Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie styropianów fundamentu i ściany parteru

Recommended Posts

Nie mogę nigdzie znaleźć jak powinno prawidłowo wyglądać łączenie styropianów z fundamentu i ściany parteru.

Na fundamencie mam 12 cm styropianu i na ścianie parteru też. Pomiędzy nimi ma być aluminiowa listwa startowa. Ściana parteru jest 3cm nadwieszona nad fundamentem.

Czy styropiany powinny się stykać ? Czy nie powinna być pomiędzy nimi zrobiona dylatacja aby wilgoć z fundamentu wydostawała się na zewnątrz ?

Styropian kładziony na placki pozostawia szczeliny pomiedzy nim a scianą.

Czy to ma słuzyc wentylacji ?

Witam,

ciekawa sprawa z tym łączeniem, ale wg mnie nie musi być przerwy miedzy tymi styropianami, bo jakoś sobie nie przypominam żebym gdześ taką widział, a z drugiej strony to by dziwnie wyglądało.

Z reguły i ja tez mam tak w projekcie fundament ociepla się cieńszym styropianem około 5 cm grubości a ścianę muru styropianem o grubości około 10-12 cm.

Pozdrawiam

Witam,

ciekawa sprawa z tym łączeniem, ale wg mnie nie musi być przerwy miedzy tymi styropianami, bo jakoś sobie nie przypominam żebym gdześ taką widział, a z drugiej strony to by dziwnie wyglądało.

Z reguły i ja tez mam tak w projekcie fundament ociepla się cieńszym styropianem około 5 cm grubości a ścianę muru styropianem o grubości około 10-12 cm.

Pozdrawiam

Właśnie ciekawa bo faktycznie wszędzie gdzie zaglądam :-D na budowy to te styropiany łączą na styk. W moim projekcie jest jednak wstawiona strona z jakiegoś foldery firmy "dryvit" gdzie jest właśnie narysowana dylatacja pod listwą startową (cokołową).

To ze wszyscy łączą to nie znaczy że to jest dobrze ... ale z drugiej strony jak nic się nie dzieje to po co robić mostek termiczny ... o rany juz nic nie rozumiem.

W którymś ze specjalnych numerów Muratora było napisane, że izolacja pozioma ściany fundamentowej powinna zachodzić na ocieplenie tejże ściany. Czyli pomiędzy styropianem ocieplającym ścianę fundamentową a sytropianem ocieplającym ściany parteru będzie warstwa folii hydroizolacyjnej lub papy. Wtedy byłaby przerwa pomiędzy jednym styropianem a drugim. Tak macie? Czy też od strony zewnętrznej izolacja pozioma ściany fundamentowej kończy się równo ze ścianą?

U mnie izolacja pozioma-gruba folia wystaje ok. 1 cm za sześciocentymetrową warstwę styropianu ścianki fundamentowej. Nad nią będzie 12 cm styropianu ścian parteru, zakończonego listwą kapinosową z siatką , opartego bezpośrednio na izolacji fundamentu. Folia pozostanie między styropianami.