Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym usunąć białe wykwity na klinkierze? chyba od kleju...

zgudi

Recommended Posts

mechanicznie, szczotka druciana i jechane.... :cry:

Żeby tego uniknąć, trzeba zawsze po wymurowaniu klinkieru zabezpieczyć go na długo ( 2. tyg minimum ) folią. Inaczej wylezą wywkity z wapnia. Pomaga też stosowanie specjalnych zpraw do klinkieru, któr mają obniżoną zawartość wapna.

Jeśli klinkier jest wysokiej klasy ( dobrej firmy ), to spróbuj zmyć roztworem kwasku cytrynowego ( w końcu te wykwity są zasadowe ) Polecam najpierw próbę mało widocznym miejscu.

I nie zabezpieczaj olejami ( żelami ) zaraz po murowaniu. Daj mu trochę czasu ( jakiś miesiąc ). Przez ten czas na pewno nie zabrudzi się, a zdążą się wybuzować wszelkie reakcje fiz-chem.

pokar

Jak zaczniesz lać wodą, to wypłuczez jeszcze więcej wapna, więc delikatnie z nią!!!

Po to się daje folię i nie wolno murować w deszczu, żeby właśnie tego uniknąć!!!

Daj zaprawie jeszcze trochę czasu, potem popróbuj. Na pewno pojawią się zaraz jeszcze inne sposoby w tym temacie. Z wodą uważaj, nie sądzę, żeby to był dobry pomysł... Ale to moje myślenie...

pozdrawiam!!!

pokar

Też mnie to wkurzało ale popytałem sąsiadów co to już klka lat mieszkają w okolicy i wszyscy zgodnie... " samo zlezie" i fakt jak na moim pojawiało się to barachło, biegałem podpatrzeć do nich ,a tam nic. W sumie dałem sobie spoko... no i jestem w tej "dobrej" sytuacji, że komina od frontu z drogi nie widać :lol:

Też mnie to wkurzało ale popytałem sąsiadów co to już klka lat mieszkają w okolicy i wszyscy zgodnie... " samo zlezie" i fakt jak na moim pojawiało się to barachło, biegałem podpatrzeć do nich ,a tam nic. W sumie dałem sobie spoko... no i jestem w tej "dobrej" sytuacji, że komina od frontu z drogi nie widać :lol:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47413&highlight=wykwit+wapienny

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45236&highlight=wykwit+wapienny

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=44863&highlight=wykwit+wapienny

zobacz jeszcze murowanie klinkieru, wykwit wapienny itd. w wyszukiwarce.

Ogólnie - usunąc mechanicznie, potem rozcieńczonym kwasem, chronić przed wodą, na koniec hydrofobizacja.