tomek_2 14.11.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Zależność powyższa nie jest szczególnie trudna do wyobrażenia, ale chodzi mi o 2 rzeczy (które chciałbym wiedzieć, zanim kupię wannę): po pierwsze, czy pojemność wanny podawana przez producenta to pojemność do wysokości lustra wody równej wysokości wanny czy też jakaś pojemność optymalna określająca ilosć wody potrzebną - wg producenta - do wzięcia kąpieli (wiem, że brzmi to śmiesznie ale wiecie chyba, o co mi chodzi po drugie, nawiązując do tej pojemności optymalnej, ile wody nalewacie do dość szerokiej wanny o pojemności 230 l (np. wanna Rosa), żeby się w niej w miarę wygodnie wykapać? Czy wystarczy 50 % pojemności wanny czy więcej (dla faceta o gabarytach "średnich wyższych ")? Chodzi mi o ekonomię kąpieli w takiej wannie - zużycie wody oraz gazu do jej podgrzania. Sorry, że piszę o tym samym w 2 miejscach, ale jest tu więcej userów i większa szansa na szybszą odp. pozdrawiam tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 14.11.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Pojemność wanny liczy się do wysokości przelewu. A ile wody do kąpieli? Ja nalewam tak z 10, 15 cm poniżej tego przelewu. Jak zrobię zanurzenie, to mam równo z przelewem. Wiesz można nalać mniej. Np. do połowy wysokości ciała w pozycji horyzontalnej. Tak z 8, 10cm. Wtedy moczysz się na raty. Najpierw jedna połowa (plecy), a potem druga (brzuch). Ale wtedy wanna musi miec długość ciut większą od Twojego wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 14.11.2004 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Znaczy sie, ze lubisz byc zanurzony na max-a Czyli jesli wanna ma np. 45 cm na wysokosc, to zalewasz ja do wys. 30-35 cm? Kurcze, nie wiem, czy wanna o poj. 230 l to nie przegiecie. Ale po wejsciu do kilku z nich w Castoramie pasuja mi tylko te najwieksze - 230 l albo nawet 260 l - tam juz moge sie praktycznie wyciagnac. A wymiar zewn. wcale nie powalajacy - 105 x 150 i poj. 235 l oraz 105 x 160 i poj. - zgroza - 260 l. Tyle, ze otwo kapiacy jest naprawde szeroki. A mam kociol 1-f i zasobnik na wode 150 l. Czy rozwiazanie z taka wanna (chodzi konkretnie o Rose firmy Ravak) nie odbije mi sie czkawka w kwetii oplata za wode i gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 15.11.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Ja mam pojemność wanny 260 l i bojler elektryczny tylko dla niej 80l. Dla jednej osoby taka pojemność bojlera wystarczy aby porządnie się wymoczyć. Ale na napełnienie dla drugiej osoby trzeba już niestety czekać. Chyba że kąpiel jest wspólna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts