Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybrali?cie szprosy:naklejane czy kratka na zawiasach?

botanika

Recommended Posts

Nie chciałbym tutaj generalizować (na pewno wiele firm produkuje porządne szprosy), ale przytoczyć doświadczenia mojego znajomego, który kupił okna plastikowe z naklejanymi szprosami i w ciągu roku czasu juz 3 razy serwisanci przyjeżdżali je przyklejać, gdyż ciągle odpadają. Chciał wymienić okna ale oczywiście stwierdzono, że wadliwe jest tylko mocowanie szprosów... więc przyjeżdżają i przyklejają.

Ja osobiście wybrałem okna bez szprosów (głównie ze względów praktycznych oraz cenowych), chociaż te drewniane bardzo mi się podobają :wink:

Na początku wydawało mi się, że szprosy w oknach to konieczność, ze względów estetycznych. Najpraktyczniejsze wiadomo będą międzyszybowe, a najładniejsze konstrukcyjne szerokie.

Analizując wszelkie za i przeciw postanowiłam, że będzie bez szprosów - a mąż się ucieszył, że będzie taniej.

Ładne szprosy drogo kosztują, płaci się za pole. Mycie okien ze szprosami zewnętrznymi będzie bardziej kłopotliwe.

A ponadto ładne szerokie szprosy powodują wpadanie mniejszej ilości światła po pomieszczeń. Ostatni agrument przeciwko to, to, że z pewnością po jakimś czasie mi się znudzą.

Oj kusiły mnie szprosy, kusiły.... ale zrezygnowaliśmy z nich.

Teraz nawet jestem z tego zadowolony. Przestały nam się podobać. Ale to tylko nasza opinia.

Braliśmy tylko i jedynie pod uwagę szprosy drewniane, nakładane na szybę po zewnętrznej stronie. Wszystkie inne - te srebrne lub złocone metalowe blaszki są jednak zbyt sztuczne w swoim wyglądzie.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

...zmniejszają ilość światła...

:o To sobie mogłeś "strzelić" okna o 5 cm szersze...

P.S. Mam szprosy międzyszybowe i uważam, że to był jeden z najwspanialszych pomysłów mojej żony... :wink: (z początku ja byłem przeciw, bo oczywiście liczyłem koszty). Obecnie nie wyobrażam sobie mojego domu bez szprosów...

- szprosy podobaja mi sie w drewnianych oknach w kolorze drewna ciemnego np. orzech (ja takich okien nie mam :( )

- plastikowe, srebrne lub złote wg mnie są tandetne.

- to moda, która szybko minie

- zabierają jednak duzo światła

- elewacja, dach i inne datele muszą współgrac z takimi oknami.

Ja też mam szprosy, temat zwałkowany na amen (przeze mnieoczywiście) więc czuje się w obowiązku zabrać głos.

Mam okna drewniane, a w nich szprosy naklejane. Chciałam konstrukcyjne, ale wychodza zbyt szerokie, a estetyka gra tu niepoślednią rolę przecież. Jednak te naklejane w drewnianych są dodatkowo silikonowane i wchodzą troszkę w ramę (w plastikach jest to niemożliwe), tak więc ich trwałość w porównaniu z PCV jest zdecydowanie większa. Szprosy nakładane w postaci kratki kuszą praktycznym podejściem, ale niestety w moim przekonaniu nie spełniają tej zasadniczej funkcji estetycznej, o którą chodzi przy szprosach.

Efekty oceńcie sami: zapraszam poniżej :)

Ja też mam szprosy, temat zwałkowany na amen (przeze mnieoczywiście) więc czuje się w obowiązku zabrać głos.

Mam okna drewniane, a w nich szprosy naklejane. Chciałam konstrukcyjne, ale wychodza zbyt szerokie, a estetyka gra tu niepoślednią rolę przecież. Jednak te naklejane w drewnianych są dodatkowo silikonowane i wchodzą troszkę w ramę (w plastikach jest to niemożliwe), tak więc ich trwałość w porównaniu z PCV jest zdecydowanie większa. Szprosy nakładane w postaci kratki kuszą praktycznym podejściem, ale niestety w moim przekonaniu nie spełniają tej zasadniczej funkcji estetycznej, o którą chodzi przy szprosach.

Efekty oceńcie sami: zapraszam poniżej :)