Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianka 6cm z cegły dziurawki

Recommended Posts

witam

Mam do Was pytanie, czy ściana z cegły dziurawki 6 cm może być obiążona szafkami kuchennymi? W mieszkaniu, które odbiera brat ścianka w kuchni ma 6cm i to z cegły dziurawki, zastanawiamy się czy na takiej ściance wogóle można coś powiesić, a zwłaszcza komplet szafek kuchennych. Co o tym myślicie, czy jest to wogole dopuszczalne murowanie ścian tak cienkich z takiego materiału?

Mi się wydaje że można z nośnością ścianki nie powinno być problemu. Należało by się jednak zastanowić nad sposobem montażu. Tu myśle sobie że lepszym rozwiązaniem są listwy stalowe przykręcane do ściany a dopiero na tym powieszona szafka. Ten sposób montażu ma pare zalet - szafki wiszą równo a pozatym taką listwę przykręca się wieloma łącznikami a nie tak jak dawniej że szafka wisiała na dwóch kołeczkach. I jeszcze jedno pamiętać ze scianka jest z dziurawek więc łączniki powinny być odpowienie do tego materiału.

Ja sądzę, że raczej jest to za mała grubość takiej ścianki.W projektach budynków wielorodzinnych z którymi się zetknąłem zawsze była ścianka grubości minimum 12cm jeśli chodzi o dziurawkę.Należy pamiętać o bruzdach, które wycinają w takich ściankach hydraulicy-one bardzo osłabiają taką ścianę.W kuchni może się znajdować ścianka 6cm,ale zazwyczaj jest ona między kuchnią a salonem/pokojem i nie jest przeznaczona do wieszania na niej szafek kuchennych.

No w szafkach kuchennych napewno będą jakieś naczynia, więc mogą być dość cięzkie. Brat odbiera mieszkanie w bloku, ale jeszcze nie odebrał więc można jeszcze coś prubować zmienić. Co prawda już padło pytanie, czy te ścianki nie za cieńkie, ale podobno to zgodnie z projektem. Choć dla mnie to dziwne ze ścianka w kuchni ma tylko 6 cm. Po za tym w projekcie pewnie nikt nie pisał o cegle dziurawce, co wy na to. Czy wogołe można murować z cegły dziurwaki na 6 cm?

No w szafkach kuchennych napewno będą jakieś naczynia, więc mogą być dość cięzkie. Brat odbiera mieszkanie w bloku, ale jeszcze nie odebrał więc można jeszcze coś prubować zmienić. Co prawda już padło pytanie, czy te ścianki nie za cieńkie, ale podobno to zgodnie z projektem. Choć dla mnie to dziwne ze ścianka w kuchni ma tylko 6 cm. Po za tym w projekcie pewnie nikt nie pisał o cegle dziurawce, co wy na to. Czy wogołe można murować z cegły dziurwaki na 6 cm?

Można ale z reguły dodatkowe zbroi się prętami np. #4,5 , płaskownikami albo gotowym zbrojenie w formie kratownicy.