tomek_2 09.08.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Sciana z cegly pelnej. Normalnie sciana miala 13 cm, ale z tynkami, gipsami i glazura ma ok. 18 cm. W tej chwili jest drewniane nadproze (stary budynek), ale jest za nisko i do nowych drzwi musi byc 10 cm wyzej. I tu moje pytanie: czy wystarczy wstawic pojedyncza L-ke zelbetowa posrodku sciany czy tez musza byc 2 L-ki ? Ew. czy zamiast L-ki moge wstawic dwuteownik - ale jaki wymiar ma miec? IPE 100 czy moze 120? Bo wieksze to juz chyba spora przesada. Szerokosc drzwi to 80 cm. Chodzi mi o zrobienie mozliwie najmniejszego otworu na to nadproze, zeby nie naruszac zbyt mocno sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.08.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 hmmm jak tyle lat wytrzymało bez nadproża - bo nie bardzo rozumiem co to jest drewniane nadproże - pewnie stara ościeżnica to i możesz nowe drzwi wstawić bez jakiegoś superwzmocnienia, to jest ściana działowa nie musi się robić nadproży... a jak już chcesz to odradzam tą belkę L - ona jest zaprojektowana do grubości ściany minimum 25 cm - wtedy daje się dwie te beleczki na zewnątrz tymi bocznym ściankami jak położysz w Twoim wypadku jedną - to będziesz ją jakoś musiał oblepiać ucinanymi cegłami i zaprawą - pewnie że sie da ale po co... jak już nie wytrzymasz i musisz wzmocnić otwór - to najlepiej na tej wysokości gdzie chcesz mieć koniec otworu umocuj deskę, połóż na nią betonu trochę i w niego włóż ze dwa kawałki drutu 6mm lub grubsze pręty - to powinno Cię uspokoić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.08.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 a może weź belkę stropową z Terivy , odetnij zbrojenie i nadproże zazbrojone w środku już gotowe, ja tak robiłem nadproża w ściankach działowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 10.08.2006 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Odnosnie pierwszego postu - owszem jest nadproze drewniane w postaci dwoch kantowek zakleszczonych w scianie, powyzej samej oscieznicy. Wszedzie mam takie "nadproza" i wytrzymaly bezproblemowo od 1936 r :)wiec ich nie zmieniam przy okazji zmian samych oscieznic i skrzydel drzwiowych ale te jedne drzwi sa dosc niskie i dlatego istniejace drewniane nadproze zamierzam usunac, a w jego miejsce ale wyzej o 10 cm wstawic nowe nadproze. Odradzasz L-ke - mnie tez nie widzi sie troche ten patent z uwagi chocby na sama wysokosc takiego nadproza. Oblepienie jej zaprawa z ceglami nie byloby problemem. A kawalek dwuteownika zda egzamin? A same druty zbrojeniowe moze by i zdaly egzamin, ale i tak musze do nich zrobic jakis sensowny otwor i dopiero wtedy zalac to betonem ... Hmm - a moze to jest wlasnie najlepsze rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 10.10.2006 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Wiem juz, ze nadproze bedzie z dwuteownika wys. 8 cm, otwor przygotowany. Chcialem zapytac fachowcow - jako, ze murarz ze mnie jak z koziej......... traba, czy jest jakis inny sposob nakladania zaprawy cementowej poza tradycyjnym 'obrzucaniem' tak, aby miala dobra przyczepnosc do cegiel (oczyszczonych z resztek starej zaprawy wapiennej - choc gdzieniegdzie jakis nalot zostal) oraz dobre wlasciwosci mechaniczne (tzn, zeby to metalowe nadproze solidnie sie trzymalo w scianie). Czy trzeba ten dwuteownik owinac siatka metalowa typu rabitza czy ledóchowskiego (ktos mi tak radzil)? A moze jest jakas zaprawa inna niz cementowa (np. klej do glazury czy do plyt gipsowych ew. cos innego) co zapewni dobra przyczepnosc do muru poprzez "wsmarowywanie" zaprawy szpachla, nie zas "rzucanie"? Jak to zrobic najszybciej i z dobrym efektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.10.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 unikniesz tych problemów z siatką itd gdy: tej wysokości gdzie chcesz mieć koniec otworu umocuj deskę, połóż na nią betonu trochę i w niego włóż ze dwa kawałki drutu 6mm lub grubsze pręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 11.10.2006 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 To znaczy nadal radzisz, zeby zrezygnowac z tego IPE i zamiast niego wlozyc drut zbrojeniowy czy te druty da wspomagajaco, razem z tregra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 12.10.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A może tak kształtki Ytonga? Są przystosowane do ścian grubości 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 13.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Dwa pręty fi 6mm w ściance działowej wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 16.10.2006 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nadproze wmurowalem na zaprawe wyrownujaca. Do srodka dwuteownika wkleilem kawalki cegiiel, wszystko owinalem metalowa siatka ala Ledochowski i wmurowalem na zaprawe wyr. Wg instrukcji max grubosc warstwy to 3 cm - u mnie czasem bylo 4-5 cm. Czy cos moze sie stac czy tez pozwolic temu wyschnac przed kolejna warstwa (bo nadal jest ok. 2-3 cm do lica sciany) i powinno byc OK? Aha - czy kolejna warstwa tez ma byc z tej zaprawy czy tez moze byc zwykla zaprawa murarska (co lepsze w tej sytuacji)? A moze klej do plyt gipsowych? Na ta warstwe dopiero pojdzie cienka warstwa gladzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.10.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 U mnie nadproża są z podwójnych "eLek". Grubość ściany 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 16.10.2006 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 anpi - dzieki za te informacje, ale przeszedlem juz etap wyboru nadproza - pytalem teraz o kwestie technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.10.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 16.10.2006 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Kurcze - no moglbys sie chociaz deczko ustosunkowac do mojego pytania bo jutro czeka mnie wykonczenie tego nadproza i obrobka bokow otworu drzwiowego (bo byl przy okazji poszerzany) i nie chcialbym zrobic kolejnego babola. A moze inni znawcy podpowiedza, jaka zaprawa to wykanczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 owiń siatka Rabitza i zarzuc cementowa zaprawa, odczekaj az zbieleje i znów zaprawa cementowa z odrobina wapna pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.10.2006 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Brzoza - stan na te chwile opisalem 5 postow wyzej. W tej chwili do lica sciany brakuje miedzy 2 a 5 cm. I nie wiem, czy dalej mam rownac zaprawa wyrownujaca, czy tez na nia zarzucic zaprawe cementowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.05.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 U mnie nadproża są z podwójnych "eLek". Grubość ściany 18 cm. rozumiem ze wchodzily bez problemow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.05.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 U mnie nadproża są z podwójnych "eLek". Grubość ściany 18 cm. rozumiem ze wchodzily bez problemow? Idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts