MAK 01.05.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Przepisy mówią, że: § 279. 1. W wypadku wbudowania garażu w budynek zaliczony do kategorii zagrożenia ludzi należy zachować odległość w pionie co najmniej 1,5 m między wrotami garażu a oknami tego budynku. Odległość ta może wynosić 1,1 m, jeżeli wykonano nad wjazdem do garażu daszek z materiałów niepalnych o wysięgu co najmniej 0,6 m od lica ściany, wysunięty obustronnie 0,8 m poza boczne krawędzie wrót garażu, lub jeżeli wrota garażu są cofnięte o 0,8 m od lica ściany.2. W budynku, o którym mowa w ust. 1, odległość wrót garażu wbudowanego lub dobudowanego od najbliższej krawędzi okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi w tym samym budynku nie może być mniejsza niż 1,5 m w rzucie poziomym. Czy do odległości 1,5 metra wlicza się ościeża, to extra 10-15cm a wtedy może bym się zmieścił? Jesli nie to: debilny daszek albo okno z witryną na dole do przepisowej wysokości. Czy ktoś zna inne przepisy, które powodowały by konieczność większej odległości bo moja architektka zrobiła prawie 2 metry (opcja bez daszka gdzie pominno być 1,5m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 02.05.2005 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 może jednak ktoś pomoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 04.05.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Mam pokoik nad garażem i dokładnie nad bramą garażową jest okno. Tak na oko od góry bramy do parapetu jest 130cm. Nikt się nie czepiał -ani architekt ani architektura. Nie mam też daszka. Pytanie podstawowe: czy twój budynek jest "zaliczony do kategorii zagrożenia ludzi " ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 04.05.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Według § 209 są nastepujące kategorie zagrożenia (już nie kopiuje całego przepisu) 1) ZL I - zawierające pomieszczenia przeznaczone do jednoczesnego przebywania ponad 50 osób niebędących ich stałymi użytkownikami, a nieprzeznaczone przede wszystkim do użytku ludzi o ograniczonej zdolności poruszania się, 2) ZL II - przeznaczone przede wszystkim do użytku ludzi o ograniczonej zdolności poruszania się, takie jak szpitale, żłobki, przedszkola, domy dla osób starszych, 3) ZL III - użyteczności publicznej, niezakwalifikowane do ZL I i ZL II, 4) ZL IV - mieszkalne, 5) ZL V - zamieszkania zbiorowego, niezakwalifikowane do ZL I i ZL II. Mój dom jest budynkiem mieszklanym, bo jakim innym? Więc jest budynkiem kategorii zagrożenia ZL IV. Czy nie ma na forum, kogoś kto zna tę zasadę projektowania? Czy odległość 1,5 m liczyć od otwartej bramy i okna (to się chyba nazywa "w świetle")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts