M_G 23.07.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Witam, Czy ma ktoś z Państwa doświadczenia (dobre lub złe) związane z montażem okien dachowych w gotowym dachu? Mam zamiar najpierw wykończyć parter domu i planowałem wykończyć poddasze i wstawić okna dachowe za parę lat. Dach będzie pokryty blacho-dachówką. Jakie problemy mogą się pojawić podczas montażu i z jakimi kosztami może się to wiązać? Liczę na Państwa opinie. Pozdrawiam,M_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.07.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 poddasze chcesz wyknaczac za pare lat, razem ze wstawieniem okien ? to problemow przy wstawianiu nie bedzie zadnych upewnij sie tylko czy okno zmiesci sie pomiedzy krokwie, czy nie trzeba robic wymianu, bo jesli by trzeba bylo, to mozna go zrobic juz na etapie wiezby. a potem tylko kogos ze sprzetem do ciecia blachodachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_G 23.07.2006 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Pisząc o wykańczaniu poddasza miałem na myśli zagospodarowanie pomieszczeń, ale oczywiście wcześniej poddasze będzie już ocieplone - czy to nie stwarza problemów? Słyszałem również, że fragmenty blachodachówki powinno się wymontować i dopiero wtedy dokładnie wymierzyć otwór na okna - podobno grozi to uszkodzeniem powierzchni (nieostrożny demontaż blachy) i wiąże się z większymi kosztami robocizny.Dlatego jestem ciekaw opinii osób, które taką "operację" już przeprowadzały. Pozdrawiam,M_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 23.07.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Nie będzie żadnych problemów ale zleć to dobremu fachowcowi, ja niefortunnie zleciłem dobremu blacharzowi ale z małym doświadczeniem przy montażu okien dachowych i na zewnatrz nie wygląda to tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Najlepiej zlecić te prace firmie, która wykonywała pokrycie dachu bo inaczej możesz stracić gwarancję. Nie powinno być żadnych problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 wydaje mi się, że problemów nie będziesz miał aczkolwiek musisz zadbać o wiele szczegółów teraz m.in. wymiary krokwi coby potem nie było tzw. rzeźbienia, nie wiem czy już masz ułożony dach ale warto byłoby dopilnować coby w miejscu przyszłego okna była jedna cała tafla blachy (lepiej chyba ciąć) niż np. dwie lub cztery, które się na siebie nakładają itp.u mnie (dachówka) było tak, że w otwartym domu przykrytym dachem zastanawiałem się co do okien (bo kradną). dekarz powiedział, że co prawda w dachówce lepiej jest robić otwory niż w blasze (jednak to też nie do końca prawda bo czasami dachówka w ułożeniu też robi psikusy) więc kazałem zamontować tylko ramy a skrzydła trzymałem przez zimę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_G 24.07.2006 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Dziekuje wszystkim za porady. Konstrukcja dachu wlasnie powstaje - odstepy miedzy krokwiami beda na pewno sprawdzone (okna dachowe sa w projekcie, wiec wymagane odstepy jest latwo sprawdzic). Lagerfeld - dzieki za ten pomysl z jednym fragmentem blachy w miejscu gdzie bedzie okno. Piszesz, ze zamontowales tylko ramy - tez niezly pomysl (o ile starczy mi kasy) - napisz prosze jak zabezpieczyles te otwory na zime i czy nie bylo problemow z zalozeniem pozniej okien (czy rama bez okna nie pracuje, wykrzywia sie albo cos?) Pozdrawiam,M_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 A jak chcecie zamontować kołnierz okna pod blachę jeżeli otwór będzie wycięty w jednym arkuszu blachy? Bez zdjęcia tego arkusza (czyli także odkręcenia sąsiednich - "zachodzących") się nie obędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 24.07.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 niestety jest chyba tak że jak chcesz zamontować ramę na dachu to musisz nabyć także okno właściwe (czyli rzecz najdroższą skrzydło z szybą) mój dekarz umieścił ramy (kołnierz) w dachu a następnie na każde okno z czterech np. łat czy kotrłat zbił ramkę na którą naciągnął grubą folię. ramka musi być większa niż kołnierz. potem po dwóch stronach ramki wbił gwoździe i zamocował na nich drut, którego drugi koniec (zwracam uwagę aby zabezpieczyć kołnierz przed bezpośrednim stykiem z drutem !!!) zaczepił w środku do gwoździa zamontowanego na krokwii. była to zima 2004-2005 więc nie taka sroga jak ostatanio i kłopoty miałem tylko przy b. silnym wietrze (zsunięcie ramki z górnej części kołnierza okna). nawet jak leżał śniego to folia nie pękła ale trzeba było go strzepywać uderzając dłonią od wewnątrz w folię - dlatego folia musi być wytrzymała. skrzydła dekarz założył mi po jakiś 7 miesiącach od założenia kołnierzy. wszystko było okej, żadnych wykrzywień itp. pamiętam jedynie, że dekarz wyrażał się sceptycznie co do takiego rozwiązania przy blasze. no ale nie wiem czy miał rację bo nie sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aieksandra 27.07.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Ja z podobnym dylematem. Ale będę miała dachowkę. Czy będzie problemem włożenie okien za rok lub póżniej, gdy już zamieszkamy. Wiem że sąsiadom ukradli po tygodniu wszystkie dachowe okna. Pewne niemal jest, że złodzieje przyszli by i po moje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.07.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 o ile poddasze nie bedzie wykonczone - to problemow nie bedzie zadnych. Mozesz bez obaw poczekac z ich montazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 27.07.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 zaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 27.07.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Problemu żadnego nie będzie no chyba że z kasą inwestora ponieważ montaż okna w gotowym dachu np. z blachodachówki będzie ze trzy razy droższy niż okno montowane od razu. jak się da to wszystko można zrobić to tylko kwestia kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 28.07.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Aieksandra - ja polecam moje rozwiązanie, montaż kołnierza a skrzydła trzymać gdzieś pod kluczem i zamontować jak będzie alarm lub przed wprowadzką. z tego co mi mówiono sam kołnierz do niczego się złodziejowi nie przyda (a potrafi się pogiąć podczas zdejmowania) najdroższe i najbardziej "chodliwe" jest skrzydło z szybą.pzdr: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts