John Locke 26.09.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dzień dobry, Mam oto, taki problem. Zakupiłem mieszkanie od dewelopera i nie dawno po raz pierwszy otrzymałem możliwość jego obejrzenia. Jest to mieszkanie dwupoziomowe. W trakcie oglądania zauważyłem coś co mnie "zamurowało". Okno dachowe, a tuż za nim komin wentylacyjny z kuchni z innych mieszkań. Poinformowałem niezwłocznie Panią od aranżacji (osoba od dewelopera), a następnie dział sprzedaży. Pani od aranżacji, stwierdziła, że nic się nie da z tym zrobić poza zamurowaniem tego okna, jednocześnie budowlańcy zapewniali mnie, że wszystko jest jak należy, zgodnie z normami etc. Postanowiłem zagłębić się w temat. W prawie budowlanym, nie znalazłem nic co mogło by wyjaśnić moje wątpliwości. W normie odnośnie kominów brak jest informacji odnośnie usytuowania komina względem okna. Natomiast znalazłem informacje w OBWIESZCZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 13. 3. Dopuszcza się sytuowanie obiektu przesłaniającego w odległości nie mniejszej niż 10 m od okna pomieszczenia przesłanianego, takiego jak maszt, komin, wieża lub inny obiekt budowlany, bez ograniczenia jego wysokości, lecz o szerokości przesłaniającej nie większej niż 3 m, mierząc ją równolegle do płaszczyzny okna. a także w wypadku zamurowania okna. § 57. 1. Pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi powinno mieć zapewnione oświetlenie dzienne, dostosowane do jego przeznaczenia, kształtu i wielkości, z uwzględnieniem warunków określonych w § 13 oraz w ogólnych przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy. 2. W pomieszczeniu przeznaczonym na pobyt ludzi stosunek powierzchni okien, liczonej w świetle ościeżnic, do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innym pomieszczeniu, w którym oświetlenie dzienne jest wymagane ze względów na przeznaczenie – co najmniej 1:12. W emailu do działu sprzedaży, który niby został przekazany "wyżej" zawarłem swoje wątpliwości dotyczące prawidłowości co do wykonania budynku zgodnie z prawem, a także nie doinformowanie mnie, że komin znajduje się przed oknem. Na odpowiedź czekam już prawie miesiąc, Pani z działu sprzedaży zapewnia mnie, że w ciągu najbliższych dni otrzymam wiadomość z propozycjami rozwiązania problemu. Jednak otrzymałem informacje, że moje wątpliwości co do wykonania tego komina oraz okna, są nieuzasadnione i wszystko jest wykonane zgodnie z projektem oraz normami. Dla mnie jest jasne, że tego komina tam nie powinno być. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czy mam rację, czy może okna dachowe są traktowane jako powierzchnia dachowa i nie podlegają rozporządzeniu ww? Przyznam, że nie wiem co zaproponuje mi deweloper, ale wole dmuchać na zimne i mieć jakieś kontrargumenty w ręku. Ale domyślam się, że przesunięcie komina nie wchodzi w grę z ich strony, gdyż w ciągu najbliższych dni zaczynają się odbiory. Poniżej w załączam zdjęcia. Proszę o informację, które mogą mi pomóc. Może ktoś z was miał podobne sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.09.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) 1. Jaka wentylacja jest w tym budynku - grawitacyjna, hybrydowa, mechaniczna ? 2. Te kominy są; wentylacyjne, spalinowe, a może jedne i drugie ? Edytowane 27 Września 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
John Locke 28.09.2016 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Co do odpowiedzi nie jestem pewien, ale obstawiam, że grawitacyjna, a kominy wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts