Tommco 20.11.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Mam możliwość zakupu akacji. Czy to prawda, że jest tak dobra jak grab czy dąb? Wiem, że jest bardzo twarda i trudna w obróbce, więc może i kaloryczna... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.11.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Jest na prawdę dobra, ale mówię to z punktu widzenia palenia w kotle CO, w kominku nie słyszałem jak się sprawuje. Długo "trzyma" właśnie z powodu twardości. Można powiedzieć, że rodzice palą od zawsze, ja kupiłęm na przyszły rok już 12 mp. Jak będzie wolna kasiorka dokupię więcej. Jedna uwaga. Zobaczy czt nie jest mocno sękata i guzowata - jeśli tak to będzie się bardzo ciężko rąbać/łupać - szczególnie jeśli już jest sucha. Jeśli nie to zrób to zanim wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 21.11.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Mam możliwość zakupu akacji. Czy to prawda, że jest tak dobra jak grab czy dąb? Wiem, że jest bardzo twarda i trudna w obróbce, więc może i kaloryczna... Pozdrawiam T. Jeśli masz okazję to kupuj. Kaloryczność akacji jest trochę niższa od grabu i dębu ale trochę lepsza niż brzoza, olcha i jesion. ( kiedyś na forum ktoś przedstawiał tabelę kaloryczności drewna opałowego, spróbuj poszukać). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts