ex67 24.07.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Nie mogę nigdzie znaleźć jak powinno prawidłowo wyglądać łączenie styropianów z fundamentu i ściany parteru. Na fundamencie mam 12 cm styropianu i na ścianie parteru też. Pomiędzy nimi ma być aluminiowa listwa startowa. Ściana parteru jest 3cm nadwieszona nad fundamentem. Czy styropiany powinny się stykać ? Czy nie powinna być pomiędzy nimi zrobiona dylatacja aby wilgoć z fundamentu wydostawała się na zewnątrz ? Styropian kładziony na placki pozostawia szczeliny pomiedzy nim a scianą.Czy to ma słuzyc wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 25.07.2006 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Nikt nie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobzi 28.07.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam, ciekawa sprawa z tym łączeniem, ale wg mnie nie musi być przerwy miedzy tymi styropianami, bo jakoś sobie nie przypominam żebym gdześ taką widział, a z drugiej strony to by dziwnie wyglądało.Z reguły i ja tez mam tak w projekcie fundament ociepla się cieńszym styropianem około 5 cm grubości a ścianę muru styropianem o grubości około 10-12 cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.07.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Przerwy nie powinno być-to mostek termiczny.Jeżeli jednak powstanie-wypełnij ją pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 28.07.2006 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam, ciekawa sprawa z tym łączeniem, ale wg mnie nie musi być przerwy miedzy tymi styropianami, bo jakoś sobie nie przypominam żebym gdześ taką widział, a z drugiej strony to by dziwnie wyglądało. Z reguły i ja tez mam tak w projekcie fundament ociepla się cieńszym styropianem około 5 cm grubości a ścianę muru styropianem o grubości około 10-12 cm. Pozdrawiam Właśnie ciekawa bo faktycznie wszędzie gdzie zaglądam na budowy to te styropiany łączą na styk. W moim projekcie jest jednak wstawiona strona z jakiegoś foldery firmy "dryvit" gdzie jest właśnie narysowana dylatacja pod listwą startową (cokołową). To ze wszyscy łączą to nie znaczy że to jest dobrze ... ale z drugiej strony jak nic się nie dzieje to po co robić mostek termiczny ... o rany juz nic nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.07.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 bez dylagtacji ja zamiast listwy startowej dałbym listwe kapinosową z siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 29.07.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 W którymś ze specjalnych numerów Muratora było napisane, że izolacja pozioma ściany fundamentowej powinna zachodzić na ocieplenie tejże ściany. Czyli pomiędzy styropianem ocieplającym ścianę fundamentową a sytropianem ocieplającym ściany parteru będzie warstwa folii hydroizolacyjnej lub papy. Wtedy byłaby przerwa pomiędzy jednym styropianem a drugim. Tak macie? Czy też od strony zewnętrznej izolacja pozioma ściany fundamentowej kończy się równo ze ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 30.07.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 U mnie izolacja pozioma-gruba folia wystaje ok. 1 cm za sześciocentymetrową warstwę styropianu ścianki fundamentowej. Nad nią będzie 12 cm styropianu ścian parteru, zakończonego listwą kapinosową z siatką , opartego bezpośrednio na izolacji fundamentu. Folia pozostanie między styropianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.07.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Od dołu do góry- styropian fundamentu- taśma rozprężna- listwa cokołowa szersza o owe 30-35 mm- styropian ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 31.07.2006 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Od dołu do góry - taśma rozprężna Co to takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 31.07.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 ja zamiast listwy startowej dałbym listwe kapinosową z siatką Listwa startowa ma kształt załatwiający jednocześnie kapinos. Nie dawałbym siatki pod listwę-metal i siatka różnie "chodzą",tynk popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts