Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z cieknącym kominem

Recommended Posts

wczoraj po obfitych opadach deszczu zauwazylem ze przy kominie saczy sie woda. Dzis przyjechali dekarze - stwierdzili ze obrobka jest bez zarzutu - folia jest sucha.Natomiast mokra jest sciana komina - czy w zwiazku z tym woda moze sie soczyc np przez fugi w klinkierze? Od jutra wchodzi mi ekupa do sufitiw a tu taki ZONK..... Na jutro maja mi zrobic jeszcze jedna obrobke komina wcinajac sie blacha w klinkier na 2-3cm. Moze macie jakies rady dla mnie...

A jak nie leci przez blacharkę tylko ciągnie fugami ? to co dekarz ma silikonować wszystkie fugi w kominie ? najlepiej zrobić dziurawkę bo taniość widzę ale komin za to systemowy a jakże a póżniej dzwonią do dekarza że komin cieknie 90 % kominów cieknie nie z winy dekarza tylko wykonawców kominów oraz z oszczędności inwestorów rzecz jasna powinno być tak dziurawka na kominie gwarancji na komin brak i tyle to samo się tyczy kominów systemowych oklejanych płytkami również potrafią ciec po fugach

Blacharkę na kominie w miejscu styku z klinkierem powinno się uszczelnić silikonem, szczególnie fugi. Możesz kupić zewnętrzny silikon w kolorze dachu lub klinkieru w dowolnym sklepie budowlanym.

Do uszczelniania tego typu polaczen sluza uszczelniacze dekarskie a nie silikony .

Sam jesteś jak uszczelniacz :wink: , jeśli już to silikon dekarski

Czytaj murator numer 10 strona 126 foto 27.

Wartownik, ale bez obrazy :wink:

Równie dobrze możę to być silikon do zewnętrz. Mam rację Benyś ?

sluchajcie - jezeli cieknie fugami to co z tym wspolnego ma cegla dziurawka? Jakby byla pelna to fugami by nie cieklo? Gdzie tu sens...

Tez by cieklo .

W kominach wykonanych dziurawka ,woda moze przedostawac sie bezposrednio niezamurowanymi otworami w cegle .

W twoim przypadku , jezeli przeciek wystepuje dookola komina najprawdopodobniej winna jest duza nasiakliwosc fugi , mile widziane byloby rowniez odpowiednio duze i pod odpowiednim katem wciecie wydry w komin.

Zlikwiduj nasiakliwosc fug oraz wszystkich miejsc , gdzie uzyto zapraw , betonow .

Sprawdz , czy wydra ma odpowiednie wciecie.

Sprawdz , czy nie widac niezamurowanych kanalow w cegle .