Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa podnoszona do góry - czy są takie?

Recommended Posts

Nie widziałem czegoś takiego. A nie może być zwykła dwuskrzydłowa? Przy szerokości 3,5 metra masz skrzydła po 1,75 metra. Chyba tyle miejsca masz na działce.

A ja sobie zrobiłem bramę wjazdową o szerokości 4,5 metra (żeby żona nie miała problemów z trafieniem :lol: 8))

Nie widziałem czegoś takiego. A nie może być zwykła dwuskrzydłowa? Przy szerokości 3,5 metra masz skrzydła po 1,75 metra. Chyba tyle miejsca masz na działce.

A ja sobie zrobiłem bramę wjazdową o szerokości 4,5 metra (żeby żona nie miała problemów z trafieniem :lol: 8))

Tyle miejsca to mam, ale już na podjeździe do garażu nie stanie żaden "gościnny samochód", bo się brama nie zamknie. :(

Myślę, że ja trafiłabym i w węższą, :wink: ale jak to będzie wyglądało - brama garażowa 5 m i wjazdowa 3, 5 m :-?

Tyle miejsca to mam, ale już na podjeździe do garażu nie stanie żaden "gościnny samochód", bo się brama nie zamknie. :(

Myślę, że ja trafiłabym i w węższą, :wink: ale jak to będzie wyglądało - brama garażowa 5 m i wjazdowa 3, 5 m :-?

To może szeroka brama przesuwna? Na przykład coś takiego:

http://www.kulas-ogrodzenia.com.pl/foto_nowe/bramy_przesuwne/1.jpg

A co do "trafiania" - myślę przyszłościowo, bo moja żona dopiero będzie robić prawo jazdy, a jak wiadomo, początki są trudne :lol: Ja mogę wjeżdżać w bramy nawet "na lusterka", ale to lata praktyki 8)

Mam podobny problem. Nie dość, że mam malo miejsca na podjeździe, to jeszcze na dodatek mam ogrodzenie, które nie idzie w linii prostej tylko się zalamuje z obu stron bramy wjazdowej. :( Taki urok dzialki narożnej. Nie ma mowy o wciśnięciu bramy przesuwanej. Wymyślilam więc brame wjazdową, która będzie się przy otwieraniu skladać w harmonijkę. Oczywiście bedę ją musiala robić na zamówienie. Tylko nie wiem czy znajdę fachowca który sobie z tym poradzi.

Ze względu na szczupłość miejsca :( najlepszym rozwiązaniem na mojej posesji byłaby brama wjazdowa podnoszona do góry (tak jak w garażu). Czy jest to możliwe? :roll: Czy ktoś gdzieś widział coś takiego?

ja takie cos widzialem :lol:

http://www.zamek.malbork.pl/img_all/galerie/n5_4.jpg

zawsze mozna skopiowac

pozdro

Ze względu na szczupłość miejsca :( najlepszym rozwiązaniem na mojej posesji byłaby brama wjazdowa podnoszona do góry (tak jak w garażu). Czy jest to możliwe? :roll: Czy ktoś gdzieś widział coś takiego?

ja takie cos widzialem :lol:

http://www.zamek.malbork.pl/img_all/galerie/n5_4.jpg

zawsze mozna skopiowac

pozdro

:D :D :D

kiedyś były na rynku takie paski kolorowe zwisające na ościeżnicy - moze wersję podobną .

jak tem pomysł przejdzie można by się zastanowić nad kolorem pasków np pod kolor okien albo elewacji

a tak serio

kazde ponoszenie, zwijanie do góry skutkowac bedzi monstrualnie wusoką konstrukcja ( min 2,5 m ) czy jest sens robić coś takiego aby goście mogli wjeżdzać na posesje

jak to będzie wyglądało - brama garażowa 5 m i wjazdowa 3, 5 m :-?

A dlaczego nie?

Tak mam i jest OK

Wszak bramą wjazdową rzadko usiłują się przecisnąć jednocześnie 2 samochody, zaś przy bramie garażowej 2 stanowiskowej jest to oczywiste.

pZDR.

Eskimos, mógłbyś zamieścić fotkę? :)

Dzięki za pomysły :D Przesuwna szeroka właśnie nie wchodzi w grę, fotka "Ojca skąpego Wiewióra" jest u mnie niewidoczna, a co do reszty pomysłów to :lol: :wink:

Dzięki za pomysły :D Przesuwna szeroka właśnie nie wchodzi w grę, fotka "Ojca skąpego Wiewióra" jest u mnie niewidoczna, a co do reszty pomysłów to :lol: :wink:

Bezwzględnie musisz ją zobaczyć!! :D tu: http://www.zamek.malbork.pl/img_all/galerie/n5_4.jpg

Niestety serwer blokuje mi dostęp :( Ale jeśli to Malbork, to chyba się domyślam :lol:

Eskimos, mógłbyś zamieścić fotkę? :)

Przesuwna szeroka właśnie nie wchodzi w grę, fotka "Ojca skąpego Wiewióra" jest u mnie niewidoczna, a co do reszty pomysłów to :lol: :wink:

Fotki nie przesyłam ponieważ jest to typowa brama przesuwna (jak na foto powyżej) - więc Ci się nie przyda.

Chodziło mi jedynie o to że stosunek szerokości bramy wjazdowej 3,5 m do szerokości bramy garażowej 5 m w niczym nie przeszkadza.

Pomysł i fotka "Ojca skąpego Wiewióra" to raczej żart i bardziej przypominałoby to konstrukcję gilotyny niz bramy wjazdowej na posesje.

W Twoim zaś przypadku racjonalne wydają sie alternatywnie rozwiazania:

1. anpi - "A nie może być zwykła dwuskrzydłowa? Przy szerokości 3,5 metra masz skrzydła po 1,75 metra. Chyba tyle miejsca masz na działce".

2. Sunao -" Może pomyśl o tym, żeby nie robić bramy wjazdowej? Spróbuj podciągnąc ogrodzenie go bramy garażowej i po klopocie... ".

Pomysł chokie "Wymyślilam więc brame wjazdową, która będzie się przy otwieraniu skladać w harmonijkę." - może być kłopotliwy zwłaszcza zimą przy dużych opadach sniegu.

Pozdrawiam.