Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie budynku

Garfield

Recommended Posts

Witam

szukałem tego na forum ale jakos nie mogę znależć

przygodtowuje sie do ocieplania budynku.

ma byc styropian 12 cm potem klej, siatka, klej itd.

ale wykonawca powiedział mi że jeszcze trzeba docierać styropian!?

czy ktos mi może powiedziec kiedy to sie robi na jakim etapie i czy wogóle trzeba, bo ja pierwszy raz słysze o docieraniu styropianiu?

pozdr

Garfield

Każdy nawet najlepsza płyta styro ma nie równosci. Kiedy przykleją styro do siany i będzie już zakołkowany ,przeciera się właśnie te ewentualne nierówności, zwłaszcza na łączeniach. Dopiero potem idzie siatka itd... To że on chce to zrobić tylko DOBRZE o nim świadczy.

pozdrawiam

dodi

aaaa rozumiem no wsumie dlaczego o tym wczesniej nie pomyślałem.

dobrze że robi tylko dlaczego mi to wyszczególnia w wycenie....

ok pogadam z nim.

powiedzcie mi jeszcze czym sie to robi!? sa jakies specjalne narzędzia do skrobania czy poprostu bieże sie coś chropowatego i trze na łaczeniach!?

Co do docierania : robi sie to dlatego, jak już ktoś wspomniał krawędzie płyt nie są idealne i chociażby dlatego sie szlifuje łączenia płyt!a czym- np.średnio uziarnionym papierem ściernym(lub innymi materiałami ściernymi).

Siatkę należy zatopić w kleju, czyli dotnij sobie siatke na odpowiednią długość, na styropianie rozprowadz packą klej nie za grubo a następnie od góry zacznij zatapić sietkę przy użyciu packi!zbierzesz nadmiar kleju!rób tak aby powierzchnia była w miarę gładka,jak wyschnie nałóż drugą cienką warstwe kleju!

Zanim zaczniesz zatapiać siatkę pamiętaj o złożeniu narożników( najlepiej dzień albo dwa przed zatapianiem siatki!

Potem zostaje ci zagruntowanie ściany (tynkolit,cerplast itp...) i nałżenie tynku!

Pamiętaj jeżeli będziesz miał małe szparki między styropianem (wogóle szparki) nie wypełniaj ich klejem TYLKO PIANKĄ (taką jak do montażu okien) bo w przeciwnym razie porobią ci się mostki termiczne!

POWODZENIA!

Fajna sprawa ocieplać samemu dom!!!

Co do docierania .............................................................

proponuje pozostac na etapie projektowania domów

na podobnej zasadzie moge napisac o projektowaniu domu

weź sobie ekierke i linijke, gumke i kawałe sznurka

Fajna sprawa zaprojektować samemu dom!!!

Mam jeszcze jedno pytanie do was.

ja w chwili obecnej mam zrobione na fundamentach takie coś jak:

steropian 10 cm owiniety folia budowlaną przyjklejony (albo i nie) do fundemantu. w chwilo obecnej nie mogę zacząc od listwy startowej w układnaiu styropianu do góry gdyż ten dolny styropian jest na felc i wystaje on od strony ściany, mam pare opcji w tej chwili:

a) olac listwe startową i zaczac ustawiac steropian 12 do góry zgodnie z felcem tego co jest na dole ewnetulane luki wypełnic pianką, dodatkowo ten góry styropian (12cm) zakończyc kapi nosem zeby tam nic nie podpływało

b) wyrównać czyli nożem obciąc ten felc z dolnego styropianiu przykręcic listwę startowa i dalje juz normlanie (niestety w tym rozwiązaniu musiałbym pociąc folie która okala ten styropian

c) zerwać to wszystko w cholere - zobaczyc tak naprawde co tam jest i wykonac poprawnie izolacje i ocielpenie zew fundamentu oraz potem juz normalnie układac styropian na górne ściany oraz mieć pewnośc ze fundamnety są dobrze zaizolowane (nawet nie wiem czy tam jest dysperbit na ścianach.

Prawda jest taka że kupiłem ten dom w stanie surowym otwarym i takie niespodzianki na mnie czekają!

jak gdzieś znajdę fotkę z tym elementem widocznym to zapodam

tak to wygląda

http://img.photobucket.com/albums/v307/Garfield100/Nasz%20Dom/okna%20brama%20drzwi/PICT0160.jpg

niestety nie mam lepszego zdjęcia tego problemu

Co do docierania to nie dociera się dlatego, że styropian ma nierówne grubości (nie kładziemy go przecież na szybie a te ewentualne różnice to np. dziesiąte części milimetra) tylko po to aby zniwelować niedokładności położenia (wykonanej ręcznie pracy)

Co do grubości kleju, to nakłada go się najpierw pacą gładką, następnie ściąga pacą zębatą o zębach ok.8-10mm. prowadząc po styropianie (uzyskując w ten sposób jednakową, równą grubość) na to kładzie się siatkę i gładką pacą zatapia się siatkę w tej warstwie kleju.

czyli tak

mam przeciąc ta folię i rozłożyc na boki, na górze dostawic styro 12 znależć poziom i leciec do góry ewentualne dziury wypełnic pianką!

potem wygładzić chropowatą pacą lub papierem ściernym i nałożyc klej! zatopić siatkę i poczekac aż wyschnie, następnie nałożyc jeszcze jedną warste kleju oraz pozniej grunt i poczekac do wiosny na tynk!

wielkie dzieki!!!!

czyli tak

mam przeciąc ta folię i rozłożyc na boki, na górze dostawic styro 12 znależć poziom i leciec do góry ewentualne dziury wypełnic pianką!

potem wygładzić chropowatą pacą lub papierem ściernym i nałożyc klej! zatopić siatkę i poczekac aż wyschnie, następnie nałożyc jeszcze jedną warste kleju oraz pozniej grunt i poczekac do wiosny na tynk!

wielkie dzieki!!!!

no jeszcze możesz zakołkować , obsadzić narożniki , obrobić glify, przydałyby sie jakieś parapety

szkoda że wczesniej nie pisałeś , mógłbyś podejrzeć jak u mnie fachowcy układali

Ja bym teraz wstrzymała się z kładzeniem styropianu :roll:

Baba jestem, ale D06 ociepliłam sama -TYMI RĘCAMI :wink: mąż zarabiał, a ja miałam wakacje :D

i na mój rozum klej będzie też schnął w nocy- a co będzie jak w nocy temperatura spadnie poniżej 0st?

Dobra - ja się nie znam :roll: baba jestem....

pzd

chciałoby sie powiedzieć taka baba z..........głową :wink:

szacunek

czyli tak

wielkie dzieki!!!!

no jeszcze możesz zakołkować , obsadzić narożniki , obrobić glify, przydałyby sie jakieś parapety

szkoda że wczesniej nie pisałeś , mógłbyś podejrzeć jak u mnie fachowcy układali

nie no jasne, raczej chodziło mi o kolejność zdarzeń a takie rzeczy to oczywiście ze wykonam , kołkowanie to nie problem glify też i narożniki ok! parapety zostawie na póżniej bo ani nie mam plastikowych ani z kafelków, jeszcze sie nad tym nie zagłebialiśmy, co do temeperatury to znajomy budowlaniec powiedział ze teraz jeszcze można, jezeli nawet spadnie pozniezej zera to trzeba dolac jakiegos świństwa i mozna kłaśc do -5!