Waldemar Kiejziewicz 24.10.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Będę montował u siebie kominek Byrskiego 14 kW z przepustnicą i elektroniką. I tu przytoczę fragment z instrukcji: "Otwór wprowadzający świeże powietrze należy usytuować jak najbliżej paleniska lub w przypadku zastosowania opcji z automatyką Byrski Delta 100K szczelnie połączyć z elektroniczną przepustnicą powietrza." Nie rozumiem za bardzo dlaczego musi być to szczelne połączenie? Przecież i tak świeże powietrze będzie napływało z zewnątrz w okolice przepustnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.10.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Będę montował u siebie kominek Byrskiego 14 kW z przepustnicą i elektroniką. I tu przytoczę fragment z instrukcji: "Otwór wprowadzający świeże powietrze należy usytuować jak najbliżej paleniska lub w przypadku zastosowania opcji z automatyką Byrski Delta 100K szczelnie połączyć z elektroniczną przepustnicą powietrza." Nie rozumiem za bardzo dlaczego musi być to szczelne połączenie? Przecież i tak świeże powietrze będzie napływało z zewnątrz w okolice przepustnicy? A to dlatego mój panie Waldemaże iż powietrze do spalania w palenisku ma pochodzić z zewnątrz domu a nie mieszać się z powietrzem z salonu i zabierać z domu tlen potrzebny do oddychania.A pozatym powietrze chłodne z zewnątrz jest lepsze do procesu spalania niż ogrzane,a w przypadku zamknięcia przepustnicy i tak będzie delikatny przepływ bo nigdy nie zamyka się ona w 100 % aby nie zgasł płomień.A propo jak tam przeboje z rozsierdzonym wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Dobrze, ale kominków w których można bezpośrednio i szczelnie doprowadzić powietrze do paleniska, tak jak model przytoczony powyżej jest na razie niewielki odsetek. Pozostałe też pracują i wystarczy tylko w pobliże doprowadzić rurę z zewnętrznym powietrzem....A propos rozsierdzonego wykonawcy, to przedyskutowaliśmy drażliwy temat i dogadaliśmy się co do ceny, tak że będzie kończył u mnie prace. Rozważałem Twoją propozycję, zależało mi jednak by całość robił jeden człowiek (on robił wod-kan, podłogówkę, grzejniki), gdyż w razie jakichkolwiek problemów, unika zwalania się odpowiedzialności na innego wykonawcę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Szczelne połączenie gwarantuje prawidłowe działanie automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Szczelne połączenie między przepustnicą i kominkiem to owszem jest warunkiem prawidłowego działania automatyki. Tak na marginesie to producent kominka nie przewidział tam żadnej uszczelki? U mnie jej nie ma. Nie zadawałbym tego pytania na forum gdybym mógł podłączyć to jakąś rurą . Zastosowałbym się do zaleceń producenta i po sprawie. Ale ja muszę maksymalnie obniżyć kominek i przeszkadza mi w tym właśnie automatyka. By wstawić rurę musiałbym kuć posadzkę. Obniżenie kominka wynika z tego iż komin systemowy stawiali bezmózgi i za nisko ustawili czopuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.10.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Szczelne połączenie między przepustnicą i kominkiem to owszem jest warunkiem prawidłowego działania automatyki. Tak na marginesie to producent kominka nie przewidział tam żadnej uszczelki? U mnie jej nie ma. Nie zadawałbym tego pytania na forum gdybym mógł podłączyć to jakąś rurą . Zastosowałbym się do zaleceń producenta i po sprawie. Ale ja muszę maksymalnie obniżyć kominek i przeszkadza mi w tym właśnie automatyka. By wstawić rurę musiałbym kuć posadzkę. Obniżenie kominka wynika z tego iż komin systemowy stawiali bezmózgi i za nisko ustawili czopuch. Zawsze i każdemu inwestorowi mówię ażeby trójnik w kominie systemowym wypuszczać jak najwyżej najlepiej 20 do 30 cm od sufitu ale u ciebie jest już po herbacie.Natomiast co do połonczenia róry doprowadzającej powietrze pod kominek z przepustnicą to proponuję użyć róry aluminiowej typu spiro 125 mm i nie zapomnij o zainstalowaniu ameostatu na wlocie powietrza na ścianie budynku dzięki czemu będziesz mógł regulować ilość dopływającego powietrza do paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nie wiem czy rurę uda mi się zainstalować. Dolna krawędź przepustnicy będzie około 5 cm nad posadzką. Chyba jednak znalazłem rowiązanie - obuduję czy obmuruję przepustnicę plus wlot powietrza. Uszczelnię i będzie OK. Czy ten anemostat jest potrzebny? Przecież mam regulowaną przepustnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Z tym trójnikiem to nie było mnie na budowie jak stawiali komin. Faktem jest, że mogłem im za bezmyślność kazać kupić na swój koszt drugi komin, ten rozebrać i postawić nowy. Ale co by było gdyby się obrazili i poszli w cholerę? Jeszcze dużo domu zostało do wymurowania. Inna sprawa, że przy zwykłym kominku bez płaszcza to nie stanowiłoby problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.10.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Przepustnica ma tylko 2 położenia otwarte i zamknięte a czy ma się znajdować w jednym czy w drógim położeniu decyduje elektronika kominka i tenperatura na płaszczu kominka.Natomiast jeżeli jest otwarta to powietrze dochodzi do paleniska całą średnicą róry i w palenisku drzewo spala się intensywnie czasami zbyt intensywnie więc aby zredukować szybkość spalania drzewa trzeba przydławić dopływ powietrza do paleniska a tego nie zrobimy przepustnicą bo ma 2 położenia otwarte lub zamknięte dlatego trzeba zastosować ameostat którym sobie dopasujemy ilość powietrza potrzebnego do spalania przy otwartej przepustnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 25.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Kominków z bezpośrednim podłaczeniem doprowadzenia powietrza jest sporo. Np chyba Astro produkuje wszystkie modele z takim napowietrzeniem.Inna sprawa to średnica doprowadzająca powietrze do spalania. Moim zdaniem skoro kominek ma kruciec przyłączeniowy 150 to konstrukcyjnie potrzebuje do prawidłowego palenia własnie rury o przekroju 150 (lub kanału prostokątnego o takim samym polu lub większym) a nie rury 125 i to jeszcze ze zdławionym cugiem.Nie jestem specjalistą ale tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.10.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Kominków z bezpośrednim podłaczeniem doprowadzenia powietrza jest sporo. Np chyba Astro produkuje wszystkie modele z takim napowietrzeniem. Inna sprawa to średnica doprowadzająca powietrze do spalania. Moim zdaniem skoro kominek ma kruciec przyłączeniowy 150 to konstrukcyjnie potrzebuje do prawidłowego palenia własnie rury o przekroju 150 (lub kanału prostokątnego o takim samym polu lub większym) a nie rury 125 i to jeszcze ze zdławionym cugiem. Nie jestem specjalistą ale tak mi się wydaje Ale kominek z płaszczem wodnym byrskiego ma doprowadzenie powietrza poprzez przepustnicę powietrza której średnica wymosi 125 mm natomiast producent zaleca zastosowanie ameostatu na doprowadzeniu powietrza do kominka wiem bo instaluję takie kominki i wież mi czy nie doprowadzenie powietrza do kominków tego producenta wystarczy o średnicy róry kanalizacyjnej fi 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 No to już teraz wiem po co ten amenostat. Myślałem jednak, że przepustnica otwiera się łagodnie w zależności od ustawionej temperatury. Rurę u siebie mam właśnie fi 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 25.10.2006 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nadal jednak nie wiem dlaczego to połączenie musi być szczelne. Wyjaśnienia powyższe za bardzo mnie nie przekonują. Do spalania potrzebny jest tlen, który znajduje się w powietrzu i chyba nie ma większego znaczenia czy to powietrze jest ciepłe czy zimne? Jedynym rozsądnym dla mnie wytłumaczeniem dla wykonania szczelnego połączenia w przypadku kominka p. Byrskiego to jest zamontowanie anemostatu na wlocie rury powietrza do kominka. I tu w przypadku zdławienia przepływu, powietrze do spalania może być wtedy pobierane z pokoju w którym stoi kominek. Tylko o instalacji anemostatu producent w instrukcji już nie pisze. A dwa zdania wyjaśniłyby wiele. Miejsce na kartkach by się znalazło. Czy dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 26.10.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Oki oki nie denerwujta się tak. Skoro faktycznie kruciec ma 125 to spoko że daliście rurę 125 i finito.A połaczenie, oczywiście moim zdaniem, musi być szczelne ponieważ ma dostarczać powietrze do kominka a nie do domu. W kominku masz przepustnicę i jakoś tym sterujesz a jak będzie nieszczelne to część powietrza wpadnie do konimka a część do domu. Zimą będzie Ci wiało spod kominka chłodem gdy się nie pali. Dodatkowo kominek będzie zaciągał powietrze z salonu i może sie robić duszno przy paleniu. Rób szczelne połączenie a do doprowadzenia powietrza do domu wstaw nawiewniki higrosterowalne albo wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 01.11.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 A ma ktoś instrukcję obsługi do sterownika Byskiego Delta 100k? Można to gdzieś znaleźć w sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WP 29.07.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Nadal jednak nie wiem dlaczego to połączenie musi być szczelne. Wyjaśnienia powyższe za bardzo mnie nie przekonują. Do spalania potrzebny jest tlen, który znajduje się w powietrzu i chyba nie ma większego znaczenia czy to powietrze jest ciepłe czy zimne? Jedynym rozsądnym dla mnie wytłumaczeniem dla wykonania szczelnego połączenia w przypadku kominka p. Byrskiego to jest zamontowanie anemostatu na wlocie rury powietrza do kominka. I tu w przypadku zdławienia przepływu, powietrze do spalania może być wtedy pobierane z pokoju w którym stoi kominek. Tylko o instalacji anemostatu producent w instrukcji już nie pisze. A dwa zdania wyjaśniłyby wiele. Miejsce na kartkach by się znalazło. Czy dobrze myślę? Będę palił w Byrskim drugi sezon, jest super, radzę przy przepustnicy przykleić uszczelkę do okiem (gumową) aby po zamknięciu nie leciało powietrze, oszczędzisz dużo opału, po osiągnięciu zad. tem. przepustnica się zamknie i będzie bardzo powoli się paliło aż do następnego otwarcia. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts