Annja 08.08.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Proszę o radę bardziej zaprawionych w boju "budowniczych" - czy w garażu dwustanowiskowym planować jedną dużą bramę czy dwie pojedyncze? Bardziej podoba mi się jedna brama ale nie wiem czy się potem nie trzeba specjalnie gimnastykować w środku żeby ustawić tam dwa auta bo przecież nie zmieszczą się jedno obok drugiego w świetle bramy. A może to nie jest wcale takie uciążliwe? A może jednak więcej zalet mają dwie oddzielne bramy? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A może jeden garaż plus wiata? Czy widział już ktoś może taki projekt albo realizację? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 08.08.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 my zdecydowaliśmy się na jedną bramę szerokości 3,5 metra. Mój mąż twierdzi , że spokojnie się w nią zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarow 08.08.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja jeszcze garażu nie mam, ale będą dwie bramy. Widzę u brata jedną dla dwóch stanowisk i przy zbyt płytkim garażu jedna brama to niepotrzebne trudności w parkowaniu. Jak da się głęboko wjechać i garaż jest szeroki, to wystarczy jedna brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 08.08.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Bardziej podoba mi się jedna brama ale nie wiem czy się potem nie trzeba specjalnie gimnastykować w środku żeby ustawić tam dwa auta bo przecież nie zmieszczą się jedno obok drugiego w świetle bramy. A może to nie jest wcale takie uciążliwe? A może jednak więcej zalet mają dwie oddzielne bramy? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A może jeden garaż plus wiata? Czy widział już ktoś może taki projekt albo realizację? Brama jedna, ale 5 a nie 3,5 m. I garaż 6 X 6 m. Jeśli bedą problemy z parkowaniem, to raczej przy podwójnej bramie. Przy tej możesz swobodnie parkować 2 Mercedesy 600 i wysiąśc z nich z obu stron. A tak, jak już Twój facet podjedzie w ulewę czy zawieję pod garaż, to przed wjechaniem musi Cię pogonić przez ten deszcz/śnieg, bo jak wjedziecie oboje - to ktoś z Was będzie miał problem z wyjsciem z samochodu (albo drzwi obite!) . Jest jeszcze mnóstwo innych zalet. - łatwość manewrowania w garażu, jeden pilot , jeden naped który troche kosztuje itd. Koszt 2 bram też napewno znacznie wyższy! Dopłacać za utrudnienie sobie życia??? A pomysłu z wiatą bym nie polecał. Jak Cię stać na garaż 4 x 6 to dasz rade i na 6 x 6 m. Tak mam i nie żałuję a moi sąsiedzi mają dwie bramy które z 2 napedami kosztowały ich wiecej i żałują. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 08.08.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 ja mam bramę 4,5m, też mysleliśmy nad 2 ale koncepcja 1 przeważyła: taniejładniejwygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 08.08.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Doładnie tak jak mówi Eskimos, ja też mam jedną 5 m , śmiało wjeżdzaja dwa autka i jest pełen luz a z dwiema bramami juz trzeba uwazac na słupek po środku co by po jednym głębszym nie przesunąc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 08.08.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Potwierdzam, my też mamy jedną bramę 4,5 m i spokojnie zmieszczą się dwa samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 09.08.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja myślę że lepiej dwie bramy. Chyba wychodzi taniej. Chyba. Łatwiej umyć w garaży jeden samochód nie chlapiąc drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 09.08.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja myślę że lepiej dwie bramy. Chyba wychodzi taniej. Chyba. Łatwiej umyć w garaży jeden samochód nie chlapiąc drugiego No nie wiem co wyjdzie taniej? Policz: - 1 napęd, czy 2 napedy? - 1 większa brama, czy 2 mniejsze + słupek między nimi? I chyba piszesz o dwóch bliźniaczych garażach a nie o jednym podwójnym. To ci dojdzie jeszcze kawał nikomu nie potrzebnej ściany pomiędzy garażami. A co z wejściem do nich. Tylko z dworu? A jesli z domu to jak? Jeden garaż przejsciowy? To dojdą jeszcze 1 drzwi. No i potrzebne miejsce na ich orwieranie. Ponadto garaż 3 x 6 m. to ciut za wąsko. A mycie samochodu w garażu? Co to za pomysł? Garaż to nie myjnia! Zwłaszcza jak ma się działkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 09.08.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 A my mamy dwie bramy. Kalkukacja była tańsza. Fakt - dwa napędy, słupek (który podtrzymuje nadproże). Za to skrzydła przy podnoszeniu mniej się odkształcają, przez co powinny być trwalsze. Znajomemu po kilku latach eksploatacji szeroka brama po prosty się wygięła i nie chciała działać. No i nie trzeba wietrzyć całego garażu, żeby wstawić jedno auto. Podsumowując - szkoły są dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.08.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Wariant ekono: dwie bramy uchylne bez napędu.Wariant comfort: jedna brama segmentowa (5m) z napędem Ja polecam wariant drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 09.08.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja tez polecam wariant drugi. Mam jedną bramę 4.5m z jednym napedem i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 09.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja mam dwie bramy dwa napedy itd. Drożej ale gdy prądu zabrakło to moja żona spokojnie podniosła a sąsiadka swojej dużej nie. No i nie pokazuję wszystkim wokoło przy otwieraniu co mam w środku. Problem mam tylko ze zbyt dużum pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.08.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja mam dwie bramy dwa napedy itd. Drożej ale gdy prądu zabrakło to moja żona spokojnie podniosła a sąsiadka swojej dużej nie. Pewnie sąsiadka nie miała sprężyn przeciwskrętnych... Moją 5m bramę mogę podnieść jedną ręką. Żona też dała radę, z tym że dwoma. Tak więc nie ma problemu z brakiem prądu. Natomiast racja, przez szeroką bramę lepiej widać co w środku. Ale czy kogoś interesuje moja kosiarka, łopata itd. ? Wszystko zależy jaka okolica. U mnie to nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 09.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 No nie wiem co wyjdzie taniej? Policz: - 1 napęd, czy 2 napedy? - 1 większa brama, czy 2 mniejsze + słupek między nimi? I chyba piszesz o dwóch bliźniaczych garażach a nie o jednym podwójnym. To ci dojdzie jeszcze kawał nikomu nie potrzebnej ściany pomiędzy garażami. A co z wejściem do nich. Tylko z dworu? A jesli z domu to jak? Jeden garaż przejsciowy? To dojdą jeszcze 1 drzwi. No i potrzebne miejsce na ich orwieranie. Ponadto garaż 3 x 6 m. to ciut za wąsko. A mycie samochodu w garażu? Co to za pomysł? Garaż to nie myjnia! Zwłaszcza jak ma się działkę. Pozdrawiam. Mój sąsiad ma taki fajny garaż dwustanowiskowy z dwoma bramami. Pomiędzy bramami pomieszczenie gospodarzce i jeszcze te garaże mają poddasze. Ludzie czasem mylą ten garaż z domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.08.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 mamy 2 bramy po 250 cm każda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 09.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 jedna 4.5 m - segmentowa doskonała do manewrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.08.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 2 bramy i ścianka pomiedzy nimi, żaden słupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.08.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Dla mnie - tylko brama 5m i garaż na dwa auta 6 x 6 . Ja wjeżdżam pierwsza, a potem mój ślubny usiłuje się zmieścić swoim autkiem na placu, jaki zostawiłam....nie pamiętam, zeby się nie zmieścił.... Najważniejsze, to wrócić wcześniej do domu... pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicio 09.08.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Miestety ale przy jednej bramie np. w zimie oziebiaz niepotrzebnie drugie stanowisko, po drugie napęd sie szybciej zużywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts