Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie rabaty na materialy budowlane?

Recommended Posts

Nie sugeruj sie procentowym rabatem tylko patrz jaka jest cena koncowa. Hurtownia moze podwyzszac pierwotna cena w stosunku do konkurencji po to aby kazdemu naiwaniakowi dawac rabatu niby 40% a prawda moze byc taka, ze u konkurecji cena wyjsciowa jest taka sama jak u ciebie po rabacie.

Ale ceny katalogowe dotyczą chyba tylko cegieł (znaczy materiałów na ściany) i pokryć dachowych.

Cała reszta to cena ustalona indywidualnie :)

Obecnie każdy producent dla każdego kanału dystrybucji publikuje cenniki detaliczne - z tzw cenami sugerowanymi - i niewiele firm sie ich trzyma ze względu na konkurencje.

również 80% producentów daje takie same podstawowe warunki sprzedaży wszystkim reselerom bez względu na wielkośc sprzedaży.

Dodatkowym bonusem dla firm sa upusty zależne od wielkości sprzedaży oraz granty marketingowe , równiez zalezne od wielkości sprzedaży.

mam mozliwosc kupienia cegly ( w stylu porotherm)w czechach, przenikalnosc ciepla 0,21 dla sciany 44, jest ona o wiele drozsza ale moge dostac na nia 41% upustu z dostawa w cenie towaru-wtedy wyjdzie taniej niz porotherm wiec zapewne sie oplaca, no chyba ze kupilabym porotherm za polowe ceny, chociaz parametrami do on daleko w tyle

Ale ceny katalogowe dotyczą chyba tylko cegieł (znaczy materiałów na ściany) i pokryć dachowych.

Cała reszta to cena ustalona indywidualnie :)

Nieprawda. Praktycznie każdy producent ma cennik (no może z wyjątkiem Pana Zdzicha, który robi w garaży pustaki :lol:). Od tego cennika sprzedawcy mają spore upusty i mogą się nimi dzielić z klientem. Jeśli klient nie pyta - dostaje cenę z cennika :lol:

Witam. Tak to jest z tymi rabatami.

Albo ktoś zada sobie trochę trudu i zapozna się z aktualnymi cennikami producentów i wtedy pytanie w hurtowni jest krótkie ile rabatu dajecie mi ,albo lepiej nie słuchac o rabatach tylko pytać ilę zapłacę i tę cenę porównywać.

Ja kiedyś wymieniałem okna. Wszędzie rabaty po kilkadziesiąd %. Ustrzeliła mnie firma która do rabatu dodała jeszcze, że odkupi za jakąś kwotę moje stare nic nie warte okna.

Oczywiście nabrałem się na to. Zoriętowałem się jak firma przyjechała i okna które sobie kupiła umnie rozniosła w pył przy demontażu. Powiedzieli wprost panie po co nam panaokna. Przy okazji mieli ułatwiony demontaż bo jakby nie wciskali kitu ,że mi płacą za te okna to pewnie chciałbym aby były całe.

Suma sumarum razem z rabatami i z tym odkupem i tak wyszli na swoje.

Ale to wszędzie tak jest. Np w simplusie można sobie po 16 gadać za darmo tylko ciekawe zaco płaci się te 5 zł

Ja stosuję następującą metodę. Szukam (tu na forum jak i na różnych aukcjach internetowych) jaki maksymalny rabat można dostać na dany produkt (oczywiście od ceny katalogowej), lub po prostu za ile najtaniej mozna go kupić. W hurtowniach "od drzwi" się pytam, czy sprzedadzą mi to co chcę za cenę jaką ja im podam (nie zawsze jest to najniższa jaką znalazłem; biorę poprawkę na wielkość zamówienia jak i na rejon w którym mieszkam). Jeśli usłysze "nie", to wychodzę i idę do następnej hurtowni. Na ogół udaje mi się kupić to co chcę, za wcześniej założoną cene.

pozdrawiam

Konrad