Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pozwoliłem sobie założyć temat po przeczytaniu kilkinastu wątków o ekogroszku i regulacji jego sterowników.

Założenie jest takie: mając piec na ekogroszek ze sterownikiem (większość pewnie ma Geco) i temp na dworze wiosenne - po pierwsze chcemy mieć normalną temp w domu, a nie saunę, po drugie nie chcemy aby kocioł pracował poniżej poziomu 60 C (temp min normalnej pracy kotła wynikająca z gwarancji).

Rozwiązania jakie dotychczas znalazłem to:

1. Zawór trój-lub czterodrożny, który daje mi możliwość ustawienia na piecu temp. jaką chcę czyli np. 60 C a jednocześnie - i tu w zależności od zaworu czy ewentualnej opcji- ustawienie odpowiedniej temp na obieg grzewczy czyli na grzejniki (u mnie w tej chwili wystarcza 40-45 C). Wada tego jest taka że trzeba empirycznie dobrać temperaturę wody na obieg i to jeszcze w zależności od zmiennych warunków pogodowych. No i ma się dodatkowe urządzenie, które wieczne nie jest i może się psuć. Zaleta: temp powrotu wody do kotła CO odpowiednia - dbamy o kocioł i jego trwałość.

2. Zamiast zaworów - kupujemy termostat pokojowy, który w połączeniu ze sterownikiem wyłącza nam pompę CO w momencie gdy temp. w pomieszczeniu zostaje osiągnięta. Czyli w nocy np. przy wiosennych temperaturach, gdzie dom się aż tak nie wychładza, pompa w ogóle może się nie załączyć ale piecyk sobie chodzi na 60 C (ja teraz np. codziennie chodzę i zamykam zawór ręcznie żeby się bez sensu nie grzało). W dzień gorzej bo pewnie duża bezwładność sprawie że będą większe straty na opale chociaż kto wie trzeba by sprawdzić, a może ktoś już przetestował to rozwiązanie ??

Chętnie poczytam o wadach i zaletach takich rozwiązań.

pzdr

Grzegorz

https://forum.murator.pl/topic/50718-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdro%C5%BCny-a-termostat-pokojowy/

• 7 months później...

Temat bardzo ciekawy, z chęcią coś o tym poczytam więc popieram prośbę Grzegorza1975.

Ja mam kocioł Termo-Tech 26, wczęści mieszkalnej zamierzam zainstalować regulator pokojowy bez głowic termostatycznych na grzejnikach. Głowice będę miał w piwnicy i na poddaszu ponieważ tam nie potrzebuje grzać na maxa.

Na razie grzeje kotłem bez regulacji pokojowej czy głowicowej, i na kotle mam nastawioną temp. 45C. Wiem że to za mało ale przy tej temp. w domu mam 24C, więc przy zwiększeniu do 56C pewnie miałbym ze 30C :).

Stąd wynika moje pytanie, czy po podlączeniu regul. pokojowego na 20C "dopuści" on kocio ł do wymaganej temp. np. 56C.

Dodam że regulator pok. ma u mnie podłączenie do sterownika a nie pompy co więc pewnie będzie wyłączał kocioł po osiągnięciu temp. komfortowej w pokoju.

Mam nadzieje że ktoś kompetentny się wypowie i nam pomoże

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!

https://forum.murator.pl/topic/50718-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdro%C5%BCny-a-termostat-pokojowy/#findComment-1428278

u mnie obecnie jest tak

piec na ekogroszek + sterowwnik podlaczony do pieca + zawor 3 drozny

+ zawor zwrotny sprezynowy

zaworem 3 droznym ustawiam sobie temp wody aby nie bylo zw dozej bezwladnosci sterownik przelocza piec w trub podtrzymania i temp wody na piecu spada dodadkowo zawor zwrotny sprzezynowy powoduje ze jak przestaje pracowac pompa to woda tez przestaje plynac

z zaworek klapowym mimo wylaczenia pompy czesc grzejnikow byla ciepla

aha planuje wymienic czesc zaworow na termostatyczne ale w salonie gdzie znajduje sie sterownik zostana zwykle

https://forum.murator.pl/topic/50718-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdro%C5%BCny-a-termostat-pokojowy/#findComment-1428328

Temat bardzo ciekawy, z chęcią coś o tym poczytam więc popieram prośbę Grzegorza1975.

Ja mam kocioł Termo-Tech 26, wczęści mieszkalnej zamierzam zainstalować regulator pokojowy bez głowic termostatycznych na grzejnikach. Głowice będę miał w piwnicy i na poddaszu ponieważ tam nie potrzebuje grzać na maxa.

Na razie grzeje kotłem bez regulacji pokojowej czy głowicowej, i na kotle mam nastawioną temp. 45C. Wiem że to za mało ale przy tej temp. w domu mam 24C, więc przy zwiększeniu do 56C pewnie miałbym ze 30C :).

Stąd wynika moje pytanie, czy po podlączeniu regul. pokojowego na 20C "dopuści" on kocio ł do wymaganej temp. np. 56C.

Dodam że regulator pok. ma u mnie podłączenie do sterownika a nie pompy co więc pewnie będzie wyłączał kocioł po osiągnięciu temp. komfortowej w pokoju.

Mam nadzieje że ktoś kompetentny się wypowie i nam pomoże

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!

Regulator pokojowy powinien być zawsze podłączony do sterownika a sterownik po otwarciu obwodu przez tenże regulator wyłącza pompę CO a piec powinien pracować w podtrzymaniu czyli dochodzić do temp.zadanej i przechodzić w stan czuwania(w podtrzymaniu) by ponownie uruchomić się po spadku temp. kotła o ustawioną histerezę.

Po zwarciu styków przez reg. pokojowy następuje uruchomienie pompy i następnie kotła.

http://www.polimet.pl

https://forum.murator.pl/topic/50718-zaw%C3%B3r-tr%C3%B3jdro%C5%BCny-a-termostat-pokojowy/#findComment-1428509