Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kupować barak na budowę?

Recommended Posts

Czy opłaca się kupować barak mieszkalny na czas budowy?

Co jest bardziej opłacalne: zakup, czy wypożyczenie?

Jak to było w waszym przypadku?

Proszę o porady, bo właśnie przymierzam się do zakupu niedrogiego baraku (ok. 1500 zł), ale wciąż zastanawiam się nad słusznością tej decyzji.

Ma to być podręczny magazyn czy też zaplecze socjalne?

Jeśli tylko magazyn to może się okazać, że taniej wyjdzie Ci Zbudować szopę, Ja swoją postawiłem z obrzynów. Kupiłem trochę gwoździ, zawiasy, rolkę papy. Szopa 3x3 m i troszkę ponad 2m wysokości.

http://www.europartner.com.pl/katastrofa/big_budowa_003.jpg

Niestety nie mam lepszego zdjęcia.

Szopa z obrzynów sosnowych. Nie wiem za ile można załatwić - moje są za darmo - odpad od więźby.

A jak rozwiązałeś kwestie pilnowania placu budowy?

Przecież ktoś powinien zostawać na noc w trakcie budowy.

Dlatego też chodzi mi raczej o barak z funkcjami socjalnymi

Mam budwoę na oku z okna obecnego mieszkania... do tego dobrych sąsiadów... z psami które w nocy wałęsają się po budowie...

Czy opłaca się kupować barak mieszkalny na czas budowy?

Co jest bardziej opłacalne: zakup, czy wypożyczenie?

Jak to było w waszym przypadku?

Proszę o porady, bo właśnie przymierzam się do zakupu niedrogiego baraku (ok. 1500 zł), ale wciąż zastanawiam się nad słusznością tej decyzji.

My kupilismy za 2000 PLN stara przyczepe kempingowa. Wysluzyla sie na budowie a potem opchnelismy ja odpowiednio taniej. Na pewno wyszlo taniej niz wypozyczenie czegokolwiek, bo stala na budowie dwa lata. Tylko tablice rejestracyjne odkrecilismy i kola.

A na narzedzia byl blaszak. Poniewaz po zakonczeniu budowy nie bylo na niego chetnych to przerobilismy go na kojec dla psa ;)

Nam sie udalo bardzo korzystnie kupic kontener z plyty obornickiej ocieplony z oknami i instalacja elektryczna w srodku. Cale 15m2 - super sprawa. Jego transport zestawem niskopodwoziowym plus dwa dźwigi kosztowały więcej niż ona sam. Bardzo sie przydal bo najtrudniej zacząć od gołej ziemi. Potem spalismy w nim latem i jesienia jak trzeba bylo czegos przypilnowac na budowie.

Teraz sie dekarze cieszą że będa mieli gdzie spać bo są przyjezdni. Ogolnie nie wyobrazam sobie bez niego budowy. To byla jedna z pierwszych i bardzo celnych decyzji.

Jedna uwaga - znajomy zainwestowal w blaszany garaż który zakotwił w ziemi i w jednym ma rację - jak trzeba schować betoniarkę albo kilka ton cementu to jest praktyczniejszy niż nasz kontener ktory ma normalne drzwi i bardziej przypomina biuro kierownika budowy niż magazyn.