Darek1719499676 03.05.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam, Posiadam jednofunkcyjny kocioł gazowy Junkers Euroline z zasobnikiem 120 l. Żeby osiągnąć zadaną temp. 40 st. C c.w.u. piec w ciągu doby załącza się kilka razy na godzinę. Aby uzyskać jakieś tam oszczędności załączyłem zwykły zgar czasowy który włącza zasilanie 2x na dobę na 45 min.(pokrętło c.w.u. ustawiłem na 70 st.C i woda przez ten czas osiąga taką temp.) i takie ustawienie jest dla mnie najbardziej optymalne, Obawiam się jednak czy takie włączaniie i wyłączanie zasilania pieca nie spowoduje uszkodzena płyty głównej lub innego podzespołu? i czy rzeczywiście tą drogą jestem w stanie zaoszczędzić na zużyciu gazu? Dzięki, pozdrawiam. Biję się w pierś -taki błąd nie powinien mieć miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 03.05.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 włączania i wyłączania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.05.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Właśnie to samo miałam napisać i tylko po to otworzyłam ten temat. Pocieszyło mnie to, że nie tylko mnie przeszkadzają błędy. Pozdrawiam Beaty PS. "Załączania" też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.05.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 ej purystki językowe. A może by tak troche informacji merytorycznych zalączyć, jak już się coś pisze??? Mnie to też interesuje, bo myślę o junkersie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 03.05.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 To domena nauczycielek; trudno z tym walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 04.05.2006 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 D'arek - nie mam co prawda junkersa, ale piec także 1-funkcyjny z zasobnikiem. Temperatura na zasobniku 55 stopni. Piec załącza mi się kilka razy na dobę. Uważam że masz coś pokręcone w ustawieniach sterownika pieca - być może za mała tolerancja między temperaturą wody w zasobniku ustawioną a temperaturą minimalną?. Częste załączanie pieca to spory wzrost zużycia gazu. U siebie robiłem eksperymenty tej zimy i gdy pewnego dnia coś pokręciłem z ustawieniami to piec chlapnął mi dwa razy tyle gazu co zwykle. Osiągnąłem efekt podobny do twojego - piec załączał sie co kilka minut. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts