Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeden pilot do bramy garazowej i do wjazdowej

Recommended Posts

Jeden pilot nie oznacza automatycznego otwierania bramy wjazdowej i garażowej.

Większość firm produkuje przynajmniej dwukanałowe piloty, ale aby działały na dwa niezależne urządzenia potrzebne są najprościej ujmując dwa odbiorniki radiowe, które będą w stanie odebrać sygnał z pilota i zamienić go na sygnał sterujący napędem. Odbywa się to tak, że kupując dwa napędy do bramy i garażu różnych firm kupujemy w jednym z kompletów dodatkowy moduł radiowy (powiedzmy od napędu bramy wjazdowej) i podłączamy go zgodnie z instrukcją do napędu bramy garażowej. Wtedy korzystając z pilota (jego dwóch przycisków) otwieramy lub zamykamy to co trzeba.

Mam bramę z KRISPOL'u. Do niej pilota z dwoma guziczkami. Jeden otwiera bramę garażową, a drugi może otwierać bramę wjazdową. Jak zapewniał monter nie jest istotne jaki napęd będzie do bramy byle odbiornik do sterowania dopasować do pilota (najłatwiej dokupić od nich, ale można samemu poszukać).

Czyli jeden pilot i 2 bramy to nie problem.

Mam bramę z KRISPOL'u. Do niej pilota z dwoma guziczkami. Jeden otwiera bramę garażową, a drugi może otwierać bramę wjazdową. Jak zapewniał monter nie jest istotne jaki napęd będzie do bramy byle odbiornik do sterowania dopasować do pilota (najłatwiej dokupić od nich, ale można samemu poszukać).

Czyli jeden pilot i 2 bramy to nie problem.

Dodam jeszcze, że najlepiej kupić obydwa napędy tej samej firmy. Na pewno wtedy jednym pilotem otworzysz/zamkniesz wszystko. Uwaga: Każda firma posiada inne kodowanie. Pomimo tej samej częstotliwości piloty jednej fimy mogą nie współpracować z odbiornikiem innej. Radziłbym to sprawdzić przed zakupem.

Zgadza się: najprościej kupić od jednej firmy obydwa napędy (niestety nie zawsze to takie proste...).

Z tego co mi mówiono (gdy wybierałem napędy/bramy) to napęd innego producenta zazwyczaj można zmusić do reagowania na drugi przycisk (drugi kanał) naszego pilota. Jednakże, co nie każdy sprzedawca powie od razu, realizacja tej możliwości może oznaczać konieczność dokupienia odpowiedniego modułu a to potrafi kosztować czasem 1/3 albo więcej ceny napędu.

A ja myślę, że to nie ma żadnego znaczenia. Nie musisz koniecznie przyczepiać pilota do kluczyków tylko możesz trzymać w samochodzie. W niczym wtedy nie przeszkadza, że są dwa.

Ja mam tak zrobione, że mogę używać jednego pilota ale używam dwa bo oryginalny lepiej "łapie".