Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pralko suszarka - ktora ?

zzZZzz

Recommended Posts

witajcie drodzy forumowicze muratora :-D

no i nastal ten dzien kiedy trza isc ladnie do sklepu i kupic takie cudo :-) pralko suszarke ladowana od gory bo neistety lazienka jest tak "skonstruowana" ze normalna nie wejdzie :-(( chyba ze bedzie max do 45 cm gleboka ...

tylko pytanie jakie poki co to wiadomo ze co ala siemens/bosh brand moze

electrolux ?

co polecacie ?

dzisiaj pan w sklepie dzielnie polecal pralki bo nie mial w ofercie pral-susz

top aeg 48380 1300obr 39l wysw. lcd aqua sensor

albo od frontu siemens wxsd 1240pl 1200ob 43l wysw.

czy znacie jakies sklepy w warszawie gdzie mozna skoczyc i sensownie cos kupic, wybrac, dostac rade

czy bardziej oplaca sie via internet kupic ?

jak wtedy jest z serwisem i gwarancja tfu tfu aby nie bylo potrzebne

wielkie dzieki za wszelkie rady ;-)

Witaj zzZZzz!

Mogę ci tyle powiedzieć: odradzam! Mam pralko-suszarkę Candy, ładowaną tradycyjnie. Jeśli chcesz wysuszyć dokładnie tzn. do sucha, to potem tego nie wyprasujesz. Niektórych rzeczy już nigdy nie udało mi się wyprasować. W pościeli potopiły się guziki! (używałam zgodnie z instrukcją!) Nie wiem, może mam już przestarzały model (ok.8 lat), ale znam opinie, że w suszarkach zintegrowanych z pralką nie da się dobrze wysuszyć. Jeśli już, to osobny sprzęt. Jest w nich większy bęben i podobno lepiej spełnia swoje zadanie.

Później, żeby w ogóle wykorzystać suszarkę zaczęłam tylko "podsuszać", wyjmowałam gorące, ale wilgotne pranie i "dosuszałam" na sznurku.

No i jeszcze jedna wada: żre prąd całymi kilowatami! W momencie, kiedy przestałam jej używać rachunki za prąd spadły radykalnie!

I to by było na tyle! :D

Pozdrawiam.

miele to mercedes wsrod pralek i za drogi %-) srednio 3x

mam jakies 2500 - 3000 tys na to

Po dzisijszych obchodach po miescie pan polecil

2 pralki i 1 pralko - suszarke

pralki top aeg 48380 1300obr 39l wys lcd aquasensor i jakies tam bzdety

siemens wxsd 1240pl 1200 obr 43l wysw itpe itede

a z pralko suszarki to

brandt wtd 1071k

mial ktos moze z was do czynienia z tym ? albo cos po ooszach sie obilo ?

za wszelkie nowinki bede bardzo wdzieczny :-)

Ja mam whirpoola i jestem zadowolona. Żeby doobrze suszyło trzeba wkładać mało rzeczy. Napisane jest że połowę tego co było prane, ale ja suszę jedną czwartą i jak najszybciej po skończeniu suszenia wyjmować inaczej jest pogniecione. Upierdliwe to trochę dlatego do nowego domu planujemy osobną suszarkę z dużym bębnem.

Może trochę nie na temat, ale ....

Nie chcę kupowac suszarki z powodów ww. wymienionych.

Chciałbym suszyć naturalnie pranie ale pojawiły sie schody.

W łazience same skosy, więc nie ma jak zamocować suszarki takiej jaką mam teraz, czyli mocowaną do sufitu i podciąganą za sznurki.

Można wprawdzie suszyć na balkonie w lecie a w zimie w pomieszczeniu, na rozkładanych pokojowych suszarkach, ale jak na nich wysuszyć pościel?

Jeszcze nie mieszkam i jestem na etapie wykańczania wnętrz i ten problem spędza mi sen z oczu.

W kotłowni nie chcę suszyć, bo od pralki na piętrze do kotłowni daleka droga przez garaż.

Co radzicie?

Żeby doobrze suszyło trzeba wkładać mało rzeczy. Napisane jest że połowę tego co było prane, ale ja suszę jedną czwartą

Jedno pranie suszyć cztery razy??? No tak, nie dość, że to upierdliwe to jeszcze jak przyjdzie rachuneczek za en. el. to można zawału dostać! :o Wiem coś na ten temat, sama próbowałam w ten sposób wykorzystać funkcję suszenia. Teraz sznureczek, dwa dni i gotowe! :D

Pozdrawiam.

mnie ze sprzetu agd najbardziej sensowny wydaje sie Bosch - dobra jakosc i nie psuje sie. mam kolege, ktory naprawia agd i na pytanie jaka pralka odp. bez zastanowienia: Bosch, bo tego nie naprawialem. dlaczego mu nie wierzyc? On pracuje w tym fachu juz kilkanascie lat. co do klasy eekonomiki uzytkowania, to wybieraj AA przynajmniej. Gdzie kupic najtaniej? Kolega byl ostatnio w Niemczech i tam np. zmywarki dobrych firm juz od 100 euro, za 400 jest full wypas, u nas za te cene masz przecietniaka.

Pozdr. Witek

niestety sznureczkow wdomu nie ma %-)

a suszarka na balkonie zabudowanym jest mala %-)

wiec dla nas na 2 osoby jest to upierdliwe cokolwiek wyprac

moje polary + spodnie pelna suszarka

badeje i skarpetki kaloryfer w lazience i robi sie gdzie wcisnac koszulki nie mowiac o drugiej osobie roziweszenie wiec takie na raty pranie %-)

bynajmniej poki co z pelna swiadomoscia i lapka na sercu po prawie 13h nauki i jazdy po miescie stwierdzam jedno zbaranialem %-)

co sprzedawca to innych poleca co recenzent to cos innego

normalnie chodze kwicze ide dokonczyc ciacho na pizze %-)

milej nocy

Kiedyś kupiliśmy taką pralko-suszarkę co sie nazywała EUMENIA Eurostar.

Szukałem ostatnio ale nie ma normalnych z tej marki tylko jakieś takie małe. Klasą dorówmuje Miele a cena o połowe niższa była.

Doskonały cichy sprzet z klasą energetyczną A .

Polecam jak sei komuś uda kupić.

Warto sprawdzić jak suszarka sie chłodzi -Wodą czy powietrzem?

Eumenia chłodzi sie powietrzem wiec odpada dodatkowy kosz - woda

Jasiu