłoże do klejenia.... U swoich rodziców przy okazji jakiegoś remontu próg tez tylko przykleiłem do odkurzonej dokładnie odkurzaczem, niepylącej wylewki (jakby pyliła, pewnie zostałaby wcześniej pomalowana jakimś gruntem). Klej montażowy "zwykły" prod. Castorama, trzyma sie chyba już 4 rok i ani drgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 31.08.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Niezly klej Nam sie prog odkleil po roku, moze my źle chodzimy Zrobiliśmy dokładnie tak jak Jarek.P - powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 31.08.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 A ja nie lubię utrudniać sobie życia i nie robię żadnych progówpozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 01.09.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Jerrys napisał: A ja nie lubię utrudniać sobie życia i nie robię żadnych progów pozdro Zdradź proszę jak zamierzasz uszczelnić drzwi od dołu by cug sznurówek nie rozwiązywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.09.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 u siebie w domu prog zamontowalem banalnie po prostu na piane "montazowa" juz trzeci rok dziala i jest OK pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.09.2004 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Przykleiliście klejem montażowym drewno do wylewki betonowej?Qrcze na takie proste rozwiązanie nie wpadłem...Aż rozejrzę się w Castoramie za takim cudemDzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.09.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Najtańszy - taki do pistoletu - 9.50 PLN Tylko pamiętaj o przeczytaniu instrukcji użycia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.09.2004 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.09.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Zdradź proszę jak zamierzasz uszczelnić drzwi od dołu by cug sznurówek nie rozwiązywał? To zdanie mnie rozłożyło ! Ale i zmobilizowało do tego stopnia, że wczoraj zrobiłem u siebie w końcu próg. Bez tego zdania zapewne odkładałbym to do pierwszych śniegów... Thnx, ppp.j ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 02.09.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Czegoś tu nie kapuję.... w jednym z wątków wszyscy rozwodzą się na tym żeby tak zaplanować podłogi żeby nie robić żadnych progów a tu... proszę bardzo wychodzi problem z cugiem....O co chodzi ??Co z wentylacją w takich "uszczelnionych" pomieszczeniach ?Ja mogę jeszcze zastosować jedno i drugie ale teraz to już zupełnie straciłam koncept.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.09.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Magdalenko, wiekszość z nas ma 2 progi. Znajdują sie one w drzwiach wejściowych i pomiedzy wiatrołapem a holem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 02.09.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Tomek_J napisał: Thnx, ppp.j ! Ależ proszę. Od tego jest forum. Magdalenka napisała: Czegoś tu nie kapuję.... w jednym z wątków wszyscy rozwodzą się na tym żeby tak zaplanować podłogi żeby nie robić żadnych progów a tu... proszę bardzo wychodzi problem z cugiem.... O co chodzi ?? Jeśli chodzi o progi między pomieszczeniami to faktycznie są niepotrzebne, niech "wentylacja ma któredy się przemykać". Natomiast drzwi wejściowe i z wiatrołapu powinny mieć progi by można było doszczelnić drzwi i uniknąć "cugów" zewnętrznych. Przy najrówniej położonej podłodze zawsze bedzie szpara od dołu i takową niwelujemy poprzez docisk drzwi do progu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 02.09.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 dzięki !! czyli progi owszem ale tylko w wiatrołapie i drzwiach wejściowych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 02.09.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Tak. Ja tak będę robił. Wiecej w niektórych pomieszczeniach całkowicie rezygnuję z drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.09.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 w wejsciowych dla mnei oczywistym jest prog ale w wiatrolapie? Mozna zastosowac szczotke i pozbyc sie progu w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 03.09.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Mozna zastosowac szczotke i pozbyc sie progu w tym miejscu A propos cugu, sznurówek i szczotek - swego czasu przyjechał do mnie kominiarz. Obejrzał wentylację w kuchni i łazienkach i rzycił parę rad. Jedną z nich było - uwaga ! - by właśnie nie robić wysokiego progu, tylko pozostawić sporą szczelinę pod drzwiami wejściowymi. Spotkaliście się kiedyś z podobnym zaleceniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 03.09.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 WitamPróg mam tylko w drzwiach zewnętrznych do wiatrołapu przykleiłem go klejem montażowym do dolnej części ościeżnicy, a między wiatrołapem a holem mam taka taśmę ze szczoteczkami tak to przynajmniej wygląda podklejona pod drzwiami a na podłodze gres. Nigdzie więcej progówPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts