Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki gazowe komora zamknieta typ mora czechy

maryjank

Recommended Posts

Doświadczenia z tymi grzejnikami nie mam, ale jeśli mogą być zasilane gazem ziemnym (GZ-50) to na pewno będą dwurotnie tańsze w ekspuloatacji niż elektryczne.

Jeśli mają być zasilane proanem, lub propanem-butanem (butla 11kg) to przewaga nie jest już tak duża pod tym względem i trzeba by sie dokładniej im przyjżeć.

Tak bedzie to gz-50 .

Wyczytałem na tym forum ze po zmianie gazu z gz35 na gz50 wprawdzie kaloryczność wyzsza ale rachunki ogrzewania podskoczyły znacznie za ten sam lokal.Po za tym widzę ze w nocy mój junkers dostaje lepszy gaz niż za dnia a szcególnie zimą(mieszaja z azotem).Róznica w kolorze płomienia dzwieku spalania no i temperatury jest znaczna.

Więc co do gazu gz50 mam obawy ale niestety jest przepis ze w budynku w którym wystepuje instalacja miejska gazowa niedopuszczalne zasilanie urzadzeń z butli a tam na pewno (chyba ze sie mylę) miałbym stałą dorą jakość gazu.

Skoro masz gaz ziemny, to na pewno zastosowanie takich grzejników będzie bardziej opłacalen niż elektrycznych, o ile ceny nie są kosmiczne. Zasilanie gazem ziemnym będzie tańsze tak jak pisałem ponad dwukrotnie, ale trzeba barać pod uwage plnowany czas uzytkowania i koszt urządzeń gazowych.

A co do jakości gazu w butlach to pewności nie ma. Widziałem badania kaloryczności gazu z butli i była ona kilkadziesiąt procent nizasza niż zakładana.