Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znak budowlany i znak CE

Recommended Posts

Dear all,

I'm studing the Polish Windows & Doors market during my Postgraduated Master Degree.

Before May 2004 you were required to submit any construction products to get the safety mark B (ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 9 listopada 1999 r.) or technical approval if the products weren't in the Ministry list.

During this period the EU commission, according to Council Directive 89/106/EEC is completing the European Standard prEN 14531: Windows and External Pedestrian Doors - Product Standard for CE marking and probably the "B" mark will be no more required.

Unfortunately I'm facing a great lack of information about this certificate. Could you give me any help or references such as Adam Zawiszowski who wrote some interesting issues on this.

Best Regard

Dr S Savoldi AMIMechE

Brescia

Italy

In my opinion polish law still requires "B" sign for the products for polish market.

According to Council Directives, we have to also follow CE marking.

These rules are for electronic market/production and (imho) for the others as well.

Please feel free to contact me on my private account if you have more question.

U nas niedawno była kontrol z urzędu budownictwa (czy jakoś tak) i sprawdzała owe znaki.

Musi byc w Polsce na pewno znak "B" - taki kanciasty jak kiedyś miała za symbol "jakaśtam budowa"(to była taka firma),lub CE. Na każdą partię towaru musi być certyfikat na ów znak dołączony do faktury.Załatwia to producent/dystrybutor danego wyrobu i w jego też interesie jest ,żeby ten znak nakleić.

"Dla importera wyrobów z krajów nie

należących do UE znak B jest nadal obowiązkowy."

Z tym się zgodzić nie mogę. Aktualnie polski system prawny po dostosowaniu go do dyrektyw unijnych nakłada obowiązek na wprowadzającego towar na rynek europejski oznakowania CE i wystawienia deklaracji zgodności z zasadniczymi wymaganiami odnośnych dyrektyw. Nie ma tu znaczenia skąd towar pochodzi tylko to, że trafia do obrotu na rynek europejski i musi spełniać wymagania dyrektyw europejskich co w praktyce oznacza konieczność dostosowania go do tzw. norm zharmonizowanych.

Ale uwaga to co powiedziałem jest prawdą w odniesieniu do wyrobów, do których mają zastosowanie tzw. dyrektywy nowego podejścia czyli te w kontekście których stosuje się oznakowanie CE. Nigdzie nie ma gotowej listy takich wyrobów. Producent albo wprowadzający na rynek musi sam i na własną odpowiedzialność ocenić, które i czy w ogóle te dyrektywy mają zastosowanie do jego wyrobu.

Nie wiem czy materiały budowlane "łapią się" na przedmiotowe dyrektywy a co za tym idzie na znakowanie CE.

Co do znaku "B" to jest to już pieśń przeszłości. Teraz ponieważ jesteśmy częścią rynku europejskiego obowiązują nas wymogi unijne a w Unii "B" nigdy nie było respektowane.

tutaj ja definitywnie nie zgadzam sie z toba.

z polskim znakiem narodowym B jest identycznie jak z GS, Semko, Demko i dziesiatki innych narodowych.

masz znak - masz lepsza marke na rynku.

prawo prawem - reguly rynku - regulami rynku.

w polsce w dalszym ciagu liczy sie znak B - stawia wieksze wymagania produktom, niz normy EN, bazujac na PNach

U

Musi byc w Polsce na pewno znak "B" - taki kanciasty jak kiedyś miała za symbol "jakaśtam budowa"(to była taka firma),lub CE.

Zastanawiam się tylko czy my o tym samym znaku "B" mówimy.

Ja mam na myśli znak bezpieczeństwa "B" czyli literka B wpisana w trójkąt obrócony podstawą do góry. A wiem, że jest też jakiś "B" znak budowlany o innym wyglądzie. Co on oznacza i kiedy się go stosuje tego nie wiem poza tym, że nie jest on w żadnym sensie ekwiwalentem znaku CE.

tutaj ja definitywnie nie zgadzam sie z toba.

z polskim znakiem narodowym B jest identycznie jak z GS, Semko, Demko i dziesiatki innych narodowych.

masz znak - masz lepsza marke na rynku.

A to już inna para kaloszy. Oczywiście poczciwe "B" nadal ci wolno stosować, ale nie jest ono już obowiązkowe a jego stosowanie nie zwalnia cię z obowiązku oznakowania CE. PCBC wciąż oferuje certyfikację na "B" a ty możesz sobie wymyślić własny zestaw wymagań i dawać własne certyfikaty zgodności. Tak jak jest np z PTS.

z http://www.monter.pl

"Od certyfikatów do znaków

Znakiem świadczącym o tym, że dany towar został poddany atestacji według wymogów Polskich Norm Budowlanych i Aprobat Technicznych, jest znak budowlany "B". Wyroby budowlane mogące powodować szczególne zagrożenie dla życia, zdrowia i środowiska podlegają także obowiązkowi certyfikacji na znak bezpieczeństwa - wykaz tych wyrobów znajduje się w odpowiednim rozporządzeniu do prawa budowlanego.

Znak budowlany "B"

Certyfikację na znak bezpieczeństwa przeprowadzają instytucje do tego uprawnione, na przykład ITB lub Centralny Ośrodek Badawczo - Rozwojowy Betonu. Dopiero uzyskanie certyfikacji na znak bezpieczeństwa uprawnia producenta takiego wyrobu do umieszczania na opakowaniu obowiązkowego znaku budowlanego "B". Natomiast wyroby budowlane nie objęte obowiązkiem certyfikacji na znak bezpieczeństwa - takie jak na przykład bloczki z betonu komórkowego Ytong - dopuszczane są do obrotu i powszechnego stosowania na podstawie tzw. certyfikacji na zgodność lub deklaracji zgodności z Polskimi Normami lub Aprobatami Technicznymi. Certyfikację zgodności przeprowadza ITB i CEBET. Jeżeli dany materiał nie podlega obowiązkowi certyfikacji na zgodność, to producent może wprowadzić swój towar na rynek deklarując jego zgodność z odpowiednimi normami lub aprobatami. Wszystkie deklaracje zgodności wydawane przez producentów wyrobów budowlanych muszą mieć jednolitą formę podaną w odpowiednim zarządzeniu. Deklaracja lub certyfikat zgodności upoważnia producenta do znakowania swoich wyrobów budowlanych znakiem budowlanym "B". Producenci wyrobów wydający deklarację zgodności, jak również posiadający certyfikat na znak bezpieczeństwa lub zgodności z normami lub aprobatami są zobligowani do prowadzenia systematycznej kontroli procesu produkcji oraz badania cech wyrobu"

U

Musi byc w Polsce na pewno znak "B" - taki kanciasty jak kiedyś miała za symbol "jakaśtam budowa"(to była taka firma),lub CE.

Zastanawiam się tylko czy my o tym samym znaku "B" mówimy.

Ja mam na myśli znak bezpieczeństwa "B" czyli literka B wpisana w trójkąt obrócony podstawą do góry. A wiem, że jest też jakiś "B" znak budowlany o innym wyglądzie. Co on oznacza i kiedy się go stosuje tego nie wiem poza tym, że nie jest on w żadnym sensie ekwiwalentem znaku CE.

A ja mam na myśli właśnie ów inny znak - szanowni panowie stwierdzili ,że ma być "B"(nie to w trójkącie ) lub właśnie "CE"(zamiennie) ,bo inaczej zamkną sprzedaż towarów i koniec.Nie mi wnikać co i jak .Jutro w pracy zajrzę do ichnich protokołów kontrolnych i się spróbuję wczytać w tą biurokratyczną papkę.

Głowice Danfossa, Bloczki Ytonga... ciekawe zestawienie w świetle wcześniejszego mojego cytatu.

(załóżmy że nie ma listy produktów dla budowlanki objętej obowiązkowym znakiem B)

Czy w jakiś sposób nie świadczy to o marce?

Czemu dużej i prężnej firmy nie stać (??) na taki znak?

A może nie spełnia wymagań?

Dla mnie ciekawe...